Черен бъз

73
Калории 
1
Протеини 
11
Въглехидрати 
1
Мазнини 

Бъз (Sambucus) е род двусемеделни растения, включващ около 30 вида. Голяма част от тях виреят в умерения пояс на северното полукълбо, но има и такива, които се срещат в южното. Всички видове бъз са или храсти, или ниски дървета. У нас се срещат главно 3 вида: черен, червен бъз (Sambucus racemosa) и бъзак (наричан тревист бъз).

За нас от най-голяма полза е черния бъз (Sambucus nigra), който представлява храст или дърво, достигащо височина до 3 м високо, а в редките случаи до 8-10 м. Има силно развита коренова система, а бъзови плодове узряват края на август или началото на септември. В някои части на страната е известен с наименованията бъзуняк, драмбъз, селешник, мимер.

Черният бъз не бива да се бърка дивия бъз, който е многогодишно тревисто растение, наречено бъзак. Характерно за бъзака е, че цветът му има неприятна миризма и е по-едър от този на черния бъз. Съществуват още т.нар. Австралийски бъзове - два вида храсти с бели или жълти плодове, които достигат до 3 м височина.

 

 

Състав на бъза:

 

Плодовете на черния бъз са цяла аптека за нашето здраве, стига да знаем как да ги прилагаме. Бъзовите плодове са богати на антицианови съединения, които оказват голяма роля при неутрализирането на свободните радикали. Огромно е количеството на пектин и целулоза в бъза, а освен в това в растението се съдържат много ценни минерали и микроелементи.

Огромно е количеството на витамин С в бъза, а ако съумеете да ги изсушите правилно, може да запазите по-голямата част от полезните съставки. Плодът на бъза е богат на антиоксиданти и вещества с противовъзпалително действие.

 

В 100 г плод от бъз се съдържат: 

  • 73 Калории;
  • 0.66 г белтъчини;
  • 18.4 г въглехидрати; 
  • 0.5 г мазнини.

 

 

Ползи за организма:

 

Ползи за храносмилателната система

Ежедневната консумация на плодове и зеленчуци е абсолютно задължителна за набавянето на достатъчно фибри. Само около две шепи от плодчетата на черния бъз обаче, покриват повече от 40% от дневната нужда от фибри. Те са богати на диетични фибри, които регулират процеса на храносмилане, елиминират запека, намаляват излишните газове и улесняват всмукването на полезните хранителни вещества в червата.

 

Ползи за сърдечно-съдовата система

Високото съдържание на фибри в плодчетата на черния бъз допринася за премахването на излишния холестерол и увеличаване производството на „добрия” холестерол, от който тялото се нуждае за да функционира правилно. Това от своя страна намалява риска от развитие на атеросклероза и други сърдечно-съдови болести. Високите нива на калий в черния бъз пък, предпазват сърцето чрез облекчаване на напрежението в кръвоносните съдове и артериите. Благодарение на съдоразширяващото си действие, калият допринася за понижаване на кръвното налягане и поддържането на здраво сърце.

 

Ползи за дихателната система

При кашлица и възпалено гърло, бронхит, настинка или който ид а било друг проблем на дихателната система, бъзовият концентрат може би е най-доброто естествено средство за облекчаване на симптомите. Биофлавоноидите и антоцианините в черния бъз успокояват възпалението и действат отхрачващо. Концентрираният сироп от черен бъз се препоръчва силно и в случаите на астма.

 

Ползи за имунната система

Благодарение на антибактериалните и антиинфекциозните си свойства, концентрираният екстракт от черен бъз намалява риска от грип или облекчава симптомите, когато той грипният вирус вече е факт.

 

Ползи при диабет

Едни от най-активните съставки в черния бъз въздействат директно върху панкреаса, спомагайки за регулиране нивата на инсулина и глюкозата.

 

Ползи за костите

Антиоксидантните и противовъзпалителните вещества в черния бъз облекчават болезнеността и възпалението, а а богатият набор мнерали в състава му подпомагат костната здравина и развитието на нова костна тъкан. Това е отлична превенция срещу остеопорозата – все по-често срещано заболяване, с което милиони хора по света ежедневно се сблъскват. Но подобряването на костната плътност в по-младите години от живота, може значително да забави и дори да предотврати евентуалното развитие на остеопороза в бъдеще.

 

Ползи за кожата 

Биофлавоноидите в състава на черния бъз имат важна роля за здравето и красотата на кожата. Антиоксидантните съединения в растението, в съчетание с обилното количество витамин А, са идеално средство за изглаждането на кожата и намаляване на бръчките, и подобряване на блясъка и тонуса на най-големия орган в тялото!

 

Ползи за метаболизма и теглото

Високите нива на диетични фибри в черния бъз, в съчетание със солидните количества витамини и минерали засилват метаболизма, подобряват работата на храносмилателния тракт, насърчават усещането за ситост и регулират теглото.