Черен пипер

255
Калории 
3
Протеини 
64
Въглехидрати 
3
Мазнини 

Черният пипер произлиза от плода на растението, наречено Piper nigrum, от което произлизат и зеленият, и белият пипер. Разликата в цвета им е отражение на различните стадии, през които преминава развитието и методите му на обработка. Черният пипер е най-лютият и ароматен пипер в сравнение с останалите сортове и може да се закупи цял, начукан или смлян на прах.

 

 

Състав на черния пипер:

 

Черния пипер съдържа определено количество етерично масло, което определя характерния му аромат. Пиперливият му вкус се дължи на алкалоида терпентин. В него има още терпени, мазнини, въглехидрати, ароматни, багрилни и дъбилни вещества, витамин С, смоли и други

 

 

Ползи за организма:

 

Действа като естествен антибиотик

Малките зрънца черен пипер са богати на витамин C. Това спомага за ограничаване действието на свободните радикали, които са причина за възникването на много болести.

 

Помага при стомашни заболявания

Въпреки пикантния си вкус, черният пипер спомага за улесняване смилането на храната, защото ускорява секретирането на солна киселина от стомаха. Това от своя страна намалява риска от появата на заболявания, свързани със стомаха и червата.

 

Елиминира бактериалните инфекции

Един от естествените лекове, на които може да се доверите при бактериални инфекции е черният пипер. Той спомага за лечението на заболявания причинени от бактерии. Може да облекчи състояния като диария, запек и колики.

 

Незаменим лек е при настинки и грип

Черният пипер е стар и изпитан метод за облекчаване и лекуване на болното гърло и кашлицата, възникнали в следствие на настинка или грип. Подправката често е добавяна в лековити домашни напитки, чайове, супи. Антибактериалните ѝ свойства помагат и в лечението на респираторни заболявания.

 

Подобрява метаболизма

Както лютите чушки, така и черният пипер спомага за подобряване обмяната на веществата в организма. Той изгаря нежеланите калории и спомага за намаляване на мазнините, особено в областта на корема. Това го прави подходяща подправка за всички, които искат да отслабнат, както и за затлъстели хора.

 

Подобрява денталното здраве

Вероятно не знаете, но вашата любима подправка се препоръчва когато искате да подобрите денталното си здраве. Редовната консумация на черен пипер намалява риска от появата на кариеси и дори може да облекчи зъбобола.

 

Действа като антидепресант

В черния пипер се съдържа вещество, наречено пиперин. То не само спомага да задействате метаболитните процеси, но и действа като антидепресант, стимулирайки нервната система и подобрявайки когнитивната способност.

 

Намалява появата на бръчки

Високото съдържание на антиоксиданти в подправката предпазва кожата от преждевременно остаряване и появата на фини линии и бръчки. Затова добавяйте по-често черен пипер към храната, която консумирате.

 

Ексфолиране на кожата

Той е идеално средство за премахване на мъртвите клетки от кожата. Смесете една – две лъжици черен пипер с малко зехтин или етерично масло и нежно масажирайте кожата на тялото си. Може да го използвате и като масаж за тези зони, в които целулитът Ви е по видим.