Шийтаке

34
Калории 
2
Протеини 
7
Въглехидрати 
1
Мазнини 

Гъбите шийтаке са третият най-широко култивиран вид гъби в света. Макар това да е следствие от изключителните им вкусови качества и повишения кулинарен интерес към тях, гъбите шийтаке са обект на много научни проучвания за здравните ползи от консумацията им. Тези проучвания показват, че гъбите шийтаке имат полезни качества, напълно съизмерими с вкусовите такива.

Едно от хранителните качества, които дават предимство на гъбите шийтаке  пред много други хранителни продукти, е фактът, че съдържат едновременно всички 8 незаменими аминокиселини. Това прави белтъчното съдържание на тези гъби изключително комплексно и полезно за организма.

Друго предимство на гъбите шийтаке е ниското съдържание на калории и почти пълната липса на мазнини. При това почти цялото им липидно съдържание се формира от есенциални омега-6 мастни киселини и най-вече - полезната линолова киселина. Истински полезните за здравето качества на гъбите шийтаке обаче идват като допълнителен бонус към посочените предимства.

Съдържат 4 от витамините от група В (ниацин, рибофлавин, пиридоксин и пантотенова киселина), витамин D и комбинация на няколко от най-важните минерали – манган. фосфор, селен, мед, цинк и желязо. Освен тях, гъбите шийтаке съдържат и някои редки, но доказано полезни за организма вещества като лентинан, еритаденин, някои специфични стероли и др. Комплексното действие на тези суровини оказва мощна подкрепа на имунната и сърдечносъдовата системи.

В допълнение идват и доказателствата за ползите за сърцето и кръвоносните съдове. Еритаденинът в състава на гъбите шийтаке има благоприятен ефект върху лошия холестерол. Този ефект се допълва от съвместното действие на бета глюкана и ниацина за намаляване на лошия и увеличаване на добрия холестерол. Допълнителни ползи за трайно регулиране на липидния профил осигуряват стеролите, които забавят синтеза на холестерол в черния дроб.
 
Редовната консумация на гъби шийтаке може да помогне и за превенция на някои ракови заболявания. Високото съдържание на лентинан при тези гъби е с много малко аналози в природата. Това съединение, самостоятелно или като част от състава на комбинирани продукти, се ползва широко при лечение на рак, за намаляване на негативните последствия от терапията върху ДНК и за редуциране на отключваните мутагенни процеси.

 

 

Ползи от консумацията на гъби шийтаке:

 

Грижа за кожата

Голямото количество антиоксиданти в шийтаке осигурява добра защита срещу свободните радикали, състаряващи кожата преждевременно.
Честата консумация на шийтаке доставя на кожата добри количества селен, също важен за здравината и младостта на кожата.

 

Помагат при отслабване

Шийтаке, като повечето гъби, са много хранителни и оставят усещане за ситост дълго време. Те са бедни на калории, но богати на фибри и микроелементи, което улеснява отслабването.

 

Намаляват възпалението

Изследвания сочат, че честата консумация на шийтаке доказано потиска възпаленията в тъканите, мускулите, сухожилията и ставите. Затова тези гъби имат свойството да облекчават симптомите при артрит, подагра, мигрена и възпаления по червата.

 

Стимулират кръвообращението

Минералът мед в шийтаке подобрява транспортните свойства на желязото, който е важен елемент за преноса на кислород и хранителни вещества в кръвта.

 

Полезни са в борбата с рака

Мощните антиоксиданти в гъбите шийтаке потискат туморния растеж на клетките и възпрепятстват разрастването на злокачествени формации. Тези гъби са полезни в превенцията на ракови заболявания, още преди да са се случили.

 

За добро храносмилане 

Шийтаке имат антимикробен ефект, който подобрява работата на имунната система, а това прави храносмилането балансирано. Честата умерена консумация на шийтаке подобрява равновесието на бактерии в червата. Усвояването на важни микроелементи като желязо и калций също се подобрява.

 

Повишават енергията

В гъбите шийтаке се съдържат големи количества витамини от група В. Те дават много енергия за дълго време. Сред тези витамини са В2, В6, В3 и фолиева киселина.