Фурми

282
Калории 
2
Протеини 
75
Въглехидрати 
0
Мазнини 

Въпреки че фурмите не изглеждат като нещо много специално с техния странен, набръчкан, кафяв външен вид, те са приятни за дъвчене и богати на вкус. Безспорен фаворит още от Райската Градина, фурмите са смятани за костилков плод, тъй като имат само една празнина и костилка в центъра си.

Финиковите палми, които раждат тези малки чудесии, били донесени до западното крайбрежие на Америка от испанските мисионери в края на 1700г. Фурмите Меджул, чиито произход е от Мароко,  били въведени в САЩ през 1927г., когато 11 издънки били поставени под карантина в Невада в продължение на седем години. Деветте растения, които оцелели, били откарани в Южна Калифорния през 1935г., а през 1944г. били засадени още 24.

Фурмите са естествен заместител на захарта и повечето подсладители и могат да бъдат използвани в редица десерти. Освен това те са чудесен източник на минерали и витамини. В съдържанието си крият незаменими ензими и аминокиселини като рибофлавин, тиамин, витамини А и К, а също така и фолиева киселина.

 

 

Фурмите са полезни за стомаха

Фурмите са с чудесно въздействие върху стомашно-чревния тракт и подобряват работата на червата. Препоръчват се за консумация при проблеми с диария или запек.

 

 

Фурмите предпазват от остеопороза

Особено полезни са за жени, предразположени към остеопороза. Съдържат високи количества минерали, които укрепват костите и подобряват плътността им. Препоръчват се и за деца, защото укрепват костите в ранна детска възраст, а също така и в пубертета.

 

 

Фурмите се препоръчват при анемия

Фурми се препоръчват и за жени, страдащи от обилно кървене по време на месечния си цикъл. През този период се губи много желязо поради кръвозагубите и съответно риска от анемия се повишава драстично. Концентрацията на желязо в състава на фурмите е много висока и за това те могат да бъдат чудесен източник на полезното вещество.

 

 

Фурмите ни зареждат с енергия

Освен предотвратяване на риска от анемия, малките плодове ще ни донесат по-висока енергия, ще ни помогнат срещу липса на концентрация и проблеми с паметта.
 

 

Защо фурмите са толкова здравословни

Благодарение на естествените захари в съдържанието си, фурмите са чудесен източник на допълнителна здравословна енергия. Поради наличието си на фибри, захарите от фурмите ще останат в организма за по-дълго време и по този начин ще бъдем бодри през целия ден.

 

 

Фурмите подпомагат мозъчната дейност

Освен това, в състава на фурмите влизат различни витамини, които са от огромно значение за правилното функциониране на нервните клетки. Благодарение на тези витамини, нервните импулси в мозъка се предават по по-качествен начин.

 

 

Фурмите са полезни за сърцето

Накрая, но не и по важност, фурмите могат да спомогнат за по-добрата работа на нашето сърце. Те нормализират кръвното налягане и намаляват лошия холестерол.