Нектарини

44
Калории 
1
Протеини 
11
Въглехидрати 
0
Мазнини 

Нектарините са много близки роднини на прасковата, а в миналото са били наричани „персийска слива“. По своята същност нектарините са сорт праскови с гладки люспи, чиято родина е Китай. Нектарините са група прасковени сортове, а плодовете нямат мъх.

Станали са известни в Европа едва в епохата на късното Възраждане, когато мореплавателите са започнали да ги пренасят в различни страни. В Америка и източните страни нектарините са известни от около 2000 години.

Нектарините притежават изключително богат аромат и невероятен вкус, което ги прави любим плод на мнозина. Вкусът е по-богат от този на прасковата. Името им идва от гръцката дума „нектар“. Нектарините са едни от най-вкусните, ароматни и сочни летни плодове. Изключително полезни и богати на витамини, имат заслужено място в лятното меню.

 

 

Състав на нектарините:

 

Нектарините не съдържат холестерол и натрий, имат много ниско съдържание на мазнини. В себе си, съдържат повече фосфор и калий от прасковите, богати са на витамин С, витамин А, бета-каротин, фолиева киселина и растителни влакна.

 

Около 140 г нектарини съдържат:

  • 1 г мазнини;
  • 16 г въглехидрати;
  • 0 мг холестерол;
  • 0 мг натрий;
  • 1 г протеини;
  • 10% витамин С;
  • 20% витамин А.

 

 

Лечебни свойства:

 

Лекуват хипокалиемия

Хипокалиемията е състояние, при което в организма се наблюдава недостиг на калий. Той е важен за работата на нервната система, мускулите и сърдечносъдовата система. Оптималните количества на калий в организма регулират работата на сърцето и намаляват кръвното налягане.

Яденето на този прекрасен сочен плод регулира нивата на калия в тялото и помага за опазване здравето на органите и системите с жизненоважно значение. 

 

Стимулират имунната система

В една нектарина се съдържат големи количества витамин С и антиоксиданти. Те подобряват имунните защити и пазят организма от болести. Когато сте болни хапвайте повече нектарини, вместо да се тъпчете с изкуствени витамини. Полезните въглехидрати, фибри и сокове ще облекчат състоянието Ви много по-бързо.

 

За здраво сърце

Антиоксидантите, фибрите, витамин С и витамин В6, както и калият са елементите, които работят за здраво сърце. Освен това честата консумация на нектарини намалява холестерола, а това също е важно за сърцето.

 

Полезни при контрол на диабета

Въпреки че е много сладка, нектарината е подходяща за диабетици, особено страдащите от диабет тип 2. Микроелементите в нея помагат за контрола на кръвната захар, а фибрите оказват положително влияние върху усвояването ѝ. 

 

Заздравяват костите

В нектарините се съдържат големи количества фосфор, които са необходими за правилното функциониране и изграждане на костното вещество. Нектарините са полезни за костите, ставите, хрущялите и зъбите. 

 

Подходящи са за бременни

Нектарините са много богати на витамини, минерали и антиоксиданти. Те намаляват риска от малформации на вертебралната тръба, което ги прави чудесни за бременни жени. 

 

Мощни срещу рака

Антиоксидантите в нектарините са основните борци срещу рака. Тези съединения откриват и неутрализират туморните клетки като борят окислителните процеси в организма. Според изследвания, нектарините са най-полезни срещу рак на дебелото черво и белия дроб.

 

Подобряват храносмилането

Заради големите количества фибри нектарините са полезни за храносмилането. Правилната преработка на храната също има отношение в превенцията на ракови заболявания на храносмилателния тракт. 

Освен това, нектарините предпазват от язви, гастрити, запек и диария.