Чия

486
Калории 
17
Протеини 
42
Въглехидрати 
31
Мазнини 

Дребните семенца, препоръчвани като суперхрана и панацея, според написаното се наричат чия или чиа. Продуктът си има латинско название Salvia hispanica или Salvia Columbariae. На практика това са миниатюрните семенца на два вида салвия.

Растението вирее в Централна и Южна Америка. Семената са част от традиционното меню на индианците и са известни от векове като средство за увеличаване издръжливостта и подобряване на енергийния баланс.

Семената съдържат също алфа линоленова киселина и ненаситените мастни киселини омега-3. Продуктът е богат на антиоксиданти; подобрява адаптивността на организма към бърза промяна на външните условия, противодейства на стреса, стабилизира имунната система. Има детоксикиращо действие и не съдържа глутен. Тези и още неназовани свойства наистина правят чия храна на бъдещето.

 

 

Xpaнитeлeн пpoфил нa ceмeнa oт чиa:

 

Πpичинaтa, пopaди ĸoятo ceмeнa oт чиa ca тoлĸoвa пoлeзни, ce дължи нa тoвa, чe ca бoгaти нa фибpи, oмeгa-3 мaзнини, пpoтeини, витaмини и минepaли.

 

Haпpимep, eднa yнция (28 гpaмa) ceмeнa oт чиa cъдъpжa oĸoлo: 

  • 137 ĸaлopии;
  • 12,3 гpaмa въглexидpaти;
  • 4,4 гpaмa пpoтeин;
  • 8.6 гpaмa мaзнини;
  • 10,6 гpaмa фибpи;
  • 0.6 милигpaмa мaнгaн (30% D);
  • 265 милигpaмa фocфop (27% DV);
  • 1 милигpaм цинĸ (7% DV);
  • милигpaм мeд (3% DV);
  • 44,8 милигpaмa ĸaлий (1% DV).

Ceмeнaтa oт чиa cъщo cъдъpжaт eceнциaлни мacтни ĸиceлини aлфa-линoлeнoвa и линoлoвa ĸиceлинa; мyцин; Cтpoнций „витaмини A, B, E и D; И минepaли, вĸлючитeлнo cяpa, жeлязo, йoд, мaгнeзий, мaнгaн, ниaцин и тиaмин; И тe ca бoгaт изтoчниĸ нa aнтиoĸcидaнти.

 

 

Ползи за организма:

 

Отслабване

Семената чия имат висока хранителна и енергийна стойност, но в същото време са отлично средство за отслабване. Те съдържат висок процент фибри, което възпира бързото усвояване на мазнини и захари и по този начин се предотвратява образуването на мастни депа по тялото.

Чия съдържа полезните микроелементи магнезий, цинк, витамини С, Е и А. Това насърчава метаболизма на клетъчно равнище и ускорява изгарянето на мазнините.

 

За бъбреци

Дребните семена от чия имат способността да поемат огромни количества вода. Принципно приемът им изисква предварително накисване поне за 10 минути; за това време те могат да увеличат обема си 9 пъти. Този процес продължава и след като семената попаднат в организма – така тялото задържа и освобождава излишните течности и това улеснява бъбречните функции.

 

При гастрит и язва

Предварителното накисване на чия е задължително, за да не се получат дразнения на стомашната лигавица.

Ако семената са подготвени правилно, те образуват маса, подобна на гел в стомаха. Този органичен гел предпазва стомашната лигавица и не позволява активиране на заболявания от рода на гастрит и язва. Чия улеснява отделянето на шлаки и токсини и балансира чревната перисталтика. Специалистите по хранене припомнят, че по тази причина семената не бива да се консумират неподготвени.

 

За щитовидна жлеза при хипотиреоидизъм или хашимото

Диетолозите препоръчват при отслабена функция на щитовидната жлеза – хипотиреоидизъм, да я активираме чрез консумацията на семена от чия. Похапвайте чия от време на време – това ще балансира работата на щитовидната жлеза, ще увеличи енергийните постъпления и ще блокира опасните възпалителни процеси в тъканите ѝ. Това е особено важно, когато става дума за автоимунното заболяване хашимото.

Както знаем, при него решаваща роля играе неправилното “включване” на имунната система срещу собствените тъкани и клетки. Приемът на чия позволява контрол върху тези процеси и облекчаване на състоянието.

 

Против запек

Вече стана дума за свойството на семената от чия да поемат големи количества вода. Това превръща масата семена в желе, което изпълнява защитни функции за лигавиците на стомаха и червата. Подобрява перисталтиката и спасява от запек. Счита се, че приемът на семена от чия изчиства чревните стени от задържани шлаки. Така трактът се оздравява, подобрява се кондицията и еластичността на червата.

 

За сърце

За чия казват, че е отлично средство за здраво сърце. Консумацията намалява холестерола, като по този начин се предотвратява рискът от склерозиране на кръвоносните съдове и запушването им с мастни плаки. Приемът на дребните семена подобрява тонуса на кръвоносната система, респективно – храненето на тъканите. Това е важно за кондицията на сърдечния мускул, предотвратява болестни състояния в резултат на възпаления на тъкани.

 

Против рак

Множество изследвания доказват, че чия предотвратява появата на злокачествени клетки и по този начин може да се счита като добър продукт за профилактика на рака. Ако заболяването вече е започнало, приемът на чия предпазва от появата на метастази и усложнения.

 

При диабет

Консумацията на чия се отразява оздравяващо на болни с диабет от втори тип. Чрез научни изследвания във Великобритания е доказано, че приемът на тези семена оптимизира инсулиновата резистентност и балансира функциите на панкреаса. Превръщането на семената в стомаха и червата в гел забавя усвояването на захарите, което дава по-добри възможности за контрол върху процеса и върху стойностите на кръвната захар.