Пармезан

392
Калории 
35
Протеини 
3
Въглехидрати 
26
Мазнини 

Пармезанът е традиционно италианско твърдо сирене, богато на протеини и почти без лактоза. Консумацията му е важна за развитието на организма и поддържането на тялото във форма. Съдържанието на белтъчините спомага за развитието на мускулатурата, органите, жлезите и всяка една клетка в организма.

Сиренето е лесно смилаемо и е отличен източник на калций, а той от своя страна е жизненоважен елемент, изграждащ здрава костна система. Съдържа витамин А, важен за здравето на зъбите, кожата и телесните тъкани. Наличието на витамин D в сиренето намалява риска от развитие на гестационен диабет и насърчава развитието на ембриона при бременни жени.

Сиренето съдържа и натрий, а прекомерната употреба може да увеличи риска от сърдечни заболявания и високо кръвно налягане. Порция от 50 грама съдържа 780 милиграма натрий, което е 32,5% от дневната доза. Ако сте генетично предразположени към някое от тези заболявания, то по-добре ограничете приема на натрий.

 

Mинерали и витамини в пармезанa:

 • витамин А - подобрява зрението като цяло и с подкрепата на селен поддържа здравето на очите при условия на неподходящо осветяване (това е вредно за очите като недостатъчна светлина и прекомерно светло);
 • витамин В2 - участва в производството на енергия и е необходим за клетъчно дишане;
 • желязо - повишава издръжливостта и устойчивостта на натоварване на тялото, насърчава отстраняването на токсини и вредни вещества;
 • магнезий - участва в метаболизма на въглехидратите, има антисептичен ефект, понижава нивото на холестерола в кръвта.

 

 

Полезни свойства:

 

Изненадващо, съдържанието на калории (често срещано в сравнение с други сирена) не е пречка пармезанът да се добави към менюто за отслабване.

 • Пармезанът е твърдо сирене, като за разлика от меките, не допринася с допълнителни сантиметри за талията;
 • Повърхността му е покрита с минимум въглехидрати и уникален комплекс от вещества, подпомагащи ускоряването на храносмилането.

Благодарение на уникалните производствени технологии (особено когато става дума за скъп и истински италиански пармезан), това сирене се отличава не само от високото съдържание на полезни вещества, но и от тяхната бионаличност.

Дори малкото добавяне на пармезан в диетата скоро ще ви позволи да почувствате цялостно подобрение на вашето състояние, да се насладите на здрав сън и добро настроение.

Последните проучвания ни позволяват да говорим за положителния ефект на Пармезана върху гастроинтестиналната микрофлора, поради активирането растежа на популацията от полезни микроорганизми, които могат да послужат като превантивна мярка за дисбактериоза.

Лактозната непоносимост е сериозна пречка за планирането на здравословна и вкусна диета, но за щастие пармезан, заедно с бри, чедър и моцарела, е сред сирената, разрешени в този труден случай.

 • Той възстановява мускулната система, защото съдържа много мастни киселини;
 • Може да се консумира от хора с алергия към лактоза, защото не съдържа алергена;
 • Подобрява чревната микрофлора, обогатява я с бифидобактерии и предпазва от дисбиоза;
 • Помага за укрепването на костите, като е най-добрата превенция на остеопорозата;
 • Активно се бори с безсънието;
 • Подобрява всички процеси на мислене.

Пармезанът съдържа аминокиселина като глутамат. Ето защо продуктът има необичаен вкус. Разбира се, сега има много дебати за ползите от тази киселина. Учените вече са успели да докажат, че глутаматът влияе положително върху метаболитните процеси и осигурява пълноценна работа на мозъка.

Като цяло ползата от всички сирена може да бъде представена като комбинация от много полезни свойства на млякото, представени в по-голяма концентрация, както и полезните свойства, които възникват в тази суровина под въздействието на специални микроорганизми.

И въпреки че е възможно да се каже нещо за ползите от всяко сирене, пармезанът е присъщ на имуществото по принцип за всички сирена, по-специално:

 

Стимулира храносмилането и подобрява апетита;

 • подобрява сърдечната функция, включително нормализиране на ритъма и стабилността на тялото до физическа активност;
 • укрепва имунната система, особено срещу различни инфекциозни заболявания;
 • подобрява състава на кръвта и ползата от сиренето в този план ще бъде по-голяма, ако го използвате със смокини, грозде, мед, орехи.