Палмово масло

884
Калории 
0
Протеини 
0
Въглехидрати 
100
Мазнини 

Палмовото масло се извлича от палмовите дървесни видове (а именно плътта на плодовете, които първо се приготвят и после изстискват), които растат главно в тропически страни, особено в Западна Африка. В естествената си форма продуктът е течно вещество, има оранжево-жълт цвят, доста приятен аромат и сладък вкус. При температури под трийсет градуса маслото става твърдо, напомнящо за структурата на маргарина. Палмовото масло е уникално в света, което се нарича твърдо растително масло, подобно по състав на животинските мазнини. 

 

 

Състав на палмовото масло:

 

В състава си, маслото съдържа в големи количества палмитинова киселина, но въпреки това съществуват и други наситени и ненаситени мастни киселини, по-специално стеаринова, олеинова, арахинова, линолова, миристинова, лауринова и други подобни. Освен това маслото съдържа витамини Е, D, K, лецитин, фитостероли, сквален, коензим Q10, магнезий, фосфор и др. 

100 г палмово масло съдържат 884 ккал, 100 г мазнини, от които голям процент заемат наситените мазнини – 1% миристинова киселина; около 44% палмитинова киселина; над 4% стеаринова киселина.

От полиненаситените мазнини има над 10% линоленова киселина; около 40% олеинова киселина. В палмовото масло няма въглехидрати и белтъчини.

 

 

Ползи от палмово масло:

 

Употребата на палмово масло има положителен ефект върху състоянието на сърцето и кръвоносните съдове, така че лекарите често го препоръчват с превантивни цели за предотвратяване на инфаркт, инсулт, възпалителна болест на червата, кардиомиопатия, исхемична болест, хипертония, сърдечна недостатъчност, атеросклероза и други заболявания , 

Този продукт е в състояние да запълни липсата на витамин А в нашето тяло, така че се препоръчва да го използвате често за различни очни заболявания. В допълнение, неговите свойства са нормализиране на вътреочното налягане, подобрен приток на кръв към очите, както и защита на лещата, ретината и роговицата на очите. Често се препоръчва да включите в ежедневната си диета профилактика и лечение на синдром на умореното око, катаракта, конюнктивит, "нощна слепота", глаукома. 

Използването на палмово масло също има положителен ефект върху работата на стомашно-чревния тракт, предотвратява възпалението, насърчава ускоряване на лечебния процес в случай на увреждане на стомашната лигавица и червата, предотвратява натрупването на излишни мазнини в черния дроб и стимулира образуването и секрецията на жлъчката. Експертите често препоръчват палмово масло за лечение на заболявания като билиарна дискинезия, пептична язва и дуоденална язва, холецистит, холелитиаза, колит и ентероколит, гастрит и много други. 

Палмовото масло също е полезно при затлъстяване и наличие на диабет, с чести настинки и респираторни заболявания, както и с тенденция към тях, с бронхиална астма и туберкулоза. 

Отделно е необходимо да се разкаже за ползите от палмовото масло за женското тяло. Неговите съставни витамини А и Е, ненаситени мастни киселини и фитостероли имат благоприятно въздействие върху женската репродуктивна система, тъй като имат свойството да регулират хормоналния баланс (а именно естрогенните хормони), да я поддържат в равновесие и да осигуряват противовъзпалително действие в присъствието на маточни заболявания, гърдата или яйчниците. В допълнение, тези вещества и витамини допринасят за пълното развитие на плода по време на бременност и по време на кърмене подобряват качеството и подобряват състава и вкуса на кърмата. Може да се използва както за превантивни, така и за терапевтични цели, по-специално за анемия и заболявания на гениталната област при жените, PMS и менопауза . 

За страдащи от  заболявания като вагинит, колип, ерозия на шийката на матката , се препоръчва да се вмъкват тампони с палмово масло във влагалището. 

Палмовото масло е ефективно лечение на пукнатини в зърната на майката по време на периода на кърмене. Маслото е отлична защита срещу проникването на инфекции и средство за ускоряване на лечебния процес. 

Ползите от този продукт могат да бъдат оценени от жените. Редовното включване на палмовото масло в диетата им, започвайки от тридесетгодишна възраст, ще помогне да се избегне остеопорозата в бъдеще. Подобни свойства на този продукт правят възможно използването му при лечението на заболявания на опорно-двигателния апарат. 

Палмовото масло е особено полезно за децата, защото веществата в състава му активно участват в образуването на кости, стави и зъби, както и зрителни органи, мозък и нервна тъкан. В допълнение, използването му повишава нивото на защита на организма и насърчава неговия нормален растеж. 

Използването на палмово масло в ежедневната диета на човек също е страхотно. Тя трябва да се използва по-често, ако има синдром на хронична умора , психоемоционални разстройства, както и да се засили паметта, вниманието, да се подобрят умствените способности. Препоръчва се също така за нервни и психични заболявания, за да се укрепи имунната защита на организма, за да се предотврати рак. Палмовото масло е много полезно да включите в диетата си жителите на места с неблагоприятна екологична ситуация, както и на пациенти, които са издържали радиация и химиотерапия. 

Този продукт е намерил приложение при лечението на зъбни проблеми, по-специално при заболявания на венците, препоръчително е да се нанасят марлеви тампони, предварително импрегнирани с това масло върху засегнатите области. 

Това масло се приготвя също и от микрокликери или се инжектира ректално с тампони в присъствието на анални фисури, хемороиди и запек. В допълнение, палмовото масло се прилага локално в присъствието на псориазис, изгаряния, порязвания, трофични язви, рани под налягане, невродермит, акне и други кожни проблеми. В този случай маслото смазва засегнатите области на кожата. За да се увеличи ефективността на маслото, направено вътре. 

В областта на козметологията, палмовото масло също намира широко приложение. Добавя се като съставка в различни козметични продукти. Например, този продукт често се добавя за тен. Благодарение на тези инструменти, кожата не само придобива равномерен и красив тен, но остава защитена от вредните въздействия на ултравиолетовите лъчи, запазвайки младостта и свежестта.