Ревен
Ревенът /Rheum officinale/ представлява широколистно растение, което има право стебло, достигащо до 2 метра. Ревенът, понякога наричан равен е в едно и също семейство с киселец – семейство Лападови. Има големи декоративни листа и огромни месести стебла, с червени, бели или розови цветове. Ревенът е растение, което цъфти от юни до август месец.
Ревенът се отглежда предимно в страните от Западна Европа, но в България за съжаление лечебните му качества са по-познати от хранителните.
Състав на ревен:
Ревенът съдържа гликозодно свързани и свободни антрахинони – до7%, както и съвсем малко количество редуцирани антрахинони. В ревена още са намерени реохризин, хризофанеин, глюко-емодин, глюко-алое-емодин и глюко-реин – всички те представляват антрахинови глюкозиди.
Използваемата част на ревена съдържа голямо количество минерални вещества, пектин, нишесте и танини. Ревенът е много богат на витамини от В групата, витамин С, каротин, калций, натрий, желязо и фосфор.
100 г замразен ревен съдържа:
- 21 калории,
- 0.11 мг мазнини,
- 1.8 г фибри,
- 94 мл вода,
- 1.1. г захари,
- 0.55 мг белтъчини,
- 0 мг холестерол.
Ползи за организма:
Помага за здрави зъби и кости
Тъй като е с високо съдържание на калций, ревенът помага за здравето на костите и зъбите през цялата година. Недостигът на калций е често срещан проблем в наши дни. Ето защо е хубаво да добавите в менюто си храни, които са богати на калций.
Помага за здравето на очите
Ревенът е отличен източник на витамин А, който е важен за здравето на очите. Растението съдържа бета-каротин, лутеин и зеаксантин, които също помагат за доброто зрение и намаляват риска от развитие на свързаната с възрастта макулна дегенерация (дегенеративно заболяване на ретината, което причинява прогресивна загуба на централно зрение).
Подпомага имунната система
Ревенът е сред най-добрите източници на витамин С, който засилва имунната система. По време на пролетния сезон, когато защитата на организма е по-слаба, трябва да включите в менюто си повече храни, които са богати на този витамин.
Помага за здраво сърце
Ревенът има много ниско съдържание на калории и мазнини, а и съдържа мощни антиоксиданти – като антоцианин и ликопен, които намаляват риска от развитие на сърдечни заболявания.
Помага при високо кръвно налягане
Съдържащият се в ревена калий помага за намаляване на високото кръвно налягане. Е, няма как да излекувате хипертония със салата от ревен, но проучванията показват, че консумацията на растението в умерени количества влияе позитивно върху кръвното налягане.
Предотвратява запек
Ревенът има добри слабителни свойства и може да предотврати запек или да ви помогне да се справите с него. Растението подобрява апетита, помага за доброто здраве на храносмилателната система и облекчава болки в стомаха.
Универсален е!
Една от най-добрите причини да похапвате ревен редовно – той е евтин и универсален. Може да го добавите в солени или в сладки рецепти, в салати или в пайове, в сосове, в пици, в ориз, може да го консумирате и като сок.