Чайот

22
Калории 
1
Протеини 
5
Въглехидрати 
0
Мазнини 

Чайот /Sechium edule/ представлява тропическо увивно растение от семейство Тиквови /Cucurbitaceae/. Известно е с наименованията чучу и мексиканска краставица. Чайотът придобива популярност най-вече заради плодовете му, които имат формата на круши, но на вкус напомнят повече на тиква. Произлиза от Мексико. Но днес вирее на много места в Южна Америка, Азия и Африка.

Чайотът всъщност е многогодишно растение и може да вирее до 7-8 години, стига да се отглежда при подходящ тропичен климат. Растението се захваща с дебел корен. Ако видът е култивиран, от него прорастват стебла, които пък притежават недебели разклонения. Лианите му могат да пропълзят до 10-12 метра височина. Листата на чайот са зелени, притежаващи заострени връхчета. Широчината им може да достигне до 20-30 сантиметра. Дължината също. Младите листенца са покрити с власинки от двете си страни, но като поостареят, образуванията от едната страна опадват.

Чайот цъфти в периода от април до декември, а образува плод от септември до януари. Неговите плодове са месести, достигащи дължина от 4 до 26 сантиметра. Широчината им пък варира между 3 и 11 сантиметра. Плодовете са обагрени в зелено, като при различните култивирани форми наситеността на цвета може да варира. Те могат да са покрити с бодли, които са сравнително меки и се отстраняват лесно. Месото на чайота е белезникаво. При дивите разновидности то киселее. Това обаче не се забелязва при култивирани форми, където често отсъства какъвто и да било вкус. В плода се намира една едра семка.

 

 

Състав на чайота:

 

В състава на чайот се крият куп полезни вещества. Той съдържа аланин, аргинин, аспарагинова киселина, валин, глутаминова киселина, глицин, изолевцин, левцин, лизин, пролин и др. В състава си екзотичният крие още фосфор, цинк, манган, мед, селений, магнезий, желязо. Източник е на витамин В6, витамин С, витамин Е и витамин К.

 

Хранителни стойности в 100 г чайот:

  • 19 ккал;
  • 1 г белтъчини;
  • 0,4 г мазнини;
  • 4 г въглехидрати.

 

 

Ползи от чайота:

 

Въпреки че чайот не блести с особени вкусови качества, но той е много полезен за похапване. Доказано е, че консумацията на този плод се отразява отлично на нашето тяло, тъй като в него се съдържат доста полезни вещества. Смята се, че той има способността да предотвратява развитието на сърдечно-съдови и костни заболявания. Приемът му води до нормализиране на кръвното налягане.

Според специалистите чайотът предпазва и от някои ракови болести. В същото време похапването на мексиканското чудо подсилва имунната система и зарежда тялото с енергия. Освен това се грижи за здравето и красотата на кожата. Подобрява паметта, тъй като е богат на витамин В6.