Синьо сирене
Сините сирена са голяма група млечни продукти, получени при технологично заразяване с т.нар. благородни плесени – плесенни гъбички, класифицирани в различни родове, видове и щамове. Освен синя съществува също бяла и червена плесен. Най-често са използвани видовете Penicillium roqueforti, glaucum, caseiculum и други. Наричат се благородни, защото са култивирани (т.е. с потекло).
Макар че се споменават още от римско време, легендата за сините сирена разказва за влюбен млад овчар, който забравил закуската си от сирене и хляб в пещера. Намерил я след няколко дни и тя била с превъзходен “плесенясал” вкус. По-прозаичните версии са, че на хората просто им се свидело да изхвърлят плесенясалото сирене и го превърнали в деликатес. Употребата на плесени не е само в сирената. Те присъстват също в ексклузивни вина, приготвени от плесенясало грозде, в японското мисо и др.
Отдавна е наблюдавано, че в присъствието на редица гъбички, бактериите умират, т.е. плесените имат антисептично действие. На фронта, войниците, ядящи плесенясал хляб, боледували по-рядко. На тази база от рода Penicillium Флеминг изолирал първия антибиотик, наречен на тяхно име – пеницилин. Много хора и днес използват сините сирена като дижестив – регулират храносмилането, намалявайки нежеланата ферментация и гниене в червата. Така тези деликатеси борят подуването, газовете, дискомфорта. Няма обаче никаква биологична граница между благородни и неблагородни плесени.
Интересно за състава на синьото сирене:
На 100 грама продукт, средно се падат по около 30 гр. мазнини, от които 19-20 гр. са наситени, 8-10 гр. са мононенаситени, 0,8-0,10 гр. – полиненаситени.
Витамините, които се съдържат в сините сирена са А, Б-комплекс, Д, Е, К.
Минералният състав включва: натрий, калций, калий, фосфор, селен, магнезий, цинк, желязо и мед.
Аминокиселините, които присъстват в състава са: глутамин, валин, пролин, аспарагинова киселина, тирозин, изолевцин, лизин, левцин и др.
Ползи за организма:
За здраво сърце
Добавянето на синьо сирене към Вашето дневно меню може да намали риска от сърдечносъдови заболявания. Проучванията показват, че хората, които консумират синьо сирене, имат по-малък риск от развитие на болести на сърцето.
Вкусното сирене също помага за понижаване нивата на холестерола и предотвратява възпалението на артериите и образуването на кръвни съсиреци.
При артрит
Един от най-често срещаните здравословни проблеми свързани с напредването на възрастта е артритът. Синьото сирене притежава противовъзпалителни свойства, които помагат за намаляване възпалението на ставите и облекчаване болката при артрит.
Намалява риска от остеопороза
Още една добра причина да консумирате синьо сирене е, че то е добър източник на калций. Минералът е от ключово значение за здравето на костите. Редовната консумация на сиренето ще направи костите Ви по-здрави и устойчиви във времето, намалявайки риска от остеопороза.
За добра памет
Хранителните вещества в синьото сирене помагат за подобряване на паметта, като намаляват риска от развитието на когнитивни нарушения. Хапвайки от вкусното сирене, ние подобряваме функционирането на мозъчните клетки.
Добър източник на фосфор
Синьото сирене е много добър източник на фосфор. Този минерал е много важен за здравето на костите и зъбите. Дефицитът на фосфор може да доведе до проблеми, свързани с костите. Минералът играе и други редица важни роли в организма. Той е необходим за облекчаване на мускулното неразположение след натоварване.
За растежа, поддържането и „поправянето“ на всички тъкани и клетки, за изграждане на съставната част на гените и други.
Укрепва имунната система
Проучванията показват, че консумацията на синьо сирене повишава ефективността на имунната система. Сиренето може да осигури редица важни витамини и минерали, включително витамин А, витамин D, витамини от групата В, калий, натрий и цинк.
Други ползи за организма:
Последните изследвания показват, че синьото сирене е не само вкусно, но и полезно за здравето. Според учените, стигнали до този извод това сирене допринася за добрата работа на червата, забавянето и артрита и забележете – забавя физическите признаци на стареене. Оказва се, че французите дължат своето дълголетие не само на червеното вино, но и на сиренето. Синьото сирене е полезно за сърцето и предпазва от сериозни заболявания като инфаркт.


