Червено вино

70
Калории 
0
Протеини 
3
Въглехидрати 
0
Мазнини 

Виното е навярно най-старата алкохолна напитка, измислена от човек, като то все още се бори с първото място за този приз с бирата. Самата сума „вино" произлиза от гръцката дума: „Fοινος", която се превежда като "вино и лоза". По дефиниция виното е алкохолна напитка, която най-често се получава чрез ферментация на грозде или други плодове, като ябълки, касис, боровинки и др.

Червените вина се приготвят от цели плодове, поради което съдържанието на полифеноли в тях е доста по-високо. Приготвянето на бяло вино изисква отделяне на гроздовите ципи след пресирането на гроздовия сок и по този начин витамините му намаляват.

 

 

Състав:

 

Червеното вино, без значение от какъв сорт грозде е произведено, съдържа биоактивни вещества, витамини и микроелементи, но съставът при различните сортове се различава. За сладките червени вина е присъщо наличието на по-големи количества естествени захари – фруктоза и глюкоза, а в сухите разновидности захари почти няма.

Гроздовата напитка съдържа алкохол, мазнини и белтъчини, пектини, дъбилни вещества, полифеноли, танини, флавоноиди, но за основно се смята веществото ресвератрол – натурално фенолно съединение, притежаващо свойството да предотвратява появата на тумори и развитието на всякакви злокачествени процеси, а също така е установено, че удължава живота.

Повечето сортове червено и бяло грозде са богати на витамин Р, който ни е необходим за поддържане на здравето на кръвоносните съдове и капилярите и позволяващ на човешките клетки да натрупват витамин С – известно е, че този витамин се разрушава изключително бързо и е много важно да се приема чрез храната всеки ден.

 

 

Ползи за организма:

 

Защита на вашата усмивка

Когато става въпрос за червеното вино и зъбите Ви, повечето хора смятат, че виното оцветява зъбите и пречи на блестящата им усмивка. Италиански учени от университета в Павия са доказали, че ежедневната консумация на чаша червено вино предпазва зъбите от образуване на кариеси. Проантоцианидини (флавоноиди с антиоксиданти) в червеното вино помагат за предпазване от бактерии като се „залепя“ за вашите перлено бели зъби и по този начин предотвратява натрупването на плака. Сега имате причина да се усмихвате.

 

Подпомага храносмилането

Чаша червено вино по време на хранене може да направи много повече от това да улесни разговора. Полифенолите, които се съдържат във виното помагат за намаляване на вредното въздействие на определени химикали в храните, преди да се разпределят из останалата част от вашата система. Те също така „казват“ на тялото да се освободи от азотния оксид, който отпуска (разпъва) стените на стомаха, когато той е пълен с храна и подобрява храносмилането.

 

Може да извая талията Ви

Червено вино не само ви помага да се чувствате по-удовлетворени и потискат апетита (така че ядете по-малко), но изследвания казват, че също така може да спре растежа на мастните клетки чрез вещество, наречено пицеатанол. По принцип, веществото предизвиква спиране на образуването на мастни. Какъв е резултатът? По-малък шанс да качите килограми.

 

Укрепва костите Ви

Последните проучвания показват, че умереното консумиране на червено вино помага за здрави кости. Този ефект е особено очевиден при жени след менопауза. Здравите кости означават по-малка възможност за развитие на остеопороза. Все пак говорим за умерена консумация.

Свръхконсумацията на червено вино има обратен ефект и може да направи костите по-слаби и по-крехки.

 

Побеждава настинката

Вярно е: високите нива на богатите на антиоксиданти полифеноли възпрепятстват размножаването на вирусите, веднъж попаднали в тялото ви. Те също ви помагат да намалите податливостта си към грипните вируси и разбира се, студа. Според проучване в Испания, хората, които пият две или повече чаши червено вино на ден са боледували с 44% по-малко отколкото тези, които не пият.

 

Предотвратява рак

Може би някои от най-вълнуващите изследване показват, червеното вино помага при борбата с рака. Благодарение на съдържанието на ресвератрол в напитката се увеличава действието на химиотерапията и раковите клетки стават по-податливи на лечението. Ресвератролът е естествено химично съединение, което се намира се в ципата на гроздето, червеното вино и други храни и напитки.

По-специално, ресвератролът възпрепятства растежа на раковите клетки и появата на тумори при проучвания с животни. Учените се надяват да използват тези познания в бъдеще за превенция на рака и лечението му.

 

Живеете по-дълго

Не само, че ресвератрол потенциално предпазва от рак, но може да се бори и със стареенето. В едно завладяващ изследване на червеи, учени са установили, че ресвератролът може да удължи продължителността на живота с 60%! Той задейства т. нар. "ген на дълголетието" (SIRT1), който допълнително повишава общото здравословно състояние. Учените имат големи надежди за бъдещето на ресвератрол като средство за удължаване продължителността на човешкия живот и жизненост.

Разбира се това са само част от ползите на червеното вино. Според други изследвания то помага за намаляването на холестерола, предотвратява появата на деменция и дори помага за по-доброто функцията на белите дробове. Само не забравяйте, че тези здравни ползи от червеното вино се появяват при умерена консумация (около една чаша за жените, и 1-2 за мъжете).