Райска ябълка

53
Калории 
1
Протеини 
34
Въглехидрати 
0
Мазнини 

Райска ябълка е плодът на дървото Malus diospyros от семейство Розоцветни. Ботаническото й наименование идва от гръцкото "диоспирос", което означава "божествен огън". Наричана е още "субтропична хурма", "японска хурма", "каки" и т.н. Райската ябълка произхожда от Китай и Япония. През XVІІІ век е пренесена в страните от Средиземно море и Америка, в България е позната от 1935 година.

В райската ябълка се съдържат големи количества танини, които при прекомерно обилна консумация могат да се окажат вредни за здравето. Затова специалистите препоръчват яденето на не повече от една райска ябълка на ден за здраве.

 

 

Райска ябълка – хранителни качества:

 

Райската ябълка е богата на витамините А, С, Р, Е и от групата В, минералите калий, магнезий, йод, калций, фосфор, мед и манган. Съдържа много захари, най-вече глюкоза и фруктоза, органични киселини, багрила и пектинови вещества. Райската ябълка е с висока хранителна стойност. 

Хранителни стойност на 100 г райска ябълка:

  • 127 ккал;
  • 0,8 г белтъчини;
  • 0,4 г мазнини;
  • 33,5 г въглехидрати.

 

 

Ползи за организма:

 

В превенцията на диабета

Хората, страдащи от диабет и тези с повишен риск от болестта, трябва да ядат повече райски ябълки, защото те съдържат много полезни фибри, които засищат глада, но не повишават нивата на кръвната захар. Това е така заради ниския гликемичен индекс на райската ябълка, което я прави подходяща за диабетици и хора в преддиабетно състояние.

В нея се съдържат множество полезни витамини и минерали, които спомагат за подобряване на инсулиновия толеранс на клетките.

 

Подобрява храносмилането

Танините в райската ябълка имат свойството да стимулират обмяната на веществата, като по този начин подобряват работата на червата. Райската ябълка дори действа като пробиотик, успокояващ диарията и нормализиращ изхожданията.

 

Полезна при запек

Именно заради балансиращото си за чревната флора действие райската ябълка облекчава и запека. Плодовият сок на райската ябълка се препоръчва за хора със затруднения в изхождането. Той е много полезен за редовна дефекация.

 

Стимулира имунната система

Поради високото си съдържание на витамини и минерални вещества, райската ябълка подпомага имунната система. Яденето на една райска ябълка на ден повишава имунитета и Ви прави по-устойчиви на бактерии и инфекции. Тя помага и в лекуването на грип и настинка.

 

Прави костите по-здрави

В райската ябълка се съдържат важните за костите калций и калий. Редовната консумация на райска ябълка увеличава костната плътност.

 

За сърдечносъдовата система

Райската ябълка е богата на калий, което я прави полезна за нормализирането на кръвното налягане. Хипертониците и застрашените от високо кръвно налягане, сърдечносъдови заболявания и инфаркт трябва да ядат по една райска ябълка на ден, за да балансират нивата на калия в организма.

 

Полезна за кожата

Райската ябълка е много богата на полифеноли, които са антиоксиданти, действащи срещу процесите на стареене. Тя предпазва от поява на бръчки и фини линии като прави кожата гладка, мека и стегната.

 

Полезна за зрението

Заради богатството си на витамини и по-специално на витамин А, райската ябълка се препоръчва при хора с проблеми със зрението. Големите количества витамин А помагат за подобряване цялостното здраве на окото.

 

Силна в борбата с рака

Антиоксидантите в райската ябълка не се борят само срещу процесите на стареене в организма, но и срещу злокачественото изменение на клетките, предизвикано от окислителните процеси.

Антиоксидантите в нея се борят срещу образуването на туморни клетки и разрастването им в туморна маса. Затова е добре райската ябълка да присъства често в менюто ви.

 

Диетични качества

Райската ябълка е висококалоричен плод, богат на захари. Включването му в диета е полезно, само ако е в ограничени количества (не повече от 1 райска ябълка дневно).