Прополис

44
Калории 
0
Протеини 
11
Въглехидрати 
0
Мазнини 

Прополисът е продукт на пчеларството, който е известен с уникалните си лечебни свойства и притежава горчив вкус, тъмнокафяв, понякога жълт цвят и приятен аромат. Това вещество се образува от секрета на пчелата в горната челюст и от цветен прашец.

Прополисът се извлича от пчелните гнезда /пити/ след приключване на събирането на меда, тоест медът и прополисът се събират практически едновременно. Този продукт на пчеларството се използва от пчелите за смазочно средство за регулиране на диаметъра на жилото – в зависимост от температурата на околната среда.

Прополисът е уникално вещество, което се добива от пчелите, извличайки растителна смола. Няма случаен продукт, създаден от тях.

Прополисът има широк спектър на действие върху целия ни организъм, върху всичките му органи и системи.

Наричаният още пчелен клей, той има високо съдържание на витамини (В1, В2, В6, А, С и Е), белтъчини и други полезни за организма вещества. Има противомикробно, противовъзпалително и имуностимулиращо действие. Прополисът унищожава вирусите, бактериите и гъбичките.
 

 

Полезни свойства на прополиса:

 

 • Основни свойства на продукта, използвани в медицината: бактерицидно и бактериостатично. Веществото потиска активността и унищожава широкия кръг от микроорганизми, включително туберкулозен бацил, вируси, протозои (Trichomonas), гъбички (trichophytosis), кандидоза, грипен вирус и хепатит. При това прополисът убива и премахва чуждите клетки, а микрофлората на организма се запазва неповредена. Затова, чревната микрофлора не се уврежда при употребата на прополис, няма да има никаква дисбактериоза, за разлика от „любимите” антибиотици. Тези свойства са характерни, както за спиртните, така и за водните разтвори на прополиса.

Трябва да отбележим, че микроорганизмите не развиват резистентност към продукта. Това е така, защото пчелите извличат веществото за направата на прополис от различни растения, които се характеризират с индивидуални свойства. Всяко растение има своите защитни механизми, също ароматни вещества, които са пагубни за много микроорганизми. Притежават и специално вещество инхибин, което е унищожаващо за едноклетъчните организми.

 • Прополисът спира развитието на вирусите (едра шарка, херпес, грип от група А, хепатит B). Освен това, той е превенция срещу появата на вирусна инфекция в организма.
 • Употребата на прополис заедно с антибиотици (стрептомицин, тетрациклин) засилва действието им, а комбинацията му с пеницилин и хлорамфеникол (левомицетин) не оказва такова действие.
 • Едновременното приемане на прополис с антибиотици е подходящо, защото, продуктът усилва действието на антибиотиците и запазва собствената чревна микрофлора на организма. Това е добра профилактика срещу дисбактериоза, в период на тежка инфекция, когато използването на антибиотици е наложително.
 • Прополисът, не само въздейства върху микроорганизмите, но и заедно с това повишава фагоцитозата – процесът на извеждане на чуждите тела от организма, благодарение на специалните клетки фагоцити, което допринася за по-малкото отравяне на и без това болното тяло.
 • Освен антибиотично действие, прополисът оказва и противовъзпалително, с което предотвратява, отслабва, намалява появата на възпалителна реакция на организма, вследствие на въвеждането на чужд агент.
 • Засилва имунитета, повишава нивото на гама-глобулините в организма (увеличава се т.нар. специален имунитет срещу определени фактори). Прополисът е добре да се използва при вирусни инфекции (херпес, грип, хепатит, енцефалит и др.).
 • Въздейства върху антигена на хепатит В: използва се за лечение и за намаляване на усложненията след това опасно заболяване и като лечение и профилактика срещу последствията.
 • Притежава антитоксични свойства, прилага се при различни натравяния, заболявания и интоксикация за организма. В този случай, прополисът изпълнява редица функции.
 • Продуктът е отлично обезболяващо средство. Ето някои мнения на различни изследователи:
 1. според едни, тези свойства са по-добре изразени в спиртните разтвори, според други – само във водните
 2. едни изследователи твърдят, че прополисът е 50 пъти по-силен от новокаина, а други - само 5-10 пъти
 3. не можем да определим колко точно се увеличава действието на новокаина и другите обезболяващи средства, но е ясно, че то се повишава няколкократно
 4. със сигурност, широко приложение намират обезболяващите свойства на прополиса в стоматологията, офталмологията и в лечението на изгаряния.

 

 • Продуктът е добър в качеството си на местна упойка:
 1. в лечението на устната кухина, венците, зъбите (изплакване с прополис и наслагване на пластини от него)
 2. при увреждане на лигавицата на стомаха (при гастрити – вътрешно)
 3. при отити (възпаления на ухото – под формата на капки от спиртен или воден разтвори)
 4. при лечението на рани, изгаряния, измръзвания (под формата на компреси от твърд прополис или навлажнени кърпички върху засегнатото място)
 5. при наранявания и изгаряния на очите (капки само от воден разтвор (задължително условие)

 

 • Отбелязва се, че обезболяващият ефект се появява 5-10 минути след употребата на прополиса и продължава от 45 минути до 2 часа.
 • Има информация за прилагането на прополис в лечението на инсулти и инфаркти. Употребата му вътрешно, под формата на воден разтвор, намалява увреждането на сърдечния мускул, което се потвърждава с ЕКГ. Трябва да споменем, че прополисът притежава уникалната способност да възстановява бързо увредените тъкани, при това, без образуването на груби и обезобразяващи белези. Ако остане белег, то той е съвсем малък и незабележим.
 • Същото това свойство се използва в козметиката и лечението на външни наранявания: рани, изгаряния, измръзвания, следоперационни шевове, фурункулоза, акне по лицето.
 • Прополисът укрепва стените на капилярите при кървене на носа и венците, при порязвания и рани, при леки охлузвания и натъртвания
 • Продуктът повишава естествената пропускливост на кожата, увеличава проникването на лекарствени средства през нея върху увреденото място. Прополисът може да се използва едновременно с други медикаменти за засилване на тяхното действие.
 • Лекува абсцеси и нагноявания, ускорява процеса на резорбция като заедно с това повишава кръвоснабдяването на даденото място. Ако прибавим и антибактериалното, обезболяващото и останалите свойства на прополиса, то на всички ни е ясна уникалността на този продукт.
 • Регулира съсирването на кръвта. Използва се в лечението на и за профилактика срещу усложнения след инсулти и инфаркти, при лечението на разширени вени, защото при тези състояния, съсирването на кръвта често е повишено, а това е опасно.

Съсирването на кръвта се увеличава с напредването на възрастта, в процеса на стареене, затова употребата на прополис като превантивна мярка от хора над 55 години е много подходяща.

След раждане, продуктът не само повишава или понижава съсирването на кръвта. Той прави тези процеси по-хармонични, т.е. там, където е необходимо – го повишава, а където не – понижава. Както всички пчелни продукти, и този работи в хармония с организма.

 • Прополисът намалява сърбежа при псориазис и други кожни увреждания, след ухапвания от насекоми, сърбеж и болка след изгаряния, при гъбични заболявания на краката.
 • Продуктът помага в борбата с псориазиса, използва се широко за лечението на това състояние.
 • Прополисът стимулира регенерацията (зарастването) на нормалната тъкан, нейното самовъзстановяване. Помага за възстановяването на целостта на лигавиците, покриващи много органи. Предотвратява образуването на груби белези след различни наранявания, било то рани, изгаряния, измръзвания, следоперативни шевове. Също за лечение на труднозарастващи рани.
 • Допринася за възстановяването на нормалната яснота на лещата на окото (при перде). За профилактика и лечение на катаракта в начален етап, трябва да капете по 2-4 пъти дневно по 1 капка воден разтвор във всяко око за период от 6 месеца, а понякога и 1 г. От вече появилото се перде не можете да се избавите, затова е добре да вземете превантивни мерки.
 • Прополисът помага за приспособяването на очите към тъмнина. Използването на воден разтвор за тази цел, прави процеса по-бърз и по-лесен.
 • Възстановява еластичността, гъвкавостта и здравината на съединителната тъкан, междухрущялните влакна, междуставните повърхности. Това е важно за спортистите, старите хора, след травми и за растежа на децата за пълноценното развитие на тъканите.
 • Прополисът притежава уникални противотуморни и антиоксидантни свойства. Участва в локализирането на туморите, пречистването на клетъчните мембрани, в нормализирането на дишането на клетките, в контрола на процесите на развитието на клетките като цяло, по-точно, в стабилизирането на размножаването на клетките в организма ни. Този процес, с напредването на възрастта не се контролира и се появяват тумори. Затова, на хората след 50-годишна възраст, горещо се препоръчва по-чест прием на прополис вътрешно. Можете да използвате воден разтвор от продукта в продължение на 5 години без прекъсване. Съществуват данни за излекуването на начални стадии на онкологични заболявания, както и за подобряване на състоянието и намаляване на болката в напреднали стадии.
 • Има информация за употребата на прополис в лечението на заболявания на ендокринната система, стабилизира процесите и хармонизира работата на всички жлези с вътрешна секреция. Използвал се е като заместител на преднизолона. Трябва да се отбележи, че потиска работата на задстомашната жлеза, понижава захарта в кръвта, което означава, че трябва да се внимава с продукта при наличие на захарен диабет, особено, когато, не е възможно да се стабилизира нивото на кръвната захар и често се стига до кома.
 • Продуктът притежава механизъм за стабилизиране на клетъчните мембрани (в частност, влияе върху чернодробните клетки не по-лошо от „Есенциале“, възстановява тяхната работа и подобрява съотношението на албумини и глобулини в кръвта, с което допринася за биохимичното пречистване на кръвта.
 • В малки количества и концентрации, прополисът увеличава моториката и секреторната функция на стомаха и червата. Използва се при хроничен запек, колити, гастрити и др.
 • Големите дози активизират дейността на червата (при диария).