Червени боровинки

308
Калории 
0
Протеини 
82
Въглехидрати 
1
Мазнини 

Другото име на този вид боровинки е „подскачащи боровинки“, защото когато са зрели имат свойството да отскачат. Някои индианци наричат червената боровинка "ibimi", което означава "горчив горски плод". Други племена му дават името "sassamanash". Местните американци и поклонниците използват червените боровинки като червена боя. Дивите боровинки вероятно са били част от първия Ден на благодарността през 1621. Днес сосът от червени боровинки е съществена част от американските и канадските тържества по повод Деня на благодарността.

Първото документирано използване на думата "боровинки" се появява в 1647 година в писмо, написано от мисионер Джон Елиът. Моряците от Нова Англия се хранят с боровинки като добър източник на витамин C, за да се преборят със скорбута. Първият търговски консервиран сос от червена боровинка е пуснат на пазара от компанията Кейп код през 1912 година. Уисконсин е най-големият производител на червена боровинка. Масачузетс, Ню Джърси, Орегон и Вашингтон също произвеждат големи количества. 

Само 5% от боровинките се продават пресни. Останалите 95% се замразяват, изсушават или се превръщат в сок, желе, сос и чай с червена боровинка. Днес сокът от червена боровинка е популярен лек, който се използва за предотвратяване и лечение на инфекции на пикочните пътища и при някои други неразположения. 

При голяма част от боровинките реколтата се събира във вода. Много по-лесно е да се събират плодовете, докато плават на водната повърхност. Въпреки това, последните изследвания показват, че съдържанието на антоцианин в боровинките (фитонутриентите, които дават на плода невероятния червен цвят) се увеличава правопропорционално с размера на естествена слънчева светлина, която получава плода. По-големите концентрации на антоцианини могат да ни гарантират по-изразени ползи за здравето, включително по-силни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства на антоцианините.

 

Здравословни предимства от консумацията на червена боровинка

Една чаша пресни боровинки съдържа около 50 калории, а една чаша сос от червени боровинки - около 400 калории.

Червените боровинки могат да ви помогнат и по други начини. Смята се, че те са в помощ за предотвратяването на Хеликобактер пилори- инфекция в стомаха, която водят до язви. Те забавят и натрупването на зъбна плака. Този плод е антиоксидант, защитавайки клетките от увреждане. Някои лабораторни изследвания показват, че боровинките могат да имат противораково въздействие върху клетките. Не е известно дали това може да помогне на хората с онкологични заболявания.

Червената боровинка се препоръчва и при други здравословни неразположения, вариращи от артрит до екзема и подагра. 

Инфекцията на пикочните пътища обикновено се причинява от бактерии или микроби, които са изпаднали в пикочните пътища и се размножават, предизвиквайки зачервяване, подуване и болка. Но има един лесен начин за насърчаване на доброто здраве на пикочните пътища – включването на червена боровинка в хранителния ви режим. В продължение на много години, учените смятат, че способността на червената боровинка да помага за предотвратяване на инфекции на пикочните пътища (ИПП) е частично свързана с високата киселинност на боровинката. Последните проучвания обаче показват, че това не се дължи на киселинността на боровинките, а на необичайния характер на техните проантоцианидини (PACs), свързани с предотвратяването на инфекциите на пикочните пътища. Специалната структура на тези PACs (включващи А-тип връзки между компонентите) действа като бариера пред бактериите. Така например, стомашните язви често са свързани с един определен вид бактерии (Helicobacter Pylori) на стомашната лигавица. Червените боровинки съдържат мощни антиоксиданти, наречени проантоцианидини или кондензирани танини, спомагащи за предотвратяването на някои бактерии да залепват за пикочните пътища. Когато бактериите не могат да се придържат, те не могат да причинят инфекция.

Мощните антиоксиданти, открити в тези плодове, са особено полезни за жените. Според едно скорошно проучване в Рутгер университет жените могат да поддържат в добро здраве своите пикочни пътища чрез пиене на една чаша боровинков коктейл два пъти на ден. Незалепващите (антиадхезивни) ползи от пиене на този сок започват в рамките на два часа и може да продължат до 10 часа. 

 

Други здравословни ползи

Значителна част от последните проучвания показват, че целите боровинки, в сравнение с пречистени екстракти от червена боровинка в течните или сушени добавки, представляват по-добра защита за нашата сърдечно-съдовата система и черния дроб. Няколко групи от изследователи обобщават своите заключенията, стигайки до извода, че полезните характеристики на плода се дължат на синергията между отделните хранителни вещества на червената боровинка, която се наблюдава в целия плод. 

През последните 5 години, учените са установили увеличаване на броя на механизмите, които помагат да се обясни противораковите свойства на червените боровинки. Тези механизми включват: блокиране на експресията на ММР (матрични металопротеинази), инхибиране на орнитин декарбоксилаза ензими; стимулиране на QRS (хинон редуктаза ензими); инхибиране на CYP2C9s (Фаза I детоксикация ензими) и задействане на апоптоза (програмирана клетъчна смърт) в туморните клетки. Тези антиракови ползи от консумацията на боровинки включват рак на гърдата, дебелото черво, белия дроб и на простатата.

В допълнение, поради висока концентрация на антиоксиданти и други свързани фитонутриенти, боровинките подсигуряват разнообразие от ползи за здравето, особено за здравето на сърцето. Изследванията показват, че боровинките съдържат най-високите концентрации на флавоноиди, които като при червеното вино, могат да подобрят циркулацията и да предотвратят възникването на сърдечно-съдови заболявания. Консумацията на тези здравословни плодове може да стимулира HDL - "добрия" холестерол и неговите феноли могат да са в помощ за предотвратяването на окислението на липопротеините с ниска плътност (LDL - "лош" холестерол), за намаляване на кръвното налягане и предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци, които могат да причинят инсулт.