Целина

42
Калории 
2
Протеини 
9
Въглехидрати 
0
Мазнини 

Целината е зеленчук с дълги зелени стъбла и листа има характерна остра миризма. Целината съдържа много важни минерали като калий, цинк, калций, желязо, фосфор, магнезий, витамин С, витамин В, РР, Е и провитамин А.

В Китайската медицина целината е използвана като лекарство при високо кръвно налягане. Изследванията потвърждават наличието на вещества, които регулират кръвното налягане.

Целината съдържа витамин С, който влияе на имунната система, засилва резистентността към възпаления и настинки.

Лечебната сила е главно на суровата целина. Тя е полезна при стомашни заболявания, ревматизъм, затлъстяване, заболявания на пикочния мехур. Маруля и сок от целина са идеално средство за поддържане на добро здраве (очиства се организма от токсини).

Целината произхожда от диво растение, което вирее в Европа и Азия в блатисти местности. Първоначално е използвана като лечебно растение, а също служи и за украса на масата. През XVII век тя е използвана по предназначение. В Америка попада в началото на XIX век.

Още от древността целината е считана за афродизиак. Ето защо се препоръчва на мъжете апетитно ястие с целина, а жените (подражавайки на древните римляни) могат да направят венец на победителя от листа целина. Тези, които дават обет за целомъдрие им остава само да използват благоприятните ефекти на целината против ревматизъм. Сок от целина се препоръчва за компреси при набивания и ожулвания.

 

Полезни свойства на целината

Семената от целина се използват в готварството като подправка. Освен това семената съдържат масла, които широко се използва в парфюмерийната и фармацевтичната промишленост. Сол от целина се прави от корени на целина. Солта от целина е богат източник на органичен натрий, който подобрява усвояването на хранителните вещества от организма.

 

Наред с хранителните, целината има и лечебни свойства, защото целината е:

  • е отличен източник на витамин А, К, С и бета-каротин;
  • е източник на диетични фибри, рибофлавин, и хлорофил;
  • съдържа фолиева киселина, калий флавоноиди, витамин В6;
  • съдържа много важни минерали като калий, цинк, калций, желязо, фосфор, магнезий, витамин В, РР, Е и провитамин А;
  • не съдържа мазнини;
  • съдържа малко количество натрий, не съдържа холестерол.

Лечебна сила има главно суровата целина. Тя е полезна за стомашни заболявания, ревматизъм, затлъстяване, заболявания на пикочния мехур.

Калоричност на целината
Само две тънки стъбла целина съдържат 15% от препоръчваната дневна доза от витамин А и 15% от витамин С. Две супени лъжици от целина съдържат само 2,7 калории и по този начин осигуряват повече от 150% от препоръчителната дневна доза от витамини. Сто грама сурова целина съдържа само 16 калории!

Ако се добавя целина, в която им много калий, каротин, етерични масла, дори и само като подправка към салати, здравните ползи ще бъдат безценни.

 

И все пак за лечебните свойства на целината, не пречи да знаем малко повече.

  • Целина съдържа балансирано количество на основните минерали, витамини и хранителни вещества.
  • Витамин С – силен антиоксидант. Целината е богата на витамин С, предпазва от много видове рак, укрепва имунната система и помага за преодоляване на симптомите на простуда.
  • Флавоноидите имат антиоксидантни свойства. Целината е богата на флавоноиди, също така предпазва от рак, атеросклероза и тромбоза.
  • Според проучване, целината има свойството да понижава кръвното налягане, поради високото съдържание на калций. За да се засили ефекта, целината трябва да се яде сурова.
  • Целината съдържа активни съставки, релаксиращи мускулите и намаляващи нивата на хормоните на стреса.
  • Целината помага за очистване на токсините от тялото. Тя неутрализира канцерогените, съдържащи се в тютюна и цигарения дим.
  • Поради отличното си диуретично свойства, целината помага при лечение на инфекциозни заболявания на пикочо-половите система, и възпаление на ставите.
  • Целината съдържа голямо количество вода, което я прави един отличен продукт за диета. Целината представлява комбинация от малко калории и високо съдържание на фибри (предотвратява чувството на глад).
  • Целината съдържа малко количество въглехидрати, подходящи за хранителния режим на диабетиците.
  • Целината оказва благотворен ефект върху нервната система. Тя съдържа етерични масла, които успокояват и облекчават напрежението.
  • Хранителните вещества, които се съдържат в целината са полезни за кожата, косата и очите.
  • Сок от целина очиства кръвта, лекува „най-упоритите” заболявания на кожата.
  • Сокът от целина е полезен за артрит.
  • Сок от целина със супена лъжица мед преди ядене, подобрява храносмилането и укрепва имунната система.
  • Сокът от целина е естествен охладител. Чаена лъжичка сок от прясна целина е достатъчен, за да не се чувства топлината, особено при влажен климат.
  • Целината е мощен естествен афродизиак и спомага за възстановяването на либидото.
  • Сокът от целина помага при лечение на офталмологични заболявания.