Телешко месо

107
Калории 
21
Протеини 
0
Въглехидрати 
2
Мазнини 

Говеждото месо е едно от най-популярните червени меса. То е изключително богато на висококачествени протеини, витамини и минерали. Може да подобри растежа на мускулите, както и да стимулира физическата активност. Богатото съдържание на желязо може да намали риска от анемия. Прясното говеждо месо е богато на витамини и минерали и заради това се препоръчва като част от здравословната диета.

 

Протеини в говеждото месо

Говеждото месо се състои предимно от протеини. Протеиновото съдържание варира от 26 до 27%. Животинският протеин е с високо качество и съдържа всичките 8 основни аминокиселини, необходими за растежа и поддържането на човешкото тяло и изключително важни за здравето. Месото е един от най-пълните хранителни източници на протеини, а аминокиселинният профил е почти идентичен с този на нашите собствени мускули. Поради тази причина консумирането на месо или други източници на животински протеини може да бъде от особена полза след операция, за възстановяване на спортисти или при други състояния, при които се изгражда мускулна тъкан.

 

Мазнини в говеждото

Говеждото месо съдържа различни количества мазнина. Освен подобряването на вкусовите качества, мазнините увеличават значително и калориите в месото. Количеството мазнини зависи от породата, пола, възрастта и начина на хранене. Месото с ниско съдържание на мазнини обикновенно е с около 5 – 10% съдържание на мазнини. Говеждото се състои главно от наситени и мононенаситени мазнини, които се намират в приблизително еднакви количества. Основните мастни киселини са стеаринова киселина, олеинова киселина и палмитинова киселина.

 

Витамини и минерали в говеждото месо

В говеждото месо се съдържат следните видове витамини и минерали:

  • Витамин B12 – основен витамин, който е важен за кръвообращението, функциите на мозъка и нервната система. Съдържа се в големи количества в говеждото месо.
  • Цинк: Говеждото месо е много богато на цинк, който е важен за растежа и поддържането на тялото.
  • Селен: богатото съдържание на цинк помага за поддържането на разнообразни функции в човешкото тяло – подобрява имунната система, намалява риска от заболяване на щитовидната жлеза, а също така намалява вероятността от ракови заболявания.
  • Желязо: съдържат се високи количества, като е предимно във формата на ‘хема’ (това е компонент на хемоглобина).
  • Ниацин: това е един от B-витамините, наричан още B3. Има важни функции за организма. Ниският прием на ниацин е свързан с повишен риск от сърдечни заболявания.
  • Витамин B6: витамин важен за кръвообращението
  • Фосфор: важен за растежа и поддържането на тялото
  • Преработените продукти от говеждо месо като колбаси могат да съдържат особено големи количества натрий под формата на сол (NaCl – натриев хлорид).

 

Други вещества

Подобно на растенията, животинските продукти съдържат несъществени биоактивни вещества и антиоксиданти, които могат да повлияят на здравето ни, когато се консумират в поддходящи количества.

  • Креатин: служи като източник на енергия за мускулите. Креатинови добавки обикновено вземат спортисти и културисти, тъй като подпомага мускулния растеж.
  • Таурин: той е открит в рибата и говеждото месо и е антиоксидантна аминокиселина, която се използва често в енергийните напитки. Тази киселина се произвежда в нашите тела и е важна за сърдечната и мускулната функция.
  • Глутатион: антиоксидант открит в повечето пълнозърнести храни. Съдържа се в големи количества при говеждото месо, особено при животни, които се хранят пасищно.
  • Холестерол: намира се в животинските мазнини, произвежда се в човешкото тяло, където има много функции; Диетичният холестерол има слаб ефект върху холестерола в кръвта и затова не се счита за опасен за здравето ни.
  • Свързана линолова киселина (CLA): Основният природен източник в готов вид е консумацията на говеждо и телешко месо, краве мляко, сирене и млечни изделия от преживни животни. Има антиоксидантно действие, помага за мускулния растеж, подобрява имунната система и др.

Ползи за здравето при консумация на говеждо месо

Говеждото месо е богат източник на висококачествен протеин и различни витамини и минерали и може да бъде отличен компонент на здравословното хранене. То е един от най-полезните продукти, които спомагат за правилното функциониране на човешкото тяло. Според научни изследвания, за да са налице ползите от месото за организма ни е важно животните да са отглеждани по “стария начин”, т.е. изцяло пасищно. Това означава да не са хранени със зърно с нитрати, а да са пасли свободно в среда близка до естествената им.

 

Ето и някои от ползите на говеждото месо:

 

Поддържане на мускулна маса

Както всички видове месо така и говеждото месо е отличен източник на висококачествен протеин. Съдържа всички основни аминокиселини и се нарича “пълен” протеинов източник. Много хора не консумират достатъчно протеини, особено възрастните. Недостатъчният прием на протеини може да ускори и дори да влоши състоянието на мускулите с течение на възрастта, като увеличи риска от заболяването саркопения – неволна загуба на мускулна маса в следствие на неправилно хранене. Тя е сериозен проблем за здравето на възрастните хора, но може да бъде предотвратена чрез прием на повече протеини и силови упражнения. Най-добрите източници са говеждото месо, рибата и млечните продукти. Редовната консумация на говеждо месо помага за запазване на мускулната маса.

 

Предотвратяване на анемия

В днешно време анемията е често срещано състояние, което се характеризира с намалено количество на червени кръвни клетки и намалена способност на кръвта да пренася кислород. Дефицитът на желязо е една от най-честите причини за анемия, а основен симптом са умора и слабост. Говеждото месо е богат източник на желязо и е един от най-добрите начини за предотвратяване на анемията. Специалистите съветват по-честа консумация.

 

Пасищно отглеждани животни – животни отглеждани на зърно

В миналото голяма част от добитъка е хранен с трева. За съжаление днес повечето от животновъдите предпочитат да хранят животните основно със зърнени фуражи. Може да разграничим месото от пасищни говеда по няколко критерия.

Ако животното е пасищно отглеждано месото ще има:

  • по-високо съдържание на антиоксиданти;
  • мазнина с по-жълт цвят, която показва по-високи количества каротеноидни антиоксиданти;
  • по-високи количества витамин Е (особено при отглеждане на пасища);
  • по-малки количества мазнини
  • по-здравословен профил на мастни киселини;
  • по-високи количества транс-мазнини;
  • по-големи количества Омега-3 мастни киселини.