Просо

378
Калории 
11
Протеини 
73
Въглехидрати 
4
Мазнини 

Просото е сред най-старите зърнени култури, която изхранва човечеството. В продължение на векове, жителите на Африка, Индия и Китай, са приготвяли каша, супа, бира, квас, брашно и хлебни изделия от просо.

В Китай, просото е основен хранителен продукт, след ориза. При славянските народи, просената каша е била основно ястие на масата. С течение на времето, то е било изместено от други зърнени култури и минава на по-заден план.

Но дори и днес, в Индия, просеното брашно е основна съставка за приготвяне на сладкиши.

В Европа, просото се използва най-вече, като фуражно зърно за птици и едър рогат добитък.

Напоследък набира популярност брашното от просо, като част от здравословното хранене, тъй като просото е с богато съдържание на минерали и хранителни вещества.

Производството на брашно става след узряването на зърната, в които се съдържат витамините, А, В1, В2, Е и РР, белтъчини, нишесте, захар, глюкоза, бързо окисляващи се мазнини, микроелементи като натрий, калий, калций, магнезий, фосфор, желязо,, мед, никел, йод, цинк, манган.

 

 

Полезни свойства на просото:

 

Защитава сърдечносъдовата система

В просото се съдържат големи количества магнезий и фибри. Това го прави много полезно за сърдечносъдовата система. Фибрите понижават холестерола и предпазват кръвоносните съдове от натрупване на плаки, запушващи съдовете и ограничаващи проходимостта.

Магнезият пък е изключително важен за контрола на кръвното налягане.

 

Понижава риска от рак

Освен, че просото понижава риска от рак, то има свойството да регулира метаболитните процеси, предпазвайки от диабет тип 2. Считано за пълнозърнеста храна, просото доказано намалява риска от диабет, сърдечносъдови заболявания и рак, свързани с оксидативния стрес, упражняван върху клетките от свободните радикали.

 

Високо съдържание на фибри

Просото съдържа неразтворими фибри, които помагат срещу образуването на камъни в жлъчката. Фибрите са важни вещества, които не само регулират храносмилателната функция и стимулират метаболизма, но са ефективни в превенцията на рак на дебелото черво, както и други видове рак, включително на гърдата.

 

Полезно срещу астма

В просото се съдържат големи количества магнезий, който има свойството да потиска астматичните пристъпи. Проучванията сочат, че магнезият намалява честотата на пристъпите и ги прави по-лесно преодолими.

 

Богато на минерали

Освен наличието на магнезий в просото, в него могат да се намерят още манган, мед, фосфор, растителни протеини, витамини от група В, фибри, бавно разградими въглехидрати, мазнини, желязо и незаменими аминокиселини.

Всички те влияят положително върху високото кръвно, мигрената, проблемите с нервната система, чревната флора и най-важното – алкализират организма.

 

Просото помага в детоксикацията

Значителните количества фибри в просото помагат за качественото детоксикиране на организма. Не само фибрите, но и антиоксидантите в просото играят важна роля за неутрализиране на свободните радикали, причиняващи възпаления, стареене на организма и създаващи условия за развитие на злокачествени процеси.

 

Повишава енергията

Не на последно място просото е ефикасно в борбата с хроничната умора и липсата на енергия благодарение на голямото количество витамини от група В, както и желязото.