Физалис

53
Калории 
2
Протеини 
11
Въглехидрати 
1
Мазнини 

Физалисът е малко познат плод у нас. Но за неговите вкусови и здравословни предимства отдавна се знае в Америка. Известен е още като домат в обвивка, мексикански домат, еврейска ягода, цариградско грозде, земна череша.

Физалисът се среща предимно в Америка и по-рядко в Азия и Европа. Ха¬рак¬тер¬но за пло-до¬ве¬те на кул¬тур¬ни¬те ви¬до¬ве и сор¬то¬ве фи¬за¬лис е, че са об¬ви¬ти в ме¬ху¬ро¬по¬доб¬но об¬ра-зу¬ва¬ние, на¬ричано чаш¬ка или ме¬хун¬ка. Най-често, когато са узрели, цветът им е бледо-жълт или зелен, но има и сортове с виолетови плодове.

Макар и в доста малка степен мексиканският физалис е познат и в България. Често се споменава под името "зеленчуков физалис" и още по-често пък ние всъщност го отглеждаме като декоративно саксийно растение или дворно такова.

 

 

Състав на физалиса:

 

Физалисът е богат на антиоксиданти, пектин, витамин А, витамин С, органични киселини, микроелементи. 100 г физалис съдържат около 130 г калории, 0.8 мг ниацин, 3 мг желязо, 90 г вода, 1.7 г белтъчини, 4.9 г фибри, 20 мг витамин С, 11 г въглехидрати.

 

100 г физалис съдържат около 130 г калории, 0.8 мг ниацин, 3 мг желязо, 90 г вода, 1.7 г белтъчини, 4.9 г фибри, 20 мг витамин С, 11 г въглехидрати.

 

 

Ползи за организма:

 

За ликвидиране на вътрешни паразити

Упоритите вътрешни паразити е лесно да бъдат ликвидирани с помощта на лечение с физалис. Освен, че редовният прием на свежия плод предпазва от паразити и насърчава изчистването на тракта от тях, физалис може да приемате и по друг начин, за да се избавите от създаващите куп проблеми вътрешни паразити. Всичко, което се изисква от Вас да направите е да поглъщате тру пъти на ден (преди храна) по пет семенца от растението. Изберете обикновен физалис и оставете всичко останало на него.

 

За отслабване

Физалис за отслабване – това е само още едно от полезните свойства на плода. Освен ниската калорична стойност (в сто грама се съдържат едва тридесет калории), екзотичният плод помага за отслабването благодарение на ябълчената, лимонената киселина и ценният пектин.

 

При ангина

При ангина и гърлобол изключително благоприятно е въздействието на гаргара с отвара от изсушените плодове. Приготвя се по стандартния начин, описан в началото на материала. Методът може да бъде прилаган неколкократно до пълно излекуване. Препоръчителна е и консумацията на плодчетата, които действа като имуностимулатор. Точно в този момент тялото Ви със сигурност има нужда от такъв, за да се излекува по-бързо.

При ангина помага много и смес от овесена каша със сок от плода. Кашата се вари първо с прясно мляко. След готовност към нея се прибавя сок в количество, възлизащо на 1/4 от това на млякото. Болния трябва да получава по три-четири пъти от тази кашичка в количество от три-четири лъжици. Дозата е един прием е три-четири лъжици. Лекът е подходящ и за деца.

 

При подагра

При подагра приемайте физалис не само вътрешно, но и нанасяйте върху болните стави мехлем от плода. 

За да предотвратите отлагането на пикочна киселина приемайте плода в следния вид:

  • Отвара, приготвена от пет до тридесет грама сушени плодове се оставят да врат десет минутки на слаб огън; погълнете количество от 150мл, което разделете на три.
  • Пресни плодове – около 15-20 бройки е достатъчно за ден
  • Сок – количество от тридесет милилитра (inmoment.rу)

 

При диабет

За болните от диабет цариградското грозде, както още наричат физалиса, също оказва живително въздействие. Препоръчваното количество от инфузията (две чаши вода и няколко сушени плодове) се приема сутрин и на обяд (по 1/2 от общата доза).

Мексиканският плод, който още е известен като мехунка, регулира нивата на захарта и стопира появата на неприятните последствия от диабета. Така, че за всички диабетици плюсовете от приема на плод са двойни. (poleznenko.ru)

 

При лечение на хемороиди

При лечение на хемороиди приложението на физалис е двуаспектно. Произхождащият от Мексико плод се включва в лечението на този неприятен проблем, приеман вътрешно и външно. Пациентите с хемороидална болест е добре да похапват по десет-петнадесет плодчета дневно. 

За тях е предназначен и следният лековит мехлем с физалис, за който ще Ви предложим рецептата.  Намачкайте десет грама от плодчетата и долейте към тях 40 мл зехтин. Сложете съда с лека да престои на място, неизложено на слънчево греене. Три седмици след това, лекът е готов да бъде приложен върху възпалението. Нанасяйте го върху хемороида след като почистите мястото много ( след душ).

 

Настойка при болки в бъбреците

При болки в бъбреците задължително опитайте настойка от сушените плодове. 

Изсушените плодове (сто грама) залейте със зехтин (около 400-500 мл не повече, за да се получи извлек с по-висока концентрация). Съдът, в който сте поставили лекарството, дръжте на място, недостъпно за слънчева светлина за двадесет дни. Периодично размесвайте двата компонента чрез разклащане на съда. Пийте от  50-70 грама, общо три пъти, като това се осъществява преди в тракта да постъпи храна. Само след седмица лекът ще докаже ефективността си. (eshzdorovo.ru)

 

Отвара при ревматизъм

Невероятната отвара с физалис, която ще Ви предложим за лечение на ревматизъм, е приложима като лек и за болния пикочния мехур, бъбреците и дори е лек за треска. Смелете няколко изсушени плодчета, за да получите две малки лъжички суха маса.  Залейте сухия компонент с вряща вода (половин литър) и доварете на котлона за около 15 минутки.  

 

За лечение на лишеи

За  лечение на лишеи ще Ви предложим лек с физалис. Сушените плодчета запържете леко в разтопено масло в количествено съотношение между съставките едно към пет. Маслото се филтрира след запържването и с мехлемчето се третират участъците.

 

За разтриване, лосиони и компреси

С невероятния плод е възможно да облекчите болката и използвайки го външно. Смесването на нарязаните плодове (месестата част) с разтопена сланина в съотношение една към четири части, гарантира получаването на отлично средство за разтриване и налагане на компреси. 

Докато лекът е все още топъл, нанесете го щедро върху болезнената зона и масажирайте. Освен за разтриване той е възможно да се използва и за компреси. Просто го нанесете върху кожата и превържете.

Спиртен извлек от листата на растението се използва като лосион за масажи при ставни и мускулни оплаквания. При навявания помага компрес с пресни листа. Сокът от плода, приложен директно върху кожата като лосион, благоприятства оздравяването при херпес зостер.