Фъстъци
Фъстъкът или фъстъчен орех се оказва, че съвсем не е орех, а е бобово растение. За негова родина се смята подножието на Боливийските Анди в Южна Америка. През 16-ти век фъстъкът бил внесен от португалците в тяхната колония Макао, в Югоизточна Азия от Индия или Китай. И, може би, именно поради това плодовете на бобовото растение били наречени първоначално китайски орехи.
Самата дума „фъстък“ е с гръцки произход (αράχνη), което означава паяк – вероятно, защото текстурата на плодовете прилича на паяжина. По форма, приличат на пашкули и узряват като картофите - под земята, a от там произхожда и другото им название - земни орехи. Ядките са с различна форма и са затворени вътре в пашкул, като могат да бъдат черно-лилави, светло и тъмно червени, светло розови, а дори и пъстри.
Хранителна стойност за 100 грама :
- Белтъчини – 26.3 грама;
- Мазнини – 45.2 грама;
- Въглехидрати – 9.9 грама;
- Калоричност – 551 килокалории.
Състав на фъстъците:
Съдържат се витамини от групата В, освен това витамини А, D и Е. В състава на любимите фъстъци влизат уникални аминокиселини и растителни мазнини, сред които фолиева и лионоленова киселина, биотин а също и полезни вещества като калий, калций, магнезий, желязо, натрий и фосфор.. Едно от основните преимущества на фъстъка е, че у него липсва холестерол, но пък е богат на протеини и растителни мазнини.
Полезните качества на фъстъците:
- Регулират кръвната Ви захар. Фъстъците са богати на манган, който има важна роля в усвояването и метаболизма на въглехидратите в организма и регулирането нивата на кръвната захар.
- Фъстъците са богати на мононенаситени мастни киселини – олеинова киселина например. Тази киселина намалява нивата на холестерол в организма и така Ви предпазва от атеросклероза и високо кръвно налягане.
- Учените са открили, че фъстъците съдържат ресвератрол – антиоксидант, за който се смята, че има защитна функция спрямо рак, сърдечни болести и болестта на Алцхаймер. Ресвератролът има и друго много полезно и важно качество – намалява риска от инсулт.
- Предпазват Ви от напълняване. Една порция фъстъци (около 30 грама), съдържа 181 калории. Могат да се приемат като лека закуска или междинно хранене и са по-полезни от другите нискомаслени опции. Поддържат Ви сити по-дълго време и по този начин може да регулирате телесната си маса.
- Фъстъците са богати на витамин В3, който е особено важен за работата на мозъка. Витамин В3 подобрява функционирането на мозъка и засилва паметта.
- Една шепа фъстъци на ден не само Ви доставя нужното количество фолиева киселина по време на бременност, но и подобрява шансовете Ви за забременяване. Също така приемът на достатъчно количества фъстъци дневно, по време на бременност, намалява риска бебето да се роди с дефект на невралната тръба.
- Фъстъците са чудесен източник на витамин Е. Този витамин е водо разтворим, има антиоксидантни свойства и подпомага поддържането на целостта на клетъчната мембрана и Ви предпазва от вредните свободни кислородни радикали.
- Тези ядки са богати на някои минерални съставки – желязо, манган, калций, мед, калий, магнезий, цинк.
- Фъстъците подпомагат борбата с депресията. Те съдържат аминокиселината триптофан, която е отговорна за продукцията на серотонин, за който се знае, че има важна роля в контролирането на емоциите и е естествен антидепресант.
Фъстъците са налични под различни форми – сурови, печени, варени, солени. Те се съдържат още във фъстъченото масло и в някои сладкиши. От Вас зависи под каква форма ще ги приемате. Важно е да приемате нужните дневни количества фъстъци и сами ще забележите положителния резултат след време.


