Пащърнак

75
Калории 
1
Протеини 
18
Въглехидрати 
0
Мазнини 

Пащърнакът /Pastinaca sativa/ представлява кореноплоден зеленчук, който изглежда като светъл морков и е всъщност роднина на моркова, целината и корена на магданоза. Пащърнакът произхожда от Европа и Азия. Често срещан в Европа, този вид зеленчук е пренесен в САЩ от колонизаторите през 17-ти век.

Пащърнакът става популярен през 19-ти и началото на 20-ти век със своя вкус, подобен на този на целината и приятен аромат и е често използван в нискокалорични рецепти.

Този жилав кореноплоден зеленчук расте най-добре в региони с хладен климат. Въпреки, че е двугодишно растение, земеделските производители култивират пащърнака като едногодишно растение.

Пащърнакът може да се намери целогодишно, като пиковият му сезон е от есента до пролетта.

 

 

Състав на пащърнак:

 

Половин чаша пащърнак съдържа 50 калории, 0 грама мазнини, 0 милиграма холестерол, натрий, 12 грама въглехидрати, 3 грама диетични фибри, 3 грама захар, 1 грам протеини, витамин С, калций и желязо.

Пащърнакът е много богат на белтъчини, въглехидрати, целулоза, натрий, цинк, манган, мед, фолиева киселина и витамините РР, А, В и Е. В корена на пащърнака са установени значителни количества витамин В3. Захарното съдържание на пащърнака е много по-високо от това на другите кореноплодни зеленчуци - червено цвекло, ряпа, моркови, алабаш и резене.

 

 

Ползи за здравето от пащърнака:

 

Здравето на сърцето

Всеки търси голямата тайна за поддържане на здрава сърдечносъдова система, докато плодовете и зеленчуците винаги са добър избор, пащърнакът има дори още по-голямо въздействие, като се вземе предвид високото му съдържание на калий, който действа като вазодилатор (съдоразширяващо средство) и снижава кръвното налягане, както и стреса упражняван върху сърцето. Високите нива фолиева киселина в пащърнака са идеално допълнение, като снижават нивата на хомоцистеина в кръвта, свързвани с по-висок риск от сърдечни заболявания.

 

Хранителни фибри

Пащърнака от много години е хвален за високото му съдържание на фибри, особено поради факта, че е изграден от разтворими фибри, видът, който е тясно свързан със снижаването на нивата на холестерола (което допълнително укрепва здравето на сърцето) и с по-ниска вероятност от развиване на диабет. Освен това, хранителните фибри са ключов компонент в храносмилателния процес, защото улесняват здравословното преминаване на храната през храносмилателния тракт, намаляват запека и предпазват от други стомашно-чревни заболявания.

 

Вродени дефекти и метаболизъм

Макар че вече споменахме фолиевата киселина, важно е също така да отбележим, че фолиевата киселина (член на семейството на В витамините) е свързана и с намаляването на вродените дефекти на невралната тръба при бебетата и с оптимизирането на метаболитните процеси, свързани с производството на енергия и с нервната система. Също така, фолиевата киселина има положително въздействие за по-ниските нива на депресия при хората, които редовно я включват в храната си.

 

Отслабване

Като вариант с малко калории и с високи нива на разтворими фибри, пащърнакът е засищаща храна, която спира освобождаването на герлин, един от хормоните на „глада”. Това може значително да намали вероятността от похапване между храненията и да спомогне за осъществяването на набелязаното сваляне на килограми. Също така, оптимизираните храносмилателни процеси помагат за изхвърлянето на екскрементите и поставят приема ви на хранителни вещества в пиково състояние, така че да извличате най-много здравословни хранителни вещества от храната.

 

Имунна система

Пащърнакът също така е зареден с антиоксидантни витамини и с органични съединения, които предпазват тялото от чужди нашественици, както и от токсични вторични продукти от собствения ни клетъчен метаболизъм. Витамините С и Е действат като антиоксиданти в тялото и елиминират или неутрализират свободните радикали, които могат да причинят хронични заболявания, включително рак. Витамин С също така стимулира производството на белите кръвни телца, които да атакуват заболяванията и външните микроби, влезли в тялото, като освен това действа като ключов елемент в производството на колаген, който е основен градивен елемент на тялото.

 

Растеж и развитие

Макар че съдържанието на протеин в пащърнака не е впечатляващо високо, пълният обхват от минерали и витамини, които пащърнакът съдържа, означава, че той е идеална храна или добавка в храната, защото спомага за балансирането на хранителните режими, които са непостоянни или се характеризират с хранителни недостици. Точно както морковите са чудесни за похапване между храненията, пащърнакът по същия начин е здравословна възможност, за разлика от картофения чипс и нездравословните храни.