Раци

77
Калории 
16
Протеини 
0
Въглехидрати 
1
Мазнини 

Раците са едни от морските дарове, така любими на мнозина от нас. Раците са от семейство Ракообразните (Crustacea), които са подтип безгръбначни трипластни животни от тип членестоноги. Познати са около 400- вида раци, както морски, океански, така и речни. Особено популярни са крабовете (Cancer spp. Canceridae), които са малки раци, криещи се във водните пукнатини, под камъни и в големи миди. Те имат остри щипци, с които буквално разкъсват плячката си, а на всичкото отгоре са способни да регенерират някои от загубените си крайници.

Хитиновото покритие на раците съдържат голям брой биологично активни вещества и те имат отлични лечебни свойства и се считат за антисептици. Тъй като раците предпочитат изключително чисти водоеми, ние можем безопасно да ги консумираме. Раците не могат да живеят в кал и се хранят с прясна риба и продукти от растителен произход.

 

Състав на раците

 

В 100 г раци се съдържат средно:

  • 79% вода, 86 ккал,
  • 17.4 г белтъчини,
  • 1 г мазнини,
  • 0.759 въглехидрати.

Раците са водни дарове, изключително богат на витамините В3, В9 и най-вече на витамин В12. Те са сред най-добрите източници на В12. Само 100 г раци има до 9 микрограма от витамин В12 или 4.5 пъти повече от дневната препоръчвана доза. Освен това раците и крабовете да отличен източник е на минерали - магнезий, фосфор и цинк. Месото на раците е богато на йод и таурин.