Цикориа
Стрити на прах, корените на растението Цикория, се използват за направата на напитка, която е прието да се пие, вместо кафе сутрин, на празен стомах. Доста хора, стремящи да се придържат към здравословен начин на живот и хранене, са заменили сутрешното кафе с цикория. Всъщност, напитката повдига настроението, ободрява и от нея човек може да си набави енергия за целия ден.
Полезните свойства на цикорията са обусловени от високото съдържание на определени витамини и минерали, ценни за човешкия организъм. В смлените на прах корени на растението се съдържат значителни количества витамин В, С, Е, различни белтъчини, мазнини, пектин, мазнини, дъбилни вещества и соли. Наличието на такава съвкупност от полезни хранителни вещества предполага, че цикорията благотворно влияе върху функцията на сърдечно-съдовата и нервната системи, спомага за балансирането на чревната микрофлора при дисбактериоза. Полезна е също така при различни заболявания на сърцето и кръвоносните съдове. Ползите за здравето от цикорията се състоят в нейното свойство да понижавата нивата на холестерола в кръвта и да лекува анемия.
Билката спомага човек да се справи с диабета и излишното тегло, тъй като понижава нивата на глюкоза в кръвта. В древността, цикорията е била използвана за подобряване на храносмилането, за лечение на очни заболявания и дори в качеството на противоотрова. Сега корените ѝ основно се прилагат като противовъзпалително, успокояващо, хипогликемично и противоглистно средство в медицината. Използването на цикорията е неоценимо, що се отнася до сваляне на много висока температура или ако е необходимо жлъчегонно средство.
Трябва да се отбележи, че корените на билката, могат да се употребяват от бременни и деца над 3 годишна възраст. Това е основната разлика с кафето, което по своите свойства е по-вредно от цикорията. Тя притежава свойството почти напълно да нормализира процеса на образуване на стомашни сокове, прочиства организма от токсини, повишава количеството еритроцити (червените кръвни клетки) в кръвната плазма.
Цикорията се използва при заболявания на кожата, например при лекуване на екземи, фурункули, дерматити и други. За тази цел корените на билката трябва да се смесят с вода и да се прилагат по половин час дневно върху засегнатите кожни области. Това целебно растение притежава ранозаздравяващ ефект.
Ползи за организма:
Подпомага храносмилането
Фибрите в цикорията улесняват работата на червата. Една от съставките ѝ е инулинът, който е естествен пребиотик, подобряващ състоянието на чревната флора. Консумацията на цикория стимулира секрецията на важни храносмилателни ензими, които намаляват рефлукса и проблемите със стомаха и червата.
Намалява сърдечносъдовия риск
Инулинът е полезен не само за храносмилателната система, но и за сърдечносъдовата. Той намалява лошия холестерол, а заедно с него и риска от инфаркт и инсулт. Това активно вещество има свойството и да разрежда кръвта, като по този начин предпазва от тромби.
Ефективен в превенцията на рак
Цикорията е много богата на антиоксиданти, заради което се смята, че е полезна и в превенцията на образуване на туморни клетки.
Намалява болките при артрит
Цикорията има противовъзпалителен ефект и успешно потиска някои видове силна болка като тази при артрит, мускулни крампи, схващания.
Помага за отслабване
Тъй като е бедна на калории и богата на фибри, цикорията е чудесна за вашата диета. Инулинът в растението помага за потискането на глада и по-точно аминокиселината, свързвана с усещането за глад – грелин. Консумацията на цикория насърчава ситостта и намалява усещането за силен глад.
Контролира запека
Влакнините в цикорията си казват думата. Те регулират перисталтиката на червата като подобряват запека, стимулирайки извеждането на токсините, потушаването на газовете и усещането за подуване.
Повишава имунитета
Мощната комбинация от полезни вещества в цикорията я прави чудесна за повишаване имунните защити на организма. Полифенолите в нея стимулират образуването на защитни клетки в имунната система, като се борят със свободните радикали.
Облекчава бъбречни заболявания
Екстрактът от корен на цикория се използва като диуретик. Това увеличава отделянето на урина и излишни течности от организма и спомага за извеждането на токсините и бактериите. По този начин бъбреците и пикочните пътища се освобождават от инфекции и дискомфорт.
Други полезни свойства:
Действа благоприятно срещу диабет
Проучване сред 50 човека показва, че редовният прием на чай от цикория подобрява контрола над кръвната захар и метаболизма на въглехидратите и липидите.
Неутрализира чревни паразити
Цикорията се разглежда като токсична за различни типове вътрешни паразити – тении, глисти и др. Това ѝ полезно действие, е свързано с високото съдържание на танини и терпен-лактони, които инактивират паразитиращите организми и техните ларви.
Намалява стреса
Кофеинът в стандартното кафе повишава секрецията на хормона на стреса – кортизол. Ползван като негова алтернатива или като добавка към кафето, стритият корен от цикория регулира нивата на стресовия хормон и помага за снемането на стреса.
Подкрепя черния дроб
Цикорията е богата на антиоксиданти, които неутрализират свободните радикали. В дългосрочен план редовният прием на отвара от синя жлъчка укрепва черния дроб и му помага да се отърве от натрупаните токсини. Като последствие се наблюдава и много позитивен ефект върху имунната система.
Намалява възпалението
Високото съдържание на полифеноли в цикорията обуславя силен антибактериален ефект, помага и за редуциране на възпалението. Проучванията показват, че дори при хора с хронични възпалителни заболявания, облекчение може да се постигне след консумиране на отвара от синя жлъчка в период от една седмица. Позитивни резултати са постигнати при хора с остеоартрит, ревматоиден артрит и др.
Подкрепя чревната флора
Инулинът, откриван във високи дози в корена на цикорията, действа като мощен пребиотик, т.е. като храна за полезните чревни бактерии. Това от една страна подсилва имунитета и чревните функции, подпомагайки храносмилането и превенцията на стомашно-чревните проблеми. От друга страна пребиотичният ефект на инулина в цикорията инхибира растежа на потенциално патогенните микроорганизми, обитаващи чревния тракт.


