Праз лук

61
Калории 
2
Протеини 
14
Въглехидрати 
0
Мазнини 

През есента се появи на пазара и праз лук. Огромният зеленчук е невероятно полезен за здравето, но е малко познат като лекарство

При правилно съхранение през зимата праз лук може да бъде използван чак до пролетта. В началото на пролетта можете да нарежете праз лук, който да замразите във фризера за лятото.

Има опасност да излъчва миризма на лук, затова трябва да го поставите в плътно затворени кутийки. В противен случай ще се наложи да слагате утайка от кафе във фризера, за да отнеме миризмата.

 

За отлично здраве яжте праз лук

Праз лук може да се използва като заместител на кромид лук в различни яхнии, печива и супи.

Можете да го консумирате на салата със сол, зехтин и киселина – оцет или лимонов сок.

Много българи затварят домати в буркани за зимата. Ако смесите доматите от един буркан с нарязан на фини кръгчета  праз лук, вие ще получите чудесна разядка. Слагате сол на вкус.

Едно от най-големите предимства на праз лук е наличието на витамин В6, който подпомага разграждането на протеините в храната.

Помага на червените кръвни телца да се размножават. Червените кръвни телца, наречени още хемоглобин, са важни за кръвта. Когато тяхното количество е ограничено, човек страда от анемия.

 

Приложение за здравето:

 

1. Ако имате проблеми с червата и страдате от запек

Преди да легнете да спите изпийте една чаша (около 75 грама) прясно изцеден сок от праз. На следващата сутрин не трябва да имате проблеми с изхождането.

 

2. Ако получите болки в ухото

На котлона затоплете праз лук (по-добре от бялата част), защото е по-сочна. Капнете 2 до 3 капки в ухото. Болката ще отмине.

Същата процедура се прави с листо от Дебела Мара – зелено растение с месести и сочни листа.

 

3. Против захарен диабет тип 2

Ако живеете в силен стрес, ако наскоро сте преживели нещо неприятно и потресаващо, което може да доведе до появата на захарен диабет тип 2, пийте сок от праз лук.

Преди всяко хранене на гладно, изпивайте по 100 грама прясно изцеден сок от праз лук.

Този сок влияе положително на задстомашната жлеза – панкреас. Когато панкреасът е увреден, той не може да отделя правилното количество инсулин.

Затова в началната фаза пациентите пият само хапчета за контролиране на кръвната захар, но в напреднала фаза си слагат инсулинови инжекции.

В България вече има специализиран център за ранна диагностика на захарен диабет. Повече научете ТУК.

 

4. Праз лук против инфекции 

Празът, както чесъна и червения (кромид лук) съдържа вещества, които прочистват вредните вируси и бактерии от организма.

За целта трябва да го консумирате суров, защото при термична обработка тези елементи частично или изцяло погиват.