Фъстъчено масло

589
Калории 
24
Протеини 
22
Въглехидрати 
50
Мазнини 

Като продукт, направен от смлени фъстъци (печени или сурови) фъстъченото масло е много по-полезен продукт, отколкото много хора предполагат.

 Фъстъченото масло е богат източник на основните хранителни вещества белтъчини, ненаситени мастни киселини, сложни въглехидрати и фибри. Интересен факт е, че съдържанието на наситени мазнини във фъстъците е изключително ниско. В състава на фъстъченото масло присъстват също повечето витамини от група В, витамините А, С и Е и важни микроелементи като калий, магнезий, калций, селен, мед и цинк.

 В случаите, когато можем да разчитаме, че фъстъченото масло е произведено единствено от фъстъци, можем да сме сигурни, че с него ще си набавим редица полезни хранителни вещества.

Ясно е, че наред с много приятните вкусови качества, този състав гарантира и няколко незаменими здравни ползи от редовната консумация на фъстъчено масло.

 

Полезни свойства на фъстъченото масло:

 

Превенция на високия холестерол и проблемите със сърцето

Като количество и качество на мастните киселини истинското фъстъчено масло има почти пълно сходство със зехтина. Изобилстват моно- и полиненаситените мастни киселини, които помагат за намаляване на лошия холестерол и повишаване на добрия. Тяхното действие се допълва много добре от високото съдържание на ниацин (витамин В3), който е сред природните продукти с най-изявено холестеролпонижаващо действие.
 
В допълнение ненаситените мастни киселини действат и противовъзпалително, поддържайки състоянието на кръвоносните съдове и намалявайки риска от тромбози и сърдечни проблеми. За намаляване риска от сърдечносъдови проблеми допринася и високото съдържание на калий във фъстъченото масло.
 
 
Контрол върху кръвната захар

Има научни доказателства, че моно- и полиненаситените мазнини подобряват чувствителността на клетките към инсулин и улесняват действието му за намаляване и регулиране на кръвната захар. Хранителните продукти, които едновременно имат ниско съдържание на прости захари и високо съдържание на ненаситени мазнини и могат да се ползват успешно като десерт, са много малко и фъстъченото масло е точно от тях. В дългосрочен аспект редовната му консумация може да подсигури защитата то развитие на диабет.
 
Стимулиране на имунната система

Наред с богатото разнообразие от микроелементи и витамини, някои от които – мощни антиоксиданти, фъстъченото масло съдържа и е добре познатият полифенол ресвератрол, който допълва защитата от свободните радикали и подсилва активността на имунната система, осигурявайки и известно противораково действие.
 
По-успешна борба с наднорменото тегло 

И в този аспект ползите от консумацията на фъстъчено масло са подсигурени на няколко фронта. От една страна високото съдържание на фибри и протеини, а от друга липсата на наситени мастни киселини, улеснява загубата на тегло при хора, които успеят да заменят сладките храни в менюто си с фъстъчено масло.
 
Макар и да произлиза от кухнята на коренните американски племена, фъстъченото масло, означавано и като трахун, е сред традиционните хранителни продукти и на нашата трапеза. Това позволява редовно да се да се възползваме от полезните му свойства.