Царевично брашно

361
Калории 
7
Протеини 
77
Въглехидрати 
4
Мазнини 

Царевичното брашно представлява дребнозърнест хранителен продукт, който се произвежда от средния слой на царевичните зърна. То се характеризира с бял или жълтеникав цвят, като обагрянето му зависи от това дали е направено от бяла, или от жълта царевица. Царевичното брашно е продукт, който се употребява в готварството на редица страни. То се използва широко в Северна Америка, Южна Америка, Европа (Италия, България, Румъния, Сърбия и др.), Африка и Източна Азия.

 

 

Състав на царевично брашно:

 

Царевичното брашно е богато на много полезни вещества. В него се съдържат наситени мазнини, полиненаситени мазнини, мононенаситени мазнини, фибри, захари, белтъчини и др. То е източник на витамин А, витамин В1, витамин В2, витамин В3, витамин В4, витамин В6, витамин Е и витамин К. В състава на царевичното брашно попадат още калций, желязо, фосфор, цинк, мед, селен и др. В някои разновидности на царевичното брашно може да се среща глутен, а в други - не. Ето защо за наличието му трябва да се провери на етикета на съответния продукт.

 

 

Ползи от царевично брашно:

 

Царевичното брашно има редица положителни въздействия. Едно от неговите положителни качества е, че в състава му може да отсъства глутен. Такъв продукт е особено подходящ за хора, които страдат от глутенова непоносимост, но не желаят да се отказват от тестените печива. Както вече разбрахме, в царевичното брашно се съдържа желязо, а то се грижи за имунната система.

Благодарение на царевичното брашно в менюто ни усилваме приема на жизненоважни витамини, контролираме нивата на холестерола и кръвната захар и се предпазваме от сърдечно-съдови заболявания и диабет от 2 тип. Царевичното брашно съдържа голямо количество фибри, което го прави засищащо. Консумацията му се отразява добре и на храносмилателния тракт, освен това спомага за загуба на излишна телесна маса.

 

 

Народна медицина с царевично брашно:

 

Високото кръвно налягане е проблем, с които, за съжаление, се срещаме във все по-ранна възраст. Ако и вие страдате от хипертония, можете да нормализирате кръвното налягане с помощта на царевично брашно. Според рецептата, предложена от народните лечители, трябва да се смеси една супена лъжица царевично брашно със сто грама вода. Разтворът се приготвя вечерта и сутринта се приема на гладно.

 

 

Ползи от царевичното брашно:

 

Продуктите от царевично брашно засищат бързо и трайно. Добър енергиен източник са и в същото време се смятат за диетичен продукт – дори се препоръчва да не се консумират от хора с поднормено тегло и анорексия.

Те регулират работата на стомашно-чревния тракт и на отделителната система, повлияват добре на възпаленията в нея. Отразяват се благотворно на сърдечносъдовата система, намаляват нивата на лошия холестерол и на кръвното налягане.

Богатият на антиоксиданти, витамини В и минерали състав оказва благоприятно въздействие на нервната система и работата на мозъка. Насърчава жизнеността и здравето на кожата и придатъците ѝ – коса и нокти.