Прясно мляко

61
Калории 
3
Протеини 
5
Въглехидрати 
3
Мазнини 

Млякото и млечните продукти са сред най-ценните и предпочитани хранителни продукти. Те съдържат много хранителни вещества, които са от съществено значение за функционирането на организма, а именно - пълноценни белтъчини, липиди, въглехидрати, витамини и неорганични соли. 

Здравните ползи от прясното мляко включват повишена костна издържливост, по-гладка кожа, по-силна имунна система, превенция на заболявания като хипертония, кариес, дехидратация, респираторни проблеми, затлъстяване, остеопороза и дори някои форми на рак. Полезните здравни хранителни вещества, получени от мляко, са от съществено значение за човешкото тяло и помагат за предотвратяване на редица хронични заболявания. 

Млякото, съвсем просто, е течност, която бозайниците могат да създават в млечните жлези, за да хранят малките си, които са неприспособени все още да приемат други хранителни вещества.

 

 

Хранителна стойност на млякото:

 

Хранителната стойност на млякото е толкова добре известна, че хората по целия свят го включват, като основна част от диетата си. Добавянето на мляко в ежедневието Ви може да помогне за постигането на една добре балансирана диета. То е идеален източник на хранителни вещества като витамин А, В12, D, калций, въглехидрати, фосфор, селен, магнезий, протеин, цинк и рибофлавин.

Изследователският център Teagasc за млечни продукти в Moorepark, Fermoy, съобщава за скорошно проучване за използването на мляко за неутрализиране съдържанието на холестерол в организма. По-голямата част от калоричното съдържание в него произлиза от естествени захари, които се намират в него. Те са от съществено значение за цялостното функциониране и здраве на организма и намаляват шансовете за редица недостатъци, като подобряват здравето по най-различни начини!

Нека да обърнем повече внимание на важното въздействие на млякото и млечните продукти върху здравето ни! 

 

 

Ползи за здравето:

 

Удивителен тен 

Клеопатра е знаела какво прави, като се е къпела в мляко. Прясното мляко помага да запазите кожата си гладка, мека и блестяща. Това е благодарение на многото витамини и хранителни вещества, които са от съществено значение за здравето на кожата. Това не означава, че трябва да пълните вана с мляко всеки ден, но пиенето на поне две чаши дневно, ще Ви осигури тази полза. 

 

Здрави зъби 

И децата знаят, че млякото се пие за здрави зъбки. Млякото е най-добрият източник на калций, а точно от това се нуждаят зъбите Ви. В допълнение, млякото помага за предотвратяване на кухини и разпад на зъбите. Калцият може да се абсорбира само от тялото Ви, докато витамин D е наоколо, затова се уверете, че млякото, което пиете, е обогатено и с витамин D. 

 

Здрави кости 

Вярно е, че децата трябва да пият мляко, за да увеличат здравето на костите и да подобрят правилния растеж. Също така е вярно, че възрастните могат да се възползват от млякото, за да поддържат здрави костите си, което ще намали риска от развитие на остеопороза. Отново, това предимство идва от калцият, който се съдържа в млякото, а тялото Ви се нуждае от витамин D, за да абсорбира калций. 

 

Мускулен растеж 

Млякото също е чудесно за подобряване на мускулния растеж. Това се дължи на протеина, който се съдържа в състава му. Много спортисти пият мляко след тренировка, тъй като осигурява на организма основни хранителни вещества, необходими за възстановяване. В допълнение, млякото помага да се предотврати възпалението на мускулите и да се допълнят течностите, които са били загубени по време на физическата активност. 

 

Отслабване 

Проучванията доказват, че жените, които пият мляко ежедневно, са по-склонни да отслабнат, отколкото жените, които не пият мляко изобщо. Ако търсите здравословна закуска или се чудите с какво да запълните паузата между храненията, пийте чаша мляко. Препоръчва се изпиването на чаша прясно мляко и по време на приемането на плодове. 

 

Намалява стреса 

Благодарение на многото витамини и минерали, които се съдържат в млякото, то може и да облекчава стреса. След дълъг и труден ден в офиса, седнете и изпийте чаша топло мляко. Това помага за облекчаване на мускулното напрежение и успокоява нервите. 

 

Облекчава неприятните ПМС симптоми 

Много жени страдат от тежките симптоми на предменструалния синдром. Доказано е, че прясното мляко помага на тялото да се отпусне, като намалява отрицателните ефекти, които жените изпитват по време на менструалния си цикъл. 

 

Повишава енергията 

Млякото е полезно за толкова много неща, но знаехте ли, че също помага за повишаване на енергията? Ако се чудите как да се справите с тежкия и натоварен ден, дайте си пет минутна почивка с чаша студено прясно мляко. Ще се почувствате освежени за нула време. 

 

Елиминира киселините 

Има много храни, които предизвикат неприятни стомашни киселини. Един от най-простите начини за облекчаване на тази болка е пиенето на чаша мляко. Усещането за охлаждане и гъстата консистенция на млякото помагат да се покрият хранопровода и обвивката на стомаха, за да се предотвратят киселините в стомаха. 

 

Борба с болестите 

През последните няколко десетилетия изследователите са открили, че млякото помага за предотвратяването на много различни заболявания. Това включва способността му да помага с намаляването на високото кръвно налягане и да намаляването на риска от инсулти. В допълнение, млякото има способността да намали производството на холестерол от черния дроб и спомага за подобряване на зрението.

Изследователи смятат, че млякото също може да намали риска от развитие на някои форми на рак. Можете да изберете обезмаслено мляко, нискомаслено мляко, 2% или пълномаслено мляко. Всеки вид ще Ви осигури същите предимства само с различни нива на мазнини и калории. Така, че не се чудете, когато имате нужда от нещо свежо, вкусно и полезно.