Пъстърва
Сьомгата е несистематична група риби от семейство Пъстървови (Salmonidae). Обикновено сьомгата мигрира, като хвърля хайвера си в сладководни басейни, а след известно време малките се преместват в океана.
Масата ѝ достига до 38 kg, но обикновено се ловят екземпляри по 15 – 20 kg. Сьомгата е проходна риба – размножава се в горното течение на чистите планински реки, но по-голямата част от живота си прекарва в морето. Женските снасят по 18 000 – 40 000 хайверни зърна. Малките достигат полова зрялост на 3-5-та година.
По правило повечето представители на този вид се отличават с отлични вкусови данни.
Пъстърва отдавна се счита за доста полезна риба и месото й е оценено с изискания си вкус. Качеството на рибното месо зависи от условията, при които рибата се разпространява.
Пъстърва, като правило, избира езера с кристално чиста вода, която се отразява на нейните ароматични характеристики.
Полезни свойства на месото на пъстърва
Консумацията на риба е доказано полезна за човешкия организъм. На първо място това е богат източник на мастните киселини Омега-3, които се набавят единствено чрез храната. Пъстървата е изключително вкусна и приятна за готвене.
Пъстървата, като всички други риби е богата на протеини, минерали, витамини А, В1, В12, Е, Д, селен, калий, цинк и желязо. В белтъчния й състав влизат голяма част от важните за организма аминокиселини.
При тренировъчен режим на хранене, това Ви гарантира чувство за ситост и добър баланс на веществата в организма. Сериозен бонус е и ниското съдържание на въглехидрати и мазнини.
След продължително боледуване, за деца, възрастни с проблеми с храносмилането и черния дроб, лекарите препоръчват прием на пъстърва поне три пъти в седмицата. Тя е с високо съдържание на белтъчини.
Пъстървата съдържа също полезни вещества, които помагат при ставни и дерматологични проблеми, както и при автоимунни заболявания и хипертония. Спомага също и за предотвратяване риска от сърдечни болести като намалява нивото на лошия холестерол в кръвта.
От гледна точка на медицината
Редовното консумиране на пъстърва помага за борба със сериозни заболявания, като онкологичните. В допълнение, наличието на полезни компоненти спомага за борба с високото кръвно налягане, подобрява централната нервна система, облекчава депресивното настроение и подобрява паметта.
Лекарите препоръчват използването на пъстърва за хора, страдащи от диабет, както и хора със сърдечни проблеми. Пъстървата вероятно е единствената риба, която може да се консумира от хора, които са предразположени към алергични реакции.
Пъстървото е лесно смилаем продукт, който не води до стомашни тежести.
От гледна точка на козметиката
Този продукт ще бъде оценен от тези, които следят теглото и фигурата си. В допълнение, наличието на цял букет от полезни компоненти в месото й ще се отрази в подобряването на качеството на зъбите, косата и кожата.