Пъпеш

35
Калории 
0
Протеини 
9
Въглехидрати 
0
Мазнини 

Пъпешът е уникален плод с родина Средна Азия. Той може и трябва да се консумира самостоятелно, без никакви подправки и добавки.

За пъпеша в далечния Изток казват, че прави косата блестяща, очите млади, устните свежи, желанията силни, а възможностите изпълними.

 

 

На какво се дължат тези изключителни качества на пъпеша

 

Преди всичко на полезните му вещества. Меката част съдържа вода, захар, нишесте, белтъчини, въглехидрати, хранителни влакна, калий, свободни органични киселини, желязо, каротин, витамини С, РР, В1, В2, фолиева киселина, магний, фосфор, калций, мед, силиций и т.н.
 
Така, докато се наслаждавате на вълшебните му вкус и аромат, вашата кожа ще става по-гладка и млада, косата и ноктите ви ще укрепват, настроението ви ще се подобрява.

Днес съществува голямо разнообразие от сортове с различна форма, големина, аромат и цвят.В Европа е пренесен в началото на новата ера от древните гърци и римляни. В Китай в днешни дни най-вкусните пъпеши и дини се отглеждат в северозападната провинция Синдзян.
Пъпешът съдържа повече витамин С от динята.Целулозата в него влияе добре на стомашната флора, спомага за изхвърлянето на вредния холестерол и подобрява храносмилането.

Силицият е необходим за доброто състояние на нервите, работата на червата, храносмилателния тракт и всички други органи.Той оказва положително влияние върху кората на главния мозък. Поради високо съдържание на силиций в пъпеша учените го препоръчват при стрес.

 

 

Сигурни ползи за здравето от хапването на пъпеш

 

  • Прилив на енергия. Пъпешът съдържа витамини от група В, а без тях организмът не може да функционира нормално. С тяхна помощ, той превръща консумираната храна в енергия. Витамините участват в регулирането на клетъчните процеси, както и във въглехидратния, белтъчния и липидния метаболизъм.
  • Ценен източник на фолиева киселина. Пъпешът е богат на фолиева киселина и го прави подходящ плод за жени, планиращи бременност, бременни, деца и хора с хронични заболявания. Фолиевата киселина стимулира образуване на кръвни клетки от костния мозък, подпомага секрецията на солна киселина в стомаха. Смята се, че 150 гр. пъпеш задоволява дневната нужда на организма от фолиева киселина.
  • Профилактика на рака. Пъпешът е богат източник на ликопен - каротеноид, известен със своя антиоксидантен капацитет. Отдавна учените изследват ползите му за предотвратяване развитието на онкологични заболявания. Ликопенът се свързва с по-нисък риск от рак на простатата и на дебелото черво. Той се съдържа и в други плодове и зеленчуци с червеникав цвят, като динята и доматите.
  • Сърдечно здраве. Ликопенът има ползи и за подобряване на сърдечната функция. Проучване на изследователи от Харвардския медицински институт установи, че жените с високи кръвни нива на ликопен са с 33 % по-малък риск от развитие на сърдечносъдови заболявания, отколкото тези с най-ниски стойности. Освен това, заедно с витамин С и калий, помагат за намаляване на 'вредния' холестерол, което е важно за здравето на сърцето.
  • За понижаване на кръвното налягане. Консумацията благоприяства поддържането на здравословни нива на кръвно налягане. Ползата се дължи на високо съдържание на вода и минерал калий, който помага за контролиране на кръвното. Съдържанието на калий и магнезий в пъпеша е по-високо от това в краставицата, крушата и зелето.
  • При диабет. Съдържанието на минерали, като калий и магнезий, в пъпеша помага за правилно функциониране на инсулин в организма, като по този начин се регулира нивото на кръвната захар. Зрелият пъпеш съдържа фруктоза. Тя е по-сладка от обикновената захар, но за разлика от нея не причинява напрягане на инсулиновия апарат на задстомашната жлеза, което има значение за засегнатите от диабет.
  • Отслабване. Въпреки че съдържа захари, пъпешът е полезна храна при спазване на диетичен режим, поради високото водно съдържание и ниската калоричност. В 100 гр. пъпеш има само 42 ккал. 5 парченца от плода засищат и помагат за премахването на токсините в тялото.