Черница

50
Калории 
1
Протеини 
10
Въглехидрати 
0
Мазнини 

Черницата е сред най-полезните летни плодове. Най-голяма е концентрацията на полезни вещества в листата на бялата черница, но макар и в по-малки количества, същите вещества се срещат в черната и червена черници. Плодовете на бялата черница подобряват зрението. Зрелите черници имат разхлабващо действие и се препоръчват при запек, а недоузрелите действат затягащо при стомашно разстройство. Сокът и екстрактът от плодовете действат антисептично – с тях се прави гаргара при афти в устната кухина и възпалено гърло.

За лечебни цели се събират по-младите листа. Най-добре е това да става пo време на цъфтежа (април и май), но може и през цялото лято. Листата се сушат на сянка или в сушилня, при температура до 45 градуса по Целзий. Изсушените листа са без мирис, със зелен цвят и горчиво-сладникав вкус. Запазват се в сухо проветриво помещение. Народната медицина използва черничевите листа при леки форми на диабет. Съдържащият се в тях витамин В2 спомага за задържането на гликозата в тъканите.

Черничевият чай е подходящ за всички възрасти, заради богатото съдържание на витамини и минерали. Не съдържа кофеин и танин, не води до привикване. Особено подходящ е за диабетици и хора с високо кръвно налягане. На сърдечно болните се препоръчва в продължение на месец да изяждат по 300-400 г черници дневно, разделени на 3-4 приема. Това подобрява сърдечната дейност. Сок или чай от плодовете имат добър ефект при остра кашлица, бронхит, бронхиална астма и бъбречни заболявания. От сока на черничевите плодове, заедно с тиква или други плодове, се прави петмез - за общо укрепване при изтощение след продължително боледуване и при възпаления на устната лигавица.

Плодовете съдържат голямо количество от витамините B1, В2, С, РР, каротин, органични киселини (ябълчна и лимонена), етерични масла, до 63 % липиди. Те са ценни и по съдържанието си на глюкоза, фруктоза и захароза, а също и солите на желязото.

Пресните плодове са много полезни при малокръвие и се използват при лечението на желязодефицитна анемия. Освен това помагат при стомашно-чревни заболявания като ентероколити, дизентерия и дисбактериоза, а също и при жлъчни заболявания. В медицината се прилага лечение с големи количества пресни плодове при болни от миокардит и порок на сърцето.

 

 

Лечебните свойства на черницата:

 

Листа от черна черница са полезни при пациенти с увреждания стомашно-чревния тракт, в случай на хипертония, анемия, бъбречно заболяване, черен дроб, сърдечно заболяване, помагат на хора с хроничен или остър бронхит, пневмония, бронхиална астма. Плодове имат отхрачващо и диуретично действие.

При възпалено гърло се препоръчва периодично изплакване с инфузия или отвара или сок от листа от черница.

Черният сок подобрява сърдечно-съдовата система, нормализира нарушения метаболизъм. В народната медицина плодовият сироп се използва като силен диафоретик. Инфузията на кората и корените, се използва като антихелминтоза.

В традиционната медицина, тинктурата от кората се ползва за лечение на някои кожни заболявания, а листата често се използват при лечението на пациенти с диабет.

Пресни плодове от черница се използват за нормализиране на нарушения метаболизъм в организма. Нарушението, като правило, възниква при обостряне на заболяване като например гастрит с ниска киселинност на стомашния сок. Пплодовете се използват при лечението на заболявания на стомашно-чревния тракт (дизентерия, дисбиоза, ентероколит), както и при заболявания на жлъчния тракт.  

Сокът и настойката от тях имат отхрачващо, диуретично и леко слабително действие.

Сокът също е много ефективен при ранички в устната кухина и гърлото. За жабуркане, се разрежда с вода. Полезен е да се пие и за утоляване на жаждата, но в този случай трябва да се разрежда наполовината с топла вода.

Отварата от листата на дървото се прилага при хипертония, различни възпалителни процеси и кашлица. Впрочем, стари билкари твърдят, че с нея само за три дни,  без антибиотици, може да се излекува ангината.  Помага и за отстраняване на сухотата в носа.

Известно е, че черницата понижава захарта в кръвта. Затова, в китайската народна медицина например, при леки форми на захарен диабет ястията се наръсват преди сервиране с прах от листата на растението. Китайците я използват още и при бъбречна недостатъчност, бронхиална астма и импотентност.