Черимоя

75
Калории 
2
Протеини 
18
Въглехидрати 
1
Мазнини 

Черимоя представлява плодът на дървото Annona cherimola, което принадлежи към семейство Annonaceae. Черимоята е позната още като златна перуанска ябълка. Дървото расте в долината на Андите над 1500 метра надморска височина. Среща се от Перу до Колумбия, в Австралия, Калифорния, Италия, някои части на Испания и редица други топли страни по света.

Дървото достига до 10 метра височина, а плодовете може да достигнат 2-3 кг. Имат зелено-кафява матирана кожа и грапава повърхност.
Известността на дръвчето се дължи на неговата красота и аромат. Още през далечната 1886 година Марк Твен казва за плод, че е най-прекрасният от всички известни плодове.

 

 

Състав на черимоята:

 

Черимоя е богата на витамини А, В6, С и Е. От минералите най-добре са представени натрий, калций, магнезий, калий, фосфор. В черимоята има аспарагинова и глутаминова киселина, тирозин, лизин и други полезни вещества.

 

100 г черимоя съдържат:

 • 75 ккал;
 • 18 г въглехидрати;
 • 3 г фибри;
 • 0.7 г мазнини;
 • 1.6 г белтъчини.

 

 

Лечебни свойства на черимоята:

 

Свойства на черимоя:

 • противовъзпалително - високото съдържание на витамин С, мощен антиоксидант, помага на тялото да бъде предпазено от вредното действие на свободните радикали;добре балансираното съотношение на натрий и калий, помага при регулиране нивата на кръвното налягане и сърдечната честота. Освен това, консумацията на черимоя е доказано, че намалява лошия холестерол (LDL) и повишава нивото на добрия холестерол (HDL) в кръвта. Следователно, той подобрява притока на кръв към сърцето, като осигурява защита срещу инфаркт, инсулт и хипертония;
 • противоракови ползи - богатото съдържание на антиоксиданти в cherimoya осигурява този плод с противоракови ползи. Раковите клетки се образуват благодарение на свободните радикали, образувани от оксидативния стрес. Тези антиоксиданти неутрализират ефекта на свободните радикали. Освен това, черимоята съдържа значителни количества диетични фибри, които предотвратяват абсорбцията на холестерола в червата и предпазва от излагането на токсични вещества на мукозната мембрана на дебелото черво, като по този начин намалява риска от развитие на рак на дебелото черво и черния дроб. Също така осигурява защита срещу рак на гърдата;
 • грижи се за здравето на мозъка - плодът черимоя е добър източник на витамини от група B, особено витамин B6 (пиридоксин), който контролира неврохимичните нива на GABA (гама-аминобутирова киселина) в мозъка ви. Адекватните нива на GABA успокояват раздразнителност, депресия и главоболие. Витамин B6 също така предпазва от болестта на Паркинсон, както и облекчава стреса и напрежението. 100 грама плодове от черимоя съдържат около 0,527 мг или 20% от дневно препоръчваните нива на витамин B6;
 • защита от остеопороза - съдържащият се в плодовете калций е жизненоважен за здравето на костите. По този начин те помагат в предотвратяването на остеопорозата;цитопротективни свойства - екстрактите от плодове черимоя увеличават оцеляването на клетките, като намаляват освобождаването на лактат дехидрогеназата или LDH от тялото Ви. Високите нива на LDH показват, че клетката е повредена от нараняване или заболяване;
 • осигурява изобилие от калий, който се изисква за нормален сърдечен ритъм и кръвно налягане, както и предпазва от хипертония и инсулт. Освен калий, cherimoya съдържа и други минерали като магнезий, натрий, цинк и манган. Този плод е лишен от наситени мазнини и холестерол и е с ниско съдържание на натрий;
 • богато съдържание на антиоксиданти - Черимоя съдържа няколко полифенолни антиоксиданти, като най-важните са ацетогенните аналози. Съединенията от ацетогенин са мощни цитотоксини, притежаващи противоракови, антималарийни и антихелминтни свойства. Богата е на витамин С, който действа като естествен антиоксидант, осигурявайки защита срещу свободните радикали.

Богати на хранителни вещества, витамини, минерали и антиоксиданти, тези плодове могат да помогнат в лечението на заболявания като декалцификация, диабет, стомашни контракции, запек, проблеми с чревната моторика, анемия, хипертония, стомашни спазми и други подобни проблеми.

 

Ползи от черимоя за кожата и косата

Както беше посочено по-горе, плодовете на черимоя имат високо съдържание на витамин С, което е от жизненоважно значение за поддържането на здрава и блестяща кожа. Като естествен антиоксидант, витамин С помага при лекуването на рани и при производството на колаген, който е необходим за образуването на кожата. По същият начин помага и в поддържане здравето на кожата.

Признаците на стареене, като фини линии и бръчки, както и пигментацията, са резултат от увреждане, причинено на кожата ви от действието на свободните радикали. Витамин С в черимоята може да се бори със свободните радикали от тялото, като по този начин осигурява здрава и безупречна кожа. Направени на прах и смесени с мазнина, семената се използват локално за лечение на паразитни кожни заболявания.

1-2 семена биват приемани с мляко от местното население в района й на разпространение, с цел предизвикване на повръщане или мощен очистителен ефект. Отвара от кожата на плода се използва за облекчаване на пневмония. Cherimoya, богата на витамин С, се бори с често срещани заболявания като грип, както и предотвратява развитието на инфекции.

 

Черимоя в кулинарията

Когато плодът е мек /узрял/ свеж и все още е пресен има напълно зрял зеленикав / зеленикаво-жълтеникав цвят на кожата, текстурата е като тази на мека узряла круша и папая. Ако кожата се остави да се превърне в напълно кафява, а плътта не е ферментирала, тогава тя става кремообразна. Често, когато кожата стане кафява при стайна температура, плодовете вече не са подходящи за консумация. Също така, тя може да покафенее, ако е била при нормално охлаждане един или два дни.

Различните сортове анона имат различни вкусове, текстури и форми. Вкусът на плътта им варира от мек сладък до сладък или кисело-сладък, с променливи предложения от ананас, банан, круша, папая, ягода или други ягодоплодни и ябълки, в зависимост от сорта. Плодовете трябва да се консумират пресни, както и такива да се използват за производство на сладолед, крем и сладкиши. Плътта им започва да се превръща в кафява при напредване процеса на зреенето им, поради това не са подходящи за дълго съхранение.

 

Други употреби на черимоя

Семената и кожата са негодни за консумация, тъй като са изключително токсични. Използват се като инсектициди, в смачкано състояние, включително за борба с въшките.

Моче културата в Перу обръща изключително внимание на поминъка на хората. Така в своята керамична дейност обича да изобразява част от черимоя растението.

В Мексико, понякога хората добавят няколко капки лимонов сок към плодовата пулпа и така я консумират. В други случаи тя се добавя към плодови салати или се използва за направа на шербет. Колумбийците изстискват сока от нея, добавят парче лимон и разреждат с ледена вода, за да направят освежаваща безалкохолна напитка.

В Ямайка, сухите цветя се използват като ароматизатор при пушене, а плодът се ферментира, за да се произведе алкохолна напитка. По този начин се използва обикновено в сладкиши и сладоледи, добавя се към плодови салати, мус или пай.