Орехи

654
Калории 
15
Протеини 
14
Въглехидрати 
65
Мазнини 

Орехите са не само вкусно лакомство, но и универсално лекарство. Те съдържат големи количества хранителни влакна, протеини, витамини и минерали. Орехите се отличават с високо съдържание на ненаситени мастни киселини, включително на полезните омега-3 мастни киселини. Такива микроелементи като калий, магнезий, фосфор, а също така витамини C, E и B-комплекс превръщат орехите във важна съставна част от балансираната диета. Орехите действат укрепващо върху костната система, облекчават сърдечните нарушения, нарушенията в зрението и подобряват състоянието на страдащите от диабет. В умерени количества приемът на орехи се препоръчва и на бременни жени и кърмачки.

Орехите са полезни за сърцето
Причините за възникване на сърдечно-съдовите заболявания имат многостранен характер. Такива предразполагащи фактори като високо кръвно налягане и висок холестерол могат да бъдат редуцирани с увеличаване на физическата активност и спазване на принципите за рационално хранене. Включването на орехи в дневното меню може да окаже благотворно влияние върху здравето на сърцето. На първо място това качество на орехите е обусловено от наличието  на 60-70% ненаситени мастни киселини в тях,  които доказано понижават риска от развитие на заболявания на сърцето и кръвообращението. Разнообразието от минерални вещества, които орехите съдържат, ги превръща в отлично средство, подпомагащо работата на нервната система, регулираща съкращенията на сърдечния мускул и осигуряваща проводимостта на нервните сигнали в различни тъкани и органи. Минералните вещества в състава на орехите имат важно значение за нормалното функциониране на системата на кръвосъсирване (коагулационната система) и метаболизма на въглехидратите и мазнините. При правилна дозировка те укрепват сърдечния мускул и стените на кръвоносните съдове при хора, страдащи от сърдечно-съдови заболявания, увеличават количеството на урината и стабилизират липидния обмен.

Орехите стимулират отслабването
Професор Уолтър Уилет от Харвардската школа по обществено здраве разработи Хранителна пирамида, съобразена със съществуващите в обществото традиции на хранене. Хранителната пирамида на Уилет не е строга диета, а по-скоро система от препоръки за избор на най-полезните и здравословни продукти. Според Уолтър Уилет повечето диети забраняват консумацията на всички видове мазнини, което е абсолютно погрешно. Трябва да се избягват само наситените мазнини и транс-мазнините, докато ненаситените са необходими за здравето на организма. Съгласно пирамидата на професор Уолтър Уилет орехите заемат особено важно място в системата за балансирано хранене редом до фасула и други полезни растителни храни. Основното достойнство на орехите според харвардския професор е високото съдържание на белтъчини и ненаситени мастни киселини.

Орехите са полезни при наличие на диабет
Орехите се отличават с нисък гликемичен индекс. Този индекс показва скоростта, с която извличаната от храната захар попада в кръвта. Продуктите с нисък гликемичен индекс осигуряват забавено повишаване и понижаване на кръвната захар, което способства за поддържането на нейните стабилни стойности.
Научните изследвания също потвърждават ползата на орехите за поддържането на кръвната захар и позитивното им влияние в превенцията на диабет. Проучвания, проведени от Харвардската школа по обществено здраве с участието на близо 84 хиляди жени, показаха, че консумацията на 28 грама орехи 5 пъти седмично понижава на риска от развитие на диабет тип 2 с 27%.

Орехите са полезни при кърмене
Диетата в периода на кърмене има важно значение за здравето на майката и детето. Диетолозите препоръчват на кърмещите майки да увеличат употребата на белтъчни храни като яйца, риба, орехи и млечни продукти. Специалистите твърдят, че консумацията на орехи по време на кърмене осигурява широка гама от микроелементи, необходими за укрепване на костната система и зъбите.

Орехите са полезни за зрението
Множество научни изследвания доказват, че продуктите със съдържание на омега-3 мастни киселини понижават значително риска от загуба на зрение при хора в напреднала възраст. Според някои специалисти включването на орехи в дневното меню може да забави процеса на развитие на възрастова макулна дегенерация.

 

Орехът освен това:

* Понижава стреса
През 2010 г. учени от Държавния университет на Пенсилвания са провели изследване върху орехите с две групи участници. Едната консумирала орехи, а другата – не. Експертите установили, че хората от първата група имат по-ниско кръвно налягане и са по-спокойни в сравнение с тези от втората.

* Подобрява здравето на костите
Омега-3 мастните киселини в орехите са важни за предпазването на костите от счупване и травми. Мастните киселини имат уникални свойства да укрепват здравето на костите и да понижават риска от фрактури.

* Намалява риска от рак на гърдата
Ракът на гърдата, най-често разпространеният вид рак сред жените, може значително да се ограничи чрез консумацията на орехи. Учени от Американската асоциация за проучване на рака са стигнали до тези заключения през 2009 г. след проведени изследвания по въпроса.
* Засилва имунитета
Не са много храните с антиоксидантни свойства, но орехите са сред тях. Тези ядки са правилният избор за подобряване на функциите на имунната система и за отлагането на появата на знаците на стареенето. Спокойно можем да заменим специалните кремове и други мазила с подмладяващ ефект с орехи!

* Засища между храненията
Това е особено важно за тези от нас, които не могат да устоят да не хапнат сладкиш или бисквита между основните хранения. Шепа орехи преди обяд или като следобедна закуска е сред най-добрите избори, които можем да направим, защото тези ядки са богати на мононенаситени мастни киселини – с други думи, помагат ни да се заситим и да запазим фигурата си.
* Помага за отслабване
В случай, че сме на диета и спазваме програма за упражнения, но се чудим дали има някаква идеална рецепта за храненето ни, нека опитаме ястия с орехи като основа. Ускоряващи значително метаболизма, орехите са чудесна храна, която ще ни помогне да отслабнем.

* Улеснява приема на достатъчно протеини
Приемът на протеини, особено при децата, може да се поддържа в норма с редовна консумация на орехи. Протеините са важни за растежа на тялото, а за наш късмет, тези ядки са сред най-богатите на протеини храни.