Шипки

94
Калории 
4
Протеини 
16
Въглехидрати 
1
Мазнини 

Шипката (Rosa canina L.) всъщност е храст с прави или извити стъбла. Те достигат дължина до 3 м и са покрити с твърди и бодиливи, а понякога сърповидно извити шипове. Симпатичните червеникаво-оранжеви на цвят плодчета представляват едносеменни орехчета, затворени в месесто цветно легло, което се разраства и образува яркочервени сферични плодове.

Шипките цъфтят от май до юли, а плодовете узряват през есента. Обикновено виреят в различни климатични условия и географски ширини, като може да открием храстите им дори и на 2000 м надморска височина. Освен в Европа шипките са разпространени в Азия, Африка и Северна Америка.

Хилядолетия назад във времето хората са използвали шипки за лечение без дори да познават ценния й състав. Шипки се използвали за лечение на кучешки бяс, а по-късно за лечение на болестни състояния, известни днес като авитаминози. В Русия с чай от шипканякога лекували язва, гастрит, колит и чернодробни заболявания.

В Китай плодовете на шипката са се използвали като средство, подобряващо храносмилането и против появата на глисти, в Тибет тя била средство срещу атеросклероза, бъбречни заболявания и неврастения. Едни от най-ценните видове шипки в България са R. pendulina L., R. oxyodon Boiss., R. glauca Pouri. и др. В българската народна медицинаплодовете от шипка се ценят заради високото им съдържание на витамини и способността им да укрепва имунната система.

 

 

Хранителен състав на шипките:

 

Шипките са буквално бомба от полезни вещества. Имат голямо съдържание на витамин С, в резултат на което плодчетата подобряват окислително-редукционните процеси в клетките и пропускливостта на капилярите. Допълнителен плюс е тяхното диуретично действие. Доказано е, че в 100 г плод от шипка се съдържат около 2 г витамин С - с 30-40 пъти повече, отколкото в червените домати и лимони и около 300 пъти в сравнение с ябълки.

В плодчетата на шипките се съдържа ценен комплекс от естествен витамин А (около 5-7 мг%) и незаменими мастни киселини (Омега-3 и Омега-6), в комбинация с мощни антиоксиданти-флавоноиди и витамин Е, важни за здравината и красотата на кожата.

В шипките откриваме още витамините Р, В1 (около 430 мг%), В2 и К, както и пектин (около 11%), масло (около 2%), органични киселини (лимонена и ябълчна), захари (предимно захароза, около 2.5%), дъбилни вещества и минерални соли (около 3.25%), най-вече калиеви (около 512 мг%), калциеви (около 50 мг%), фосфорни (около 54 мг%), натриеви (около 47 мг%) и магнезиеви (около 122 мг%) соли. По съдържание на минерални соли шипката превъзхожда много плодове и зеленчуци.

 

 

Ползи за здравето:

 

Заради голямото количество витамин С, което се съдържа в шипката, тази билка безспорно е един от най-добрите избори за стимулиране и на имунната система.

Изключително подходяща за предпазване от грип и настинка, шипката може да се пие и след като вече сме се разболели. В тази ситуация, билката ще ни помогне по-бързо да се възстановим. Билката облекчава възпаленото гърло, запушеният нос, проблеми с белите дробове.

Освен това шипката има още кръвоспиращо и запичащо действие, понижава съдържанието на холестерол в кръвта, полезна е за консумация при пясък в бъбреците и жлъчния мехур, кръв в урината, хемороиди.

Смята се, че чаят от шипка може да понижи кръвната захар, влияе много добре при състояние като инфекциозния хепатит. Освен това повишава физическата работоспособност.

Препоръчва се при трудно уриниране, суха и мъчителна кашлица, хронично възпаление на бъбреците, обилна менструация, диария.

Шипката подобрява обмяната на веществата, пречиства организма от токсини, облекчава болки в ставите, а по време на диетизначително намалява усещането за глад.

Отварата от шипки действа успокояващо на нервната система и помага при безсъние, стресили състояние на депресия.

Билката играе важна роля при образуването на червени кръвни клетки, препоръчва се при анемия и диабет. Не на последно място отварата от шипка е чудесно средство за почистване на кожата, а маслото от шипка помага за лечението на акне.

Можете да съживите и хидратирате косата си, като смесите отвара от шипка с овесени трици. Добавете към тях 1 с.л. лимонов сок – нанесете сместа на суха коса и изчакайте половин час. После изплакнете.

Изследването показва, че пиенето на сок от шипки може по естествен начин да предотврати появата на зъбната плака, защото има антибактериални свойства. Това помага да се намалят възможностите за лош дъх и заболяванията на венците.

Шипка е чудесно средство за почистване на кожата и тен на лицето, а маслото от шипка помага за лечението на акне, стрии и белези.