Риба тон
Рибата тон принадлежи към вид Скумриеви, които са прекрасно приспособени към своя начин на живот, състоящ се в непрестанно движение. Тялото на тази риба е плътно и наподобява торпедо. Гръбната ѝ перка е със сърповиднообразна форма и се явява идеална за дълго и бързо плуване със скорост до 77 километра в час.
На дължина рибата тон достига до 3.5 метра. Рибата тон е широко разпространена в тропичните и субтропичните райони на всички океани, като навсякъде обитават по-дълбоки води (200 метра и повече). Близо до повърхността живеят само младите индивиди на тази риба, образуващи пасажи с голяма гъстота.
Рибата тон съдържа висококачествен протеин и почти никакви мазнини в себе си. Тя съдържа всички незаменими аминокиселини, необходими за растежа на организма и поддържането на чиста мускулна тъкан. Консервата риба тон може да бъде добър източник на омега-3 мастни киселини, които са толкова необходими за сърцето.
В рибите тон се откриват много минерали - фосфор, магнезий и желязо. Те са необходими за правилното функциониране на тялото и организма.
Полезни свойства за организма:
Изследвания показват, че в сравнение с останалите продукти, рибата Тон се отличава с високо съдържание на мастни киселини Омега–3. Затова, тя се препоръчва за нормалното функциониране на сърдечно–съдовата система. Храните, приготвени с нея, помагат за запазването на имунитета и подсилването защитните сили на организма, благодарение на произвежданите антитела в него.
В тази риба се съдържат много необходими за човека аминокиселини, витамини и минерали. Такъв богат състав може да бъде ефикасна профилактика срещу онкологични заболявания и влошаване на зрението. Също така, помага в борбата с различни възпалителни процеси и е в състояние да намали болката при артрит и артроза.
Рибата Тон може да се използва като лек срещу стрес и за повдигане на настроението.
Веществата в нея допринасят за по–бързото възстановяване на кожата и лигавиците на човешкия организъм. Затова, ястията от тази риба са полезни при лечение на кожни заболявания (екземи, псориазис). За постигането на бързи резултати, консумирайте риба Тон поне 3 пъти седмично.
Диабетиците също могат да се поглезят с тази риба. Тя помага за нормализиране нивото на захарта в кръвта и пречи да се натрупа холестерол. Хората, които искат да се избавят от излишните килограми, е добре да включат в своето меню този морски дар, който задоволява глада и се отнася към нискокалоричните риби.
Не трябва да се подценява ползата на рибата Тон за старите хора. Съдържащият се в нея витамин В6, в комбинация с фолиева киселина, предпазва стените на артериите от запушване, посредством намаляване на хомоцистеина.
Освен това:
- предпазва от тромбоза на дълбоките вени на крайниците, рак на дебелото черво и бъбреците;
- има специални сърдечносъдови предимства за жените, в периода след менопаузата, които страдат от диабет;
- предпазва от слънчево изгаряне и намалява риска от рак на кожата (благодарение на Омега-3);
- осигурява защита от Алцхаймер и други свързани с възрастта болести, ако се приема поне три пъти седмично;
- може да редуцира риска от детска астма до 50% (както и пълнозърнестите храни).

