Хибискус

49
Калории 
1
Протеини 
11
Въглехидрати 
1
Мазнини 

Хибискусът (Hibiscus), известен у нас като Китайска роза, е популярно тропическо цвете, което носи много традиционни вярвания и добро настроени заради своята красота. Хибискусът е част от многобройния род от семейство Слезови (Malvaceae), в който влизат около 300 вида. Всички те, в които влизат треви, листопадни и вечнозелени храсти или дървета с височина до 3 метра, са разпространени предимно в тропическите региони на Югоизточна Азия.

Неговите красиви и ярки цветове се наричат "цвете на любовта" и "цвете на прекрасните жени". Тази традиция тръгва от Хаити, където хибискусът е национално цвете и символ. В Индия пък цветовете са неизменна част от направата на сватбени венци.

Хибискусът е бил пренесен от Китай още в началото на 18 век, макар и да се твърди, че през 15 век италианците вече добре познавали това нежно растение. Първоначално той започнал да украсявал ботанически градини на Стария континент, като будел единствено възхищение у хората, които не били свикнали с такъв красив и обилен цъфтеж.

 

 

Състав на хибискуса:

 

В съставът на хибискуса и по-специално в този, от който се прави чай каркаде се открива изобилие от микроелементи и полезни вещества. Чаят от хибискус е богат на витамин С, минерали, пектин.

В състава на каркадето се откриват 15-30% органични киселини, в това число и лимонена киселина, малеинова и винена киселина. Процентът на протеини е между 7.5% - 9.5%. В сушените листа на хибискуса се съдържат 13 аминокиселини, 6 от които са абсолютно необходими за човешкия организъм.

Освен това се откриват нива на полизахариди, флавоноиди и гликозиди, като cyanidin и delphinidin, на който се дължи и характерният наситено червен цвят. Заради антиоксидантните си свойства, чаят от хибискус отдавна се използва в азиатската народна медицина като леко лекарствено средство.

 

 

Ползи за организма:

 

Haмaлявaнe нa xoлecтepoла

Чaят oт xибиcĸyc имa впeчaтлявaщи aнтиoĸcидaнтни cвoйcтвa. Toй пoмaгa зa пoнижaвaнe нивaтa нa „лoшия“ LDL xoлecтepoл oт opгaнизмa, ĸaтo пo тoзи нaчин cпoмaгa зa пpeдпaзвaнe oт cъpдeчни зaбoлявaния и пpeдпaзвa ĸpъвoнocнитe cъдoвe oт yвpeждaнe. Xипoлипидeмичнитe и xипoглиĸeмичнитe cвoйcтвa нa чaя ot xибиcĸyc мoгaт дa бъдaт oт пoлзa зa тeзи, ĸoитo cтpaдaт oт нapyшeния нa ĸpъвнaтa зaxap ĸaтo диaбeт.

 

Πpи диaбeт тип ІІ

Изcлeдвaнe, пpoвeдeнo въpxy пaциeнти c диaбeт тип ІІ, пoĸaзвa, чe ĸoнcyмaциятa нa чaй oт xибиcĸyc пoнижaвa нивoтo нa xoлecтepoлa, тpиглицepидитe и липoпpoтeинoвия xoлecтepoл c ниcĸa плътнocт, ĸoeтo пoмaгa дa ce yпpaвлявa тaзи нeпpeдcĸaзyeмa бoлecт.

 

Намалява кръвното налягане

Хипертониците спокойно могат да пийват по-често чай от хибискус, тъй като той допринася за регулирането на кръвното налягане. Активните вещества в него действат релаксиращо върху гладката мускулатура на кръвоносните съдове. Това помага за тяхното отпускане и разширяване, с което кръвното налягане се понижава с няколко пункта.

 

Подкрепя черния дроб

Черният дроб филтрира токсините в тялото и ги изхвърля. Той участва и в производството на червени кръвни клетки, както и в рециклирането на мъртвите такива. Ето защо здравето на този орган е от голямо значение. Чаят от хибискус помага за подобряване на работата на черния дроб, благодарение на ензимите в него.

 

Намалява високата температура

В хибискуса се съдържат фитохимикали, имащи антипиретично действие. Поради това чаят от хибискус не само облекчава раздразнената лигавица на дихателните пътища при вирусни инфекции, но и понижава температурата и треската.

 

Понижава и холестерола

Лошият холестерол също играе негативна роля при повишаването на кръвното налягане. Редовната консумация на чай от хибискус действа благоприятно и върху образуването на лош холестерол и натрупването на плаки по съдовете, причинени от него.

 

Предотвратява образуване на камъни в бъбреците

Хибискусът предотвратява образуването на камъни в бъбреците, благодарение на свойството си да балансира киселинността на вътрешната среда на организма. Тя е в основата на предразположеността към образуването на камъни.

Чаят от хибискус нормализира алкално-киселинния баланс в тялото като подобрява цялостно здравословното му състояние. Благодарение на антиоксидантите и флавоноидите в това растение рисковете от рак, стареещи процеси, дегенеративни заболявания и диабет намаляват значително. Чаят от хибискус е богат и на витамин С, който е важен за здравето на много равнища. Той е мощен антиоксидант, участващ във функцията на имунната система.