Череши

61
Калории 
1
Протеини 
16
Въглехидрати 
0
Мазнини 

Черешите, често смятани за „десертен“ плод, имат и здравословна страна, която предлага терапевтични ползи за здравето, тъй като този плод е богат на антиоксиданти и много други стимулиращи доброто здраве вещества.

Има два основни вида череши, които трябва да познавате – сладки и кисели (познати още като вишни). Сладките череши, например черешите от сорта Бинг, се консумират най-добре в свежо състояние, докато вишните се сдобиват с по-пълен вкус, когато са сготвени (което обяснява защо толкова често се използват в печенето на сладкиши).

Макар да са богат извор на витамини, все пак черешите съдържат по-малко витамин С от ягодите, но наличието на антиоксиданти и други полезни вещества, ги превръща в изключително здравословен плод.

Черешите съдържат витамини С, В и А, биофлавоноиди, елагова киселина, антоцианин, мелатонин. Тези съставки помагат в борбата с рака, при превенцията на сърдечни болести, в облекчаването на артритни болки, при главоболие, както и при фибромиалгия. Черешите помагат на организма да произвежда мелатонин, подобряват физиологичните и менталните функции.

 

 

Как ни помагат черешите?

 

Антиоксидантна защита

Черешите съдържат мощни антиоксиданти като антоцианини и цианидин.

Според едно проучване, изолирани от вишните, тези вещества показват по-висока антиоксидантна активност дори от витамин Е и сравнима с тази на повечето антиоксидантни продукти достъпни в търговската мрежа.

Сладките череши също така съдържат известно количество керцетин, който е сред най-силните вещества с антиоксидантна дейност, като има и много други стимулиращи доброто здраве свойства.

 

Вещества защитаващи от рак

Сладките череши съдържат баластни вещества, витамин С, каротеноиди и антоцианини – вещества, от които всяко може да изиграе роля в превенцията на рака. Според Националната фондация на черешовите производители и индустрии в САЩ :
“Потенциалната роля на сладките череши в превенцията на рака се дължи най-вече на съдържанието на антоцианини, особено на цианидин. Сладките череши са добър източник на цианидини, които изглежда имат действие на антиоксиданти и като такива биха могли да намалят риска от раково заболяване…”

В проучване, в което били използвани ракови клетъчни линии на човек, се забелязало задържане на клетъчния цикъл и апоптоза на мутиралите клетки под влиянието на антоцианини извлечени от череши.

В по-нататъшни изследвания се предлага тезата, че свойствата на цианидина да спират растежа, вероятно са резултат от значителния инхибиторен ефект, който имат съставките в черешите върху рецепторите на епидермалния фактор на растежа.

Най-накрая, фундаменталната наука предлага неоспорими доказателства в полза на това, че цианидинът би могъл да стимулира клетъчното диференциране, по този начин намалявайки риска, здравите клетки да се превърнат в ракови.

 

Намаляване на възпалението и риска от подагра

Проучване, в което взели участие 600 души болни от подагра показало, че при онези, които всеки ден приемали само половин чаша череши – равняваща се на около 10 или 12 череши – или консумирали екстракт от череши, рискът от по-нататъшна подагрозна атака бил с 35% по-малък.

При онези, които яли повече череши – до три чаши за два дни – се наблюдавало още по-голямо понижение на риска (50%).

Подаграта настъпва, когато процесите в метаболизма, контролиращи количеството пикочна киселина в тялото ни престанат да вършат работата си ефективно. Сковаността и подуването са резултат от прекомерното количество образуващи пикочна киселина в ставите ни кристали, а болката свързана с това състояние се причинява от възпалителната реакция на организма в отговор на тези кристали. Минали проучвания са показали, че:

  • Приемането на две порции череши след една нощ гладуване води до 15% понижаване на пикочната киселина и до по-ниски нива на азотен оксид и С-реактивен протеин (които се свързват с възпалителни болести като подаграта).

Изследователите отбелязват, че проучването подкрепя „доказаната ефикасност на черешите в борбата с подаграта”, както и „доказателството, че определени вещества в черешите могат да възпрепятстват възпалителните пътища.”

  • Всекидневното консумиране на сок от вишни в продължение на четири седмици може да намали нивото на пикочната ни киселина.

 

Поддържане на здрав сън (мелатонин)

Черешите съдържат естествен мелатонин – мощен антиоксидант и ловец на свободни радикали, който спомага за „охлаждането” на прекомерното възпаление и свързания с него оксидативен стрес. Освен това, мелатонинът има жизненоважна роля за съня и регенерацията на тялото.

Въз основа на ежедневните сигнали за светлина и тъмнина в околната среда, епифизата ни е еволюирала така, че да създава и отделя мелатонин, за да ни помага да спим. В проучвания се твърди, че консумирането на сок от вишни не само повишава нивата ни на мелатонин, но и подобрява времето прекарано в леглото, общото време за сън и ефикасността на съня. Според изследователите:
„…консумирането на концентриран сок от вишни води до увеличаване на екзогенния мелатонин, който спомага за подобряването продължителността и качеството на съня при здрави мъже и жени. Също така, може да е от полза и при справянето с проблемите със съня.”

 

Облекчаване на болката при артрит

Черешите съдържат много вещества с антивъзпалително действие, които, според проучванията, могат да облекчат болките при придружен от възпаление остеоартрит.

Според едно такова проучване, при жени с остеоартрит, които пиели сок от вишна два пъти дневно в продължение на три седмици се наблюдавало значително понижение на възпалителните маркери. Същите жени изпитали и 20% понижение на болката. Изследователите отбелязват, че вишните имат „по- висок антивъзпалителен състав от която и да е друга храна”.

 

Намаляване на мазнините в коремната област

При експеримент с плъхове, онези, на които били давани вишни на прах към богата на мазнини диета качили по-малко тегло и натрупали по-малко телесна
мазнина от плъховете, на които не били давани вишни. При тях, също така, се наблюдавали по-ниски нива на възпаление и триглицериди, което говори за потенциална роля на вишните в сърдечното здраве.

 

Намаляване на болката в мускулите, след тренировка

Лекоатлети, които пиели сок от вишни, точно преди бягане на дълго разстояние, изпитвали по-малко болка от онези, които не пиели. Смята се, че антиоксидантните и антивъзпалителни свойства на вишните може да имат защитния ефект от намаляването на увреждането и болката в мускулите по време на тежки упражнения.

 

Намаляване на риска от удар

Консумирането на вишни може да активира рецепторите, активируеми от пероксизомни пролифератори (PPAR), в тъканите на тялото и така да спомогне за регулирането на гените, участващи в метаболизма на мазнините и глюкозата.
Тази активация може да спомогне за намаляване риска от сърдечни болести, като проучвания защитават тезата, че яденето на череши може да предостави ползи за здравето подобни на тези от приемането на предписани лекарства тип PPAR агонисти.

 

Подобряват апетита

Черешите са богати на провитамин А, витамини от група В, витамин С и Р, желязо, калий, натрий, магнезий, калций и фосфор. Те активизират обменните процеси, подобряват апетита и работата на мозъка и оказват общо укрепващо действие на организма.

 

Красива кожа

Черешите се грижат да изглеждаме здрави и отвън. Те оказват положително влияние на кожата и помагат при различни дерматологични заболявания като екзема и псориазис. Маската от череши почиства и свива порите, а също и премахва мъртвите клетки. За мазна кожа са особено подходящи киселите сортове.