Орехово масло

899
Калории 
0
Протеини 
0
Въглехидрати 
98
Мазнини 

Ореховото масло се произвежда чрез студено пресоване на орехови ядки и последваща фина филтрация, което гарантира високото му качество и здравословен ефект. Богато на витамин А и Е, които имат благоприятно влияние върху зрението.

Съдържа есенциални мастни киселини, които не могат да се синтезират в човешкия организъм, а се приематна с храната и заемат важно място в обмяната на мазнините в организма. Тези киселини повишават хранителната стойност на приеманите продукти. 

Богатото съдържание на ненаситени мастни киселини е едно от най-важните преимущества на ореховото масло, тъй като е доказано, че тези киселини възпрепятстват появата и развитието на атеросклерозата.

Натуралният и чист вид позволяват използването му за козметични цели, като масажно масло, за приготвяне на различни маски за лице и коса и като добавка към кремове и помади.

 

 

В състава на ореховото масло влизат:

 

Полиненаситени мастни киселини (линолова и линоленова), вит. Е, А, Р, С, каротеноиди, витамини от групата В, микро и макро елементи (цинк, йод, мед, калций, магнезий, желязо, фосфор, кобалт), биологически активни вещества.

 

 

Ползи за организма:

 

В ореховото масло се съдържа рекордно количество витамин Е

Полиненаситените мастни киселини ОМЕГА-3 и ОМЕГА-6, които се съдържат в ореховото масло, повишават съпротивителните сили на организма срещу инфекциозните заболявания, благоприятстват извеждането от организма на излишния холестерин, очистват кръвоносните съдове, разреждат кръвта и вследствие на това предотвратяват образуването на кръвни съсиреци, които от своя страна причиняват инсулти.

Ореховото масло е необходимо за хората на преклонна възраст, особено страдащите от хипертония, атеросклероза, исхемична болест на сърцето или диабет.

Ореховото масло с успех се прилага при хроничен хепатит, при повишена киселинност на жлъчния сок, в качеството си на противоглистно средство, при хиперфункция на щитовидната жлеза. Ореховото масло защитава организма от действието на канцерогенните вещества, повишава съпротивителните сили на организма от радиационно облъчване, извежда от организма радионуклеидите, има противораково действие.

От стари времена ореховото масло се използвало за лечение на туберкулоза. Притежава противовъзпалителни свойства, с успех се прилага при лечение на възпалителни заболявания на кожата, способства за заздравяване на раните, пукнатини по кожата и дълго незаздравяващи язви.

То е ефективно при лечение на псориазис, екземи, фурункулоза, варикозно разширение на вените. В козметиката ореховото масло се използва за омекотяване на сухата кожа, а също така в средства, подобряващи кожния загар.

 

Има ефективно действие при използването за лечебен масаж

Ореховото масло съдържа растителния фермент – ентимириаза, който усилва кръвообращението в областта на половите органи и стимулира сперматогенезата.

Ореховото масло е прекрасно средство за отслабване и подмладяване на организма.

Ненаситените мастни киселини, които влизат в състава на ореховото масло, не се синтезират в организма и не могат да бъдат заменени от мастните киселини, които влизат в състава на мазнините от животински произход. Ореховото масло съдържа фосфолипиди, които понижават съдържанието на холестерина в кръвта, а също ситостерин, който препятства усвояването на холестерина в стомашно-чревния тракт.

Ореховото масло повишава показателите на клетъчния имунитет, понижава концентрацията на циркулиращите имунни комплекси, повишава резистентността на организма към остри респираторни заболявания. Мастно-разтворимите витамини /А, Е и каротеноидите/, които влизат в състава на ореховото масло, неутрализират действието на радионуклеидите и забавят процесите, протичащи в организма под действието на проникващата радиация. Тъй като се явяват активни антиоксиданти, витамините, които се намират в ореховото масло, забавят процесите на стареене в организма, стимулират кръвотворните процеси.

Значителен антиоксидантен ефект притежават витамина С и минералите цинк и мед. Укрепвайки стените на кръвоносните съдове, те препятстват мастната инфилтрация на черния дроб, което има немаловажно значение при лечение и профилактика при сърдечно-съдовите заболявания, болести на черния дроб, ендокринната система, в т.ч. и на захарния диабет.

Като се отчетат тези качества, ореховото масло стои на върха на всички растителни масла и се явява най-добро от всички тях.

 

Ореховото масло в борба с болестите

При заболявания на стомашно-чревния тракт. Съдържащия се в ореховото масло Бета-ситостерол понижава проникването на холестерина в червата и почиства техните стени. Редовния прием на това масло оздравява жлъчно-чревния тракт и лекува язвите. Препоръчва се използването на маслото при гастрит с повишена киселинност, тъй като то снижава киселинността на жлъчния сок. С успех се използва в комплексно лечение на холецистит, колит и язви. Орехово масло усилва отделянето на жлъчен сок, също така повишава еластичността на жлъчните съдове, укрепва и възстановява клетките на черния дроб. Препоръчва се при остри и хронични хепатити. Освен това притежава глистогонно действие.

При заболявания на сърдечно-съдовата и кръвоносната система. Ореховото масло нормализира действието на сърдечно-съдовата и кръвоносна система. Оказва благотворно действие на кръвоносните съдове като повишава тяхната еластичност. Понижава нивото на холестерина в кръвта. Нормализира артериалното налягане. Снижава риска от инсулт и инфаркт. Предотвратява развитието на атеросклероза и тромбофлебит. Ореховото масло е просто необходимо за хора, които страдат от хипертония, атеросклероза и исхемична болест на сърцето. Ефективно се използва и при лечение на варикозно разширение на вените. Освен това то стимулира кръвотворните процеси.

 

При заболявания на ендокринната система

Ореховото масло оказва нормализиращо действие на щитовидната жлеза и се препоръчва при нейната хиперфункция. При редовно използване то понижава нивото на захарта в кръвта, за това се препоръчва при болни от захарен диабет.

При заболявания на нервната система и мозъка.
Съдържащите се комплекси от витамини в ореховото масло влияят на дейността на нервната система в цяло: увеличават умствената работоспособност, нормализират съня и понижават умората. А активните компоненти на това масло повишават еластичността на капилярите в главния мозък и подхранват неговите клетки.

 

При заболявания на отделително-половата система

Способства за меко почистване на бъбреците. Препоръчва се при болки от камъни в бъбреците и пикочния мехур. Увеличава микроциркулацията на кръвта в половите органи и стимулира сперматогенезата при мъжете.

 

При онкологични заболявания

Редовната употреба на орехово масло понижава риска от ракови заболявания на простатната жлеза, дебелото черво, яйчниците и млечните жлези. Също така защитава клетките от вредното въздействие на свободните радикали. Повишава съпротивляемостта на организма към радиационното въздействие и рентгеновото облъчване. Извежда радионуклеидите и канцерогенните вещества от организма на човека.

 

При заболявания на дихателната система

От древността се използва при лечение на заболявания на белия дроб – туберкулоза. Ореховото масло усилва имунната система като повишава устойчивостта на организма към респираторни заболявания. Особено е необходимо в есенно-зимния период като профилактично средство при простуда и грип.

 

При заболявания на зрителните органи

При редовно използване на ореховото масло се подобрява зрението. Помага при отит.

 

При заболявания на опорно-двигателния апарат

Ореховото масло служи като ефективно средство при профилактика на артрити и артрози. Компонентите на това масло поддържат структурата на ставните течности.

 

При кожни заболявания

Ореховото масло успешно може да се използва при лечение на всякакви възпалителни заболявания на кожата. Повишава заздравяването на рани, пукнатини и изгаряния. Използва се при лечение на псориазис, екземи, фурункулоза.

Трябва да се отбележи, че ореховото масло се препоръчва на бременните жени тъй като неговите компоненти участват при формирането на нервните клетки на плода. В период на кърмене употребяването на това масло усилва лактацията и подобрява хранителните свойства на майчиното мляко.

Този уникален продукт е необходим и за децата, тъй като способства за пълноценното умствено, физическо и полово развитие на детето. Особено е необходимо за подрастващите, а също така за слабите и бавно-развиващите се деца.

Като високо хранителен и богат на витамини продукт, това масло е необходимо да се включва в храната на пациенти, които се възстановят след операции.

Ореховото масло се използва за отслабване, а също така и при лечение на затлъстяване. То отлично помага за изгарянето на мазнините в организма. Но трябва да се знае също така, че като всяко растително масло се явява високо-калориен продукт. Това масло нормализира обменните процеси в организма на човека и способства за неговото подмладяване.

 

Освен това маслото от орехи подпомага отслабването като:

  • контролира апетита и чувството на глад;
  • изгаря мастните клетки и ускорява метаболизма;
  • пречиства организма от шлаки и токсини;
  • нормализира хормоналните нива.