Чесън

146
Калории 
6
Протеини 
33
Въглехидрати 
1
Мазнини 

Чесънът пpинaдлeжи ĸъм ceмeйcтвo Аllіасеае (Лyĸoви), чиитo 750 пpeдcтaвитeля вĸлючвaт paзличнитe видoвe лyĸ, cpeд ĸoитo ca cибиpcĸият лyĸ, шaлoтът, пpaзът и aлиyмитe (дeĸopaтивнитe лyĸoвe). Дyмaтa „чecън“ (нa aнгл. gаrlіс) пpoизлизa oт cтapиннитe aнглийcĸи дyми, ĸoитo oзнaчaвaт „ĸoпиe“ (gаr) и „пpaз лyĸ“ (lеас).

Oт вpeмeтo нa дpeвния Eгипeт (тoecт няĸъдe oт oĸoлo 4000 г. пp. Xp.) дo XIX вeĸ, чecънът бил нaй-чecтo изпoлзвaнoтo лeчeбнo pacтeниe в cвeтa. Днec тoй cи ocтaвa пoпyляpeн тpaдициoнeн лeĸ cpeщy мнoгo бoлecти. Дoбaвĸитe oт чecън cпaдaт cpeд нaй-пpoдaвaнитe лeчeбнo-pacтитeлни дoбaвĸи в зaпaдния cвят, a xиляди нayчни изcлeдвaния ca пpoyчвaли въпpoca ĸaĸ чecънът мoжe дa cпoмoгнe зa дoбpoтo здpaвe.

 

 

Лечебни свойства на чесъна

 

 1. Чесънът действа като естествен разредител на кръвта (антикоагулант), което го прави по-добър избор от аспирина, тъй като ацетилсалициловата киселина може да предизвика кървене във стомаха. Този факт прави чесънът отлично средство при предотвратяване на образуването на съсиреци, които могат да блокират кръвния ток.
 2. Сокът от чесън е ефективен при високи нива на холестерола – той не позволява на холестерола в кръвта да се окисли и да се образуват плаки, които могат да запушат кръвоносните съдове.
 3. Чесънът е най-ефективното средство при настинка и грип – ако усещате, че започвате да настивате, хапнете 1-2 скилидки чесън, а ако вече сте болни, отново хапнете чесън. Той ще ви помогне да облекчите грипните симптоми и да се възстановите по-бързо от грипа.
 4. Чесънът понижава нивата на кръвната захар – за да поддържате кръвната захар в нормални стойности, хапвайте по 1 скилидка чесън на ден.
 5. Чесънът е ефективен при гъбични инфекции – сокът от чесън, приеман вътрешно, е ефективен при гъбички по краката, гъбички в ухото. Можете да прилагате чесновия сокдиректно върху гъбичките с цел да се намали сърбежа. 
 6. Чесънът има способността да сваля повишеното кръвно налягане – той предпазва от натрупването на атеросклеротични плаки в съдовете и оттам помага за намаляване на кръвното налягане.

 

 

Ползи на чесъна и люспите от него:

 

 1. Смята се, че чесънът може да помогне на детето още в утробата на майката да увеличи теглото си.
 2. Чесънът укрепва имунната система. Той е добър в борбата с кашлица, бронхит, белодробен хиперемия. Особено полезно е да се консумира през зимните и пролетните месеци. При първи симптоми на настинка е нужно да се изяде една скилидка чесън в мед.
 3. В чесъна има много йод, което го прави ефективен при заболявания на щитовидната жлеза.
 4. Витамин С, както е известно, се използва при лечение на скорбут. В него има много от този витамин.
 5. Чесънът помага в борбата с импотентността. В хранителния режим е нужно да се включи консумацията на повече чесън.
 6. Той е полезен също и при сърдечно-съдови заболявания. Счита се за най-големия враг на LDL (липопротеини с ниска плътност), помага и за почистване на плаката по стените на кръвоносните съдове. Проучвания показват забележителен ефект в ядрата след ядене чесън.
 7. Той е незаменим и при гъбични и бактериални вагинални инфекции. Ако чесънът се стрие, образува веществото алицин, което действа  като естествен антибиотик. Нанесен по тялото, алицинът се преобразува в сероводород. Това вещество има способността да влиза с опасни и токсични вещества в химични реакции на организма, например с олово. С това се обяснява изчистващият ефект на чесъна върху тялото. Той често се употребява при различни отравяния.
 8. Чесънът е отличен източник на витамин В6, който е необходим на човека за образуването на нови клетки и поддържането на имунната система. Витамин В6 помага човек да се справи с промените в настроението и депресията.
 9. Той е ефективен в борбата с диабет, като нормализира нивата на кръвната захар.
 10. Чесън се препоръчва при някои туморни образувания: рак на стомаха, рак на дебелото черво, рак на простатата, рак на гърдата, рак на пикочния мехур. В проучването е установено, че лечението с чесън значително намалява туморните образувания в организма. Витамин В6 също се характеризира с противораково въздействие.