Сметана

292
Калории 
2
Протеини 
3
Въглехидрати 
31
Мазнини 

Сметана по правило е млечен продукт, който се използва в ястия и десерти, сосове, кремове, супи и паста, огретени и печива. Първоначално се е приготвяла само от прясно краве мляко, но днес сметана има и на млечна, и на растителна основа. Има различни видове сметана, под различна форма (течна, прахообразна), с различно съдържание.

Сметаната по своята същност е продукт от нехомогенизирано мляко с високо съдържание на мазнини. Тя обикновено се отделя на повърхността на съда с мляко, тъй като мазнините в нея са по-леки от водата в млякото. Сметаната е изходен продукт за производството на краве масло.

Сметана всъщност е модерното название на каймака. В миналото се е получавала чрез обиране на каймака на прясното мляко, на днешно време сметаната се отделя с центрофуги. За да е истинска сметана трябва да има поне 10% масленост.

 

 

Състав на сметана:

 

Сметаната е много полезен кисело-млечен продукт. Тя има по-малко белтъчини от млякото, повече мазнини и мастноразтворими витамини. Това е продукт, в който се съдържат много калций, витамини А и витамин D и значимо количество микроелементи, минерални соли, полезни за човешкия организъм. Сметаната е полезна и с високото си съдържание на белтъчини - 2.2%.

Проблем представляват мазнините, които са значително висок процент - от 15 до 45%. Те обаче се усвояват лесно и това е причината лекарите да препоръчват сметана на хора, страдащи от затлъстяване и дори на такива със захарен диабет.

  • Сметана за кафе - 10% масленост.
  • Сметана или Сметана за биене - 30% масленост.
  • Сметана екстра или Сладкарска сметана - до 40% масленост.
  • Сметана за биене, пастьоризирана - до 36 % масленост.
  • Квасена сметана, Квасен каймак - 10% масленост.
  • Crème double - от 40% до 55% масленост.
  • Crème fraîche- масленост минимум 30%. 
  • Разрешава се добавката на до 15% захароза.

 

 

Полезни свойства на сметаната:

 

Сметаната съдържа всички полезни свойства на млечните продукти, с тази разлика, че при нея в пъти е увеличена концентрацията на въглехидрати, протеини, мазнини, витамини и минерални вещества. При това, те се усвояват по-лесно от организма, в сравнение с всякакви други видове храни, затова сметаната е подходяща за тези, които изразходват голямо количество енергия през деня.

Пресният продукт се използва в лечебни диети при гастрити, язви на стомаха и дванадесетопръстника. Благодарение на високата концентрация на Л- триптофан, който стопира възбуждането на нервната система, продуктът се препоръчва като част от хранителния режим при хора, страдащи от безсъние, нервни разстройства и депресии. Лецитинът в състава на сметаната помага за премахване на вредния холестерол.

В някои случаи на отравяне, тя спомага в борбата с интоксикацията.

Ако пиете кафе или чай е по-добре да добавяте сметана, защото тя неутрализира вредното въздействие на тези напитки върху стомаха, като увеличава неговата секреция и предпазва зъбите от образуването на зъбна плака и зъбен камък.