Скариди

106
Калории 
20
Протеини 
1
Въглехидрати 
2
Мазнини 

Скаридите (Pandalus spp., Crustacea), са ракообразни животни, които живеят в солени и сладководни басейни. Те са със средно голям размер, но могат да варират. Разпространени са на много места по цялото кълбо. Има 160 вида скариди, които са обединени в 9 биологични семейства.

Класифицират се по големина, тоест най-големите са най-скъпи. Шампионите по размер и съответно по цена са кралските скариди.

Скаридите имат четири чифта крайници и опашка, с които се придвижват по морското дъно или плуват свободно, както и чифт антенки. Дължината им е от 2 до около 30 см. Основната ядлива част на скаридите е мускулатурата по опашката им, която остава след като се отстранят горната част на тялото, главата, крайниците и антенките им.

Чрез консумацията на скариди можем да получим много витамини и минерали. Те не съдържат никакви мазнини, но пък са богати на белтъчини. В тях има голямо количество елементи като селен, фосфор, калий, калций, желязо, магнезий, цинк и йод. От витамините се откриват В3, В12 и

Е. И не на последно място по важност, в скаридите се съдържат омега-3 мастни киселини, които са важни за мозъка и сърдечносъдовата система. В сто грама сурови скариди, се съдържат 20,3 грама белтъчини, 1,6 грама мазнини и 76 % вода.

 

 

Полезни свойства на скаридите:

 

Огромното количество хранителни вещества, минерали и микроелементи в тези морски дарове обуславят тяхната висока хранителна стойност. Скаридите спомагат за нормалния растеж и развитие през детската и юношеската възраст, способстват за поддържането на равновесен хормонален фон. 

Хората, които редовно консумират ястия от тези морски дарове, са с по-силен имунитет, по-рядко се разболяват от простудни заболявания и такива на дихателните органи. Клетките и тъканите постоянно се обновяват под действието на силния естествен антиоксидант астаксантин, който придава на тези морски дарове червеникава окраска. 

Диетолозите назначават скаридите на хората, предразположени към затлъстяване. Показна е употребата на морските дарове от хора, страдащи от злокачествени заболявания.

Мастните киселини (Омега-3 и Омега-6), които влизат в състава на скаридите, са ценни компоненти, които подобряват работата на сърцето, увеличават еластичността на кръвоносните съдове, намаляват риска от развитие на опасните за живота болести, като рак, инфаркт и инсулт.

Организмът не може да синтезира самостоятелно тези киселини, следователно, те трябва да дойдат отвън (с приема на храна). 

Проучвания показват, че холестеролът е важен за организма в рамките на допустимите граници. Той е съставна част на клетъчните мембрани, осигурява производството на антиоксиданти и серотонин, синтезира хормони на надбъбречните жлези (хидрокортизон и алдостерон). Хората с повишено съдържание на холестерол в кръвта трябва да ядат скарди в умерено количество, защото повишаване нивото на холестерола може да доведе до образуване на плаки. 

Астаксантин е уникален антиоксидант, който влиза в състава на скаридите. Той има петстотин пъти по-силно действие, от това на витамините, съдържащи се в плодовете. Той оказва благоприятно влияние за здравето на организма, защитава клетките от преждевременно стареене, като неутрализира стресовите състояния и елиминира токсините. Антиоксидантите са незаменими при лечение на ревматизъм, ревматоиден артрит, подагра, лечение на разширени вени и много други болести. 

При яденето на скариди, съдържащи протеини, в организма се произвежда колаген, който подобрява еластичността на кожата, придава ѝ здрав цвят, подобрява състоянието на ноктите и косата, забавя образуването на бръчки. 

В крайна сметка, скаридите и други морски дарове, носят неоценима полза за организма, особено при младите хора -  укрепват на здравето и повишават жизнения тонус.