Ревен

21
Калории 
1
Протеини 
5
Въглехидрати 
0
Мазнини 

Ревенът /Rheum officinale/ представлява широколистно растение, което има право стебло, достигащо до 2 метра. Ревенът, понякога наричан равен е в едно и също семейство с киселец – семейство Лападови. Има големи декоративни листа и огромни месести стебла, с червени, бели или розови цветове. Ревенът е растение, което цъфти от юни до август месец.

Ревенът се отглежда предимно в страните от Западна Европа, но в България за съжаление лечебните му качества са по-познати от хранителните.

 

 

Състав на ревен:

 

Ревенът съдържа гликозодно свързани и свободни антрахинони – до7%, както и съвсем малко количество редуцирани антрахинони. В ревена още са намерени реохризин, хризофанеин, глюко-емодин, глюко-алое-емодин и глюко-реин – всички те представляват антрахинови глюкозиди.

Използваемата част на ревена съдържа голямо количество минерални вещества, пектин, нишесте и танини. Ревенът е много богат на витамини от В групата, витамин С, каротин, калций, натрий, желязо и фосфор.

 

100 г замразен ревен съдържа:

  • 21 калории, 
  • 0.11 мг мазнини, 
  • 1.8 г фибри, 
  • 94 мл вода, 
  • 1.1. г захари, 
  • 0.55 мг белтъчини, 
  • 0 мг холестерол.

 

 

Ползи за организма:

 

Помага за здрави зъби и кости

Тъй като е с високо съдържание на калций, ревенът помага за здравето на костите и зъбите през цялата година. Недостигът на калций е често срещан проблем в наши дни. Ето защо е хубаво да добавите в менюто си храни, които са богати на калций.

 

Помага за здравето на очите

Ревенът е отличен източник на витамин А, който е важен за здравето на очите. Растението съдържа бета-каротин, лутеин и зеаксантин, които също помагат за доброто зрение и намаляват риска от развитие на свързаната с възрастта макулна дегенерация (дегенеративно заболяване на ретината, което причинява прогресивна загуба на централно зрение).

 

Подпомага имунната система

Ревенът е сред най-добрите източници на витамин С, който засилва имунната система. По време на пролетния сезон, когато защитата на организма е по-слаба, трябва да включите в менюто си повече храни, които са богати на този витамин.

 

Помага за здраво сърце

Ревенът има много ниско съдържание на калории и мазнини, а и съдържа мощни антиоксиданти – като антоцианин и ликопен, които намаляват риска от развитие на сърдечни заболявания.

 

Помага при високо кръвно налягане

Съдържащият се в ревена калий помага за намаляване на високото кръвно налягане. Е, няма как да излекувате хипертония със салата от ревен, но проучванията показват, че консумацията на растението в умерени количества влияе позитивно върху кръвното налягане.

 

Предотвратява запек
Ревенът има добри слабителни свойства и може да предотврати запек или да ви помогне да се справите с него. Растението подобрява апетита, помага за доброто здраве на храносмилателната система и облекчава болки в стомаха.

 

Универсален е!

Една от най-добрите причини да похапвате ревен редовно – той е евтин и универсален. Може да го добавите в солени или в сладки рецепти, в салати или в пайове, в сосове, в пици, в ориз, може да го консумирате и като сок.