Омари

110
Калории 
16
Протеини 
0
Въглехидрати 
1
Мазнини 

Омарите са морски дар, ценен с вкусовите си качества по цял свят и от всички.

Омарите (Nephropidae или Homaridae) са род висши раци от разред десетоноги ракообразни, квалифицирани в подразред Pleocyemata. Като вид раци, омарите имат удължено тяло, което може да достигне до цели 80 см дължина и тегло до 15 кг.

Популярен у нас и на Стария континент е европейския омар (Homarus gammarus), който се лови по бреговете на Европа и в Черно море. Този вид омари достигат дължина до 50 см и тегло до 11 кг. Хранят се предимно с малки ракообразни и мекотели и са в стихията си през нощта.

Омарът е доста ценна стока и неговите популации се следят стриктно. Освен това омарите са уникални по своята същност твари. Докато ние хората остаряваме и се свиваме буквално, омарите имат самовъзстановяваща се ДНК. С други думи, това означава, че омарите биха могли да живеят вечно. 

Теломеразата е фермент, който възстановява ДНК-то на омара, като му позволява да живее, без да остарява и да достига до огромни размери. Доказателство за това има в Книгата на рекордите Гинес, където е записан омар, който е тежал над 20 килограма. Теломеразата въздейства върху теломерите, които се намират в края на хромозомите и ги защитават от износване.

Омарите никога не престават да изработват теломераза. Може би затова омарите нямат признаци на стареене – те нямат загуба на апетит, нито промяна в метаболизма, нито изчезват репродуктивните им способности. Още един интересен факт свързан с омарите - един на всеки 2 милиона омара се ражда син, което се дължи на рядък ген.

 

 

Състав на омарите:

 

Омарите, подобно на всяка друга морска храна съдържат доста полезни вещества. Те са доста богати на витамините В3, В9 и витамин В12. Освен това те са отличен източник на минералите като магнезий, фосфор и цинк.

 

В 100 г сурово месо на омар се съдържат: 

  • 18-112 ккал; 
  • 20.6 г белтъчини; 
  • 2.43 г въглехидрати; 
  • 1.51 г мазнини.

 

 

Ползи за организма:

 

Много проучвания предполагат, че консумацията на повече риби и ракообразни намалява риска от затлъстяване, диабет и сърдечни заболявания, като същевременно стимулира нивото на холестерол в добро здраве. 

Рибите и ракообразните, като омарите, са особено важни за осигуряването на омега-3 мастни киселини, които се намират в много малко храни.

Въпреки че съдържанието на мастни киселини в омари не е най-високото сред рибата и черупковите организми, то все още е значителен източник на тези важни хранителни вещества. 

 

Щитовидната болест

Селенът е показал качества, които го правят необходим компонент на здравословната функция на щитовидната жлеза. Той действа като антиоксидант и помага на щитовидната жлеза да абсорбира и метаболизира хормоните. 

Мета-анализът показва, че тези с болест на щитовидната жлеза, които имат опит с недостиг на селен, отбелязват предимства при увеличаване на приема на селен, включително подобряване на общото благосъстояние, повишено настроение и подобрена функция на щитовидната жлеза.

Омарът е добър източник на селен. 

 

Ползите за психичното здраве

Според Националния институт по алкохола и злоупотребата и алкохолизма (NIAAA) на Националните здравни институти в Bethesda, MD, омега-3 мастните киселини също са показали, че намаляват агресията, импулсивността и депресията при възрастните. 

Дефицитът на селен при децата също е възможен фактор на околната среда при хиперактивно разстройство с дефицит на вниманието (ADHD). Уверете се, че детето консумира достатъчно селен може да помогне за намаляване на риска от ADHD. 

 

Анемия

Медта работи с желязо, за да образува червени кръвни клетки. Анемията се появява, когато нямате достатъчно червени кръвни клетки или червените кръвни клетки не функционират правилно. Той може да бъде симптом на дефицит на мед. 

Консумирането на подходяща мед ще бъде от полза за хората с всички форми на анемия. Омарът има едно от най-високо съдържание на мед от всяка храна. 

 

Диета

Докато омарът може да изглежда като скъпо, декадентно лечение, яденето на живи варени омари не е единственият начин да включите този чист, вкусен морски дарове в диетата си. 

 

Ето някои бързи съвети за яденето на омар. 

  • Използвайте омари като основен протеинов източник.
  • Добавете омар към паста или оризови ястия.
  • Омар до горните салати.
  • Направете омарки или бургери.

Избягвайте да омазните вашия омар с евтино масло, което е видът, който се сервира в много ресторанти с морски дарове. Вместо това, изберете висококачествено, захранвано с трева масло и използвайте умерено. Изстискайте лимонов клин върху вашия омар за внезапно вкус.