Соя
Соята принадлежи към род растения от семейство Бобови. Родината ѝ е Източна Азия. Соята е идеална храна за вегетарианците, тъй като 40% от нея се състои от белтъчини, които по качество не отстъпват на животинските. Тази бобова култура съдържа значително количество захари – рафиноза и стахиоза, които бифидобактериите използват като източник на хранителни вещества.
С увеличаване на количеството на бифидобактериите намалява риска от развитие на онкологични заболявания и дисбактериоза, намалява се количеството на вредните бактерии и като цяло се увеличава продължителността на живота.
Xpaнитeлнa cтoйнocт нa coятa:
Mнoгoтo пoлзи зa здpaвeтo нa coятa идвaт oт бoгaтcтвoтo нa xpaнитeлни вeщecтвa, витaмини, opгaнични cъeдинeния и дpyги xpaнитeлни вeщecтвa, вĸлючитeлнo знaчитeлнo ĸoличecтвo диeтични фибpи и мнoгo гoлямo ĸoличecтвo пpoтeини.
Πo oтнoшeниe нa витaминитe coятa cъдъpжa витaмин K, pибoфлaвин, фoлaт, витaмин B6, тиaмин и витaмин C. Щo ce oтнacя дo минepaлитe, coятa cъдъpжa знaчитeлни ĸoличecтвa жeлязo, мaнгaн, фocфop, мeд, ĸaлий, мaгнeзий, цинĸ, ceлeн и ĸaлций , cъщo тaĸa e дoбъp изтoчниĸ нa opгaнични cъeдинeния и aнтиoĸcидaнти, ĸoeтo дoпълнитeлнo пoвишaвa здpaвнoтo въздeйcтвиe нa coятa. Витамините от група В, Е, D препятстват стареенето, а ненаситените мастни киселини преустановяват ръста на раковите клетки.
Човек, употребяващ соя, не заболява от затлъстяване, остеопороза, алергии и исхемична болест на сърцето.
Cъдъpжaниe в coятa:
- Kaлopии 173 ;
- Boдa 63% ;
- Πpoтeини 16.6 g ;
- Bъглexидpaти 9.9 g ;
- Зaxapи 3 гp ;
- Bлaĸна 6 гр ;
- Maзнини 9 гp ;
- Hacитeни 1.3 g ;
- Moнoнeнacитeни 1.98 g ;
- Πoлинeнacитeни 5,06 g ;
- Oмeгa-3 0,6 g ;
- Oмeгa-6 4.47 g .
Полезни свойства на соята:
Сърдечно здраве и сърдечни заболявания
Соевите храни, съдържащи протеини могат да са чудесни съюзници в битката със сърдечните болести - убиецът номер едно на възрастни жени и мъже. Повече от 40 научни изследвания доказват положителния ефект на соевите протеини за намаляването нивата на холестерола, което води до намаляване риска от сърдечни заболявания. Всъщност, препоръчва се да ядем 25 г соеви протеини всеки ден, като част от диета бедна на наситени мазнини и холестерол. Една порция соево мляко предоставя 7 г соев протеин, печените осолени соеви зърна имат 12 г, а соевия чийзбургер – 9 г здравословни соеви протеини.
Омега-3
Определени мазни риби, като сьомга и риба тон, са най-добрият източник на здравословните Омега 3 мастни киселини. Определени растителни храни, като лененото семе и соята, също съдържат тези мастни киселини. Соята е един от най-добрите не-рибни източници на Омега 3 мастните киселини, които могат да спомогнат намаляването на риска от коронарни сърдечни заболявания. В сравнение с други бобови растения като шарен или бял боб, соята има по-високо съдържание на мазнини, съдържащи здравословните Омега 3.
Кръвно налягане
Соевите протеини могат да имат положителен ефект при хора с високо кръвно налягане. Според скорошно проучване, учени открили, че систоличното и диастоличното кръвно налягане се намалява при жени на средна възраст и при по-възрастни, ако са изяли поне 25 г соев протеин на ден. Тъй като супермаркетите и специализираните магазини в момента са пълни с разнообразни соеви храни, яденето на 25 г соя на ден е лесно. Започнете със соева зърнена закуска (8 г соев протеин). Прибавете соев чипс за обяд (7 г соев протеин). За следобедна закуска хапнете соева вафла (10 г соев протеин) и ще сте приели 25 гр. соев протеин.
Менопауза
Въпреки че соевият протеин може да не помогне за нормализирането на горещите вълни при жени в менопауза, той има други доказани действия за подобни случаи. Учени са открили, че консумирането на соев протеин преди, както и след менопаузата, може да предпази от отслабване и чупливост на костите. Тъй като жените в менопауза се изправят пред риск от остеопороза, за тях е много важно да поддържат костите си здрави.
Освен това соевите протеини могат да помогнат за намаляването на риска от сърдечни заболявания - друг главен проблем след менопаузата.
Бременност и Омега-3
Връзката между мастните киселини Омега 3 и здравото сърце е добре установена. Но има още една причина да ядем повече Омега 3 и тя засяга майките и дъщерите им.
Ново проучване показва, че майките които ядат храни богати на Омега 3 мастни киселини, по време на бременност (и кърмене), могат значително да спомогнат намаляването на риска дъщерите им да развият рак на гърдата по-късно. Проучването показва още, че приемането на тези мастни киселини в детството и тинейджърските години може да продължи да помага срещу рак на гърдата.
Мазните риби като риба тон, сьомга и скумрия, са най-добрия източник на Омега 3 мастни киселини. Други източници са орехите, лененото семе и соята.
Рак на гърдата
Включването на соеви храни в менюто на младите момичета може да ги предпази и да намали риска от рак на гърдата. Въпреки че няма доказателства, приемането на соеви протеини като възрастни помага да се предпазим от рак на гърдата, изследвания показват че консумирането като тинейджър намалява риска с близо 50 %. Впечатляващите резултати се постигат кат ядем само по 11 грама соев протеин на ден. 11 грама соев протеин съдържа една порция сладка печена соя или две порции соев чипс.
Освен че намаляват риска от рак на гърдата, храните богати на соев протеин ни осигуряват здраво сърце и кости.
Ракът и соевите изофлавони
Медицински проучвания показват, че храни богати на фибри и фитохимикали и бедни на мазнини, могат да помогнат да се намали риска от развиването на определени ракови образувания. Яденето на соеви храни може да бъде полезно за намаляването риска от рак, защото много соеви храни са не само богати на фибри и ниско маслени, а съдържат и фитохимикали наречени изофлавони.
Изофлавоните са естествени съединения в растенията, които според много медицински изследвания намаляват риска от рак на гърдата, простатата и дебелото черво.
Рак на простатата и дебелото черво
Същите храни, които могат да намалят риска от сърдечни заболявания, често могат да предотвратят и втория най-често срещан тумор при мъжете. Медицински изследвания показват, че храни богати на соеви протеини могат да предпазват от рак на простатата като спомагат за заздравяване тъканите на простатата. Все още не е определено препоръчителното количество соеви протеини за целта, прибавянето на една соева храна към дневното меню, би било полезно.
Рак на дебелото черво
Според последни медицински изследвания, няколко от естествените съставки на соята могат да помогнат при предотвратяването на рака на дебелото черво, втората водеща причина за смърт в САЩ. Соевите съставки, които могат да помогнат, се наричат изофлавон и сапонин. И двете се срещат в соеви храни като соево мляко, соеви ядки, зелена и жълта соя.
Много соеви храни са не само добър източник на изофлавони и сапонини, но са богати и на фибри, също асоциирани с намаляване риска от рак.
Ограничаването на мазните храни може да помогне да намалим риска от рак на дебелото черво. Заместването на мазни високопротеинови храни със соеви бургери или тофу ще помогне.
Диабет
Соевите протеини могат да бъдат полезни по няколко начина за диабетиците, правейки включването на соеви храни в диетата много важно.
Първо, много соеви храни имат нисък гликемичен индекс. Те поддържат по-стабилно нивото на кръвната захар и така правят диабета по-лесен за контролиране. Соеви храни, като консервирани соеви семена и замразени зелени соеви семена, имат по-нисък гликемичен индекс от другите.
Второ, много соеви храни са богати на млечни фибри, а фибрите също спомагат за стабилизирането нивата на кръвната захар. Всички, включително и хората с диабет, трябва да имат за цел да приемат поне по 25 г фибри на ден. Печените соеви семена имат 6 г фибри, а соевия бургер – 4 г.
Освен това, соевите храни спомагат за контролирането на едно от най-често срещаните усложнения при диабета – сърдечните заболявания.

