Октопод

82
Калории 
15
Протеини 
2
Въглехидрати 
1
Мазнини 

Октоподът е соленоводно мекотело с тяло и пипала, по които са разположени различни по големина вендузи. То се храни с ракообразни, дребни морски обитатели, риба, миди и други. Познато още от древността, мекотелото се използва за храна и до ден днешен.Този морски деликатес е богат на много витамини и минерали. Характеризира се с отлични лечебни свойства. Октоподът е източник на витамин B3, B12, калий и селен, богат на протеини, необходими за поддържането на здрави коса, тяло, мускули, нокти и кожа.

Консумацията му се препоръчва, като средство за борба с болести, като астма, атеросклероза, бронхит, сърдечна аритмия, дисменорея, екземи, панкреатична недостатъчност, рахит и други. Мекотелото е отличен източник на таурин, помага за намаляването на холестерола и предотвратява образуването на кръвни съсиреци в тялото. Освен това помага в борбата с дефицит на витамин A и намалява шансовете за развитие на хемералопия (нощна слепота).

Най-вкусната и най-използвана част на октопода са пипалата му. В тях се съдържат множество биологично активни вещества, които правят октопода една от най-полезните за човешкия организъм храни. Съдържанието на белтъчини в пипалата е около 15 г/100 г, на липиди – около 1 г/100 г, а на въглехидрати – 2,2 г. Белтъчните вещества са източник на безценни за човешкия организъм аминокиселини.

Сред последните, особено място заема аминокиселината таурин, която има широк кръг благотворни въздействия – подобрява кръвоснабдяването и метаболизма на сърдечните мускули, концентрацията, когнитивните способности (памет, реч, мисловна дейност, въображение, логическо мислене), зрението, настроението, действа хипотензивно (понижава кръвното налягане), детоксикиращо, антиоксидантно, имуностимулиращо, противотромбично и пр.

В състава на липидите преобладават есенциалните мононенаситени (омега-9) и полиненаситени (омега-3 и омега-6) мастни киселини. Особено ценни са омега-3 мастните киселини – докозапентаенова, докозахексаенова и ейкозапентаенова, които изпълняват редица жизненоважни функции и участват в множество процеси в човешкия организъм. 

 

 

Ползи за организма:

 

Те способстват за понижение на общото съдържание на холестерола в кръвния поток,за разширяването на кръвоносните съдове, понижавайки по такъв начин кръвното налягане и увеличавайки притока на кислород към органите и тъканите на човешкото тяло. Доказано е, че те подпомагат работата на сърцето и предотвратяват пристъпите на аритмия.

Ценна съставна част на липидите, съдържащи се в октопода, е арахидоновата (омега-6) мастна киселина. Последната е прекурсор (родоначално вещество) за синтеза на т.нар. ейкозаноиди – сигнални молекули, с помощта на които организмът регулира възпалителните процеси. Тя е последна бариера срещу проникналите към мозъчната тъкан свободни радикали и ключов фактор за възстановяването на мускулните тъкани.

Октоподът е богат източник на редица безценни за човешкия организъм витамини (А, В1, В2, В3, В4, В5, В6, В9, В12, С, Е, К). В октопода има значителното съдържание (65 мг/100 г) на холин (витамин В4), който подпомага за добра памет, умственото развитие, за безупречната кондиция на сърдечносъдовата система, за ограничаването на възпалителните процеси в организма и т.н. Значителното съдържание на множество минерални вещества (натрий, калий, калций, магнезий, мед, цинк, желязо, манган, фосфор, селен и др.) допълват дългия списък от полезни вещества. Октоподът е шампион по съдържание на мед - един от най-ценните за човешкия организъм микроелементи.

Медта е съставна част на редица важни ензими (аскорбиназа, тирозиназа, цитохромоксидаза, супероксиддисмутаза и т.н.), участва в синтеза на фосфолипидите, изграждащи клетъчните мембрани, в регулацията на дейността на невромедиаторите, в метаболизма на въглехидратите и липидите, в производството на еритроцити, а при значително физическо натоварване помага за повишаване на скоростта на кръвообращението. Супероксиддисмутазата е важен елемент от ензимната антиоксидантна защита на организма, която го предпазва от губителното действие на свободните радикали.