Сушени гъби
Сухите гъби позволяват лесен и целогодишен достъп до вкусa на гъбите.
Те са една от най-добрите храни за хора, страдащи от нервно разстройство. Причина за това е високото съдържание на фосфор, който действа изключително благоприятно на нервната система.
Най-много фосфорна киселина и калий има в кожицата на гъбата, докато в пънчето - по-малко. Освен за нервната система, гъбите се препоръчват и за превенция на анемия.
Те са по-хранителни от всички житни растения. Дори са равностойни на граха, морковите и лещата. Установено е още, че някои сортове гъби имат почти еднаква енергийна стойност с тази на месото.
Гъбите съдържат още белтъчини, въглехидрати, незначително количество мазнини, соли и витамини. Всъщност белтъчините на тези растения имат качествата както на растителните, така и на животинските белтъчини.
Хранителните им свойства и предимства са незаменими и полезни. Всички видове гъби са богати на разнообразни хранителни вещества и са с ниско съдържание на калории. Ето някои от най-значимите ползи за здравето от консумацията на гъби.
Ползи за организма:
Добър източник на витамин D
Подобно на хората, гъбите също произвеждат витамин D на слънчева светлина. Това ги прави изключение от растителния свят, тъй като останалите растения не могат да произвеждат сами витамин D чрез слънчевите лъчи. Приемането на витамин D чрез гъбите, е почти същото, като да се взимат изкуствени добавки.
Укрепват имунната система
Гъбите стимулират имунната защита на организма чрез увеличаване производството на протеини и антивирусни средства, освободени от клетките на имунната система. Гъбите спомагат за узряването на дендритните клетки в костния мозък, които подобряват имунитета.
Източник на антиоксиданти
Гъбите са прекрасен природен източник на важните антиоксиданти, борещи се със свободните радикали. Богати са на селен, който предпазва от развитие на хронични заболявания и облекчава състоянието при налични такива. Особено заболявания на щитовидната жлеза.
Помагат при отслабване
Когато се мъчите да свалите килограми, гъбите са много подходящи, защото съдържат малко калории. Хората, които включват гъби в диетата си за отслабване, имат по-голяма успеваемост в редуцирането на теглото.
Противораково действие
Гъбите съдържат множество съставки, които се борят успешно с раковите клетки. Едно проучване констатира, че редовното консумиране на порция гъби ежедневно намалява значително риска от развитие на някои видове рак, например на млечната жлеза или простатата.


