Ябълки

46
Калории 
0
Протеини 
14
Въглехидрати 
0
Мазнини 

Неслучайно в легендите и поверията на много народи ябълката е символ на любовта, плодовитостта, храна на боговете, знак за могъщество и съвършенство. Хранителните и вкусовите и качества, полезното и влияние върху човешкия организъм са познати отдавна, но въпреки това тя не присъства редовно на трапезата ни. Затова ще ви припомним многобройните  лечебни свойства на ябълката.

 

Състав:

Ябълките са богати на минерали-калий, натрий, калций, желязо, магнезий, сяра, фосфор, силиций, йод, витамин С, каротин,  витамин В1, В2, В6, РР. Съдържат още органични киселини, танин, пектин, минерални соли. В ябълката са установени 15 аминокиселини, 6 от които са незаменими, ензими, фитонциди. Ябълката е ефикасна профилактика  при грипни епидемии. При бавно дъвчене на ябълка след 15 минути са унищожени 90% от болестотворните микроорганизми в устната кухина.

 

Понижава холестерола

Високото съдържание на пектин в ябълките помага той да се свързва в стомаха с холестерола и по този начин го изхвърля от организма.

 

Регулира кръвното налягане

Установено е ,че хора консумиращи целогодишно ябълки не страдат от високо кръвно налягане.

 

Премахва токсините

Ябълковия пектин поема натрупаните в стомаха токсини и спомага за отстраняването от организма дори и солите на оловото и живака. Освен, че премахва токсините, пектинът съдържащ се в ябълките действа и бактерицидно – спира развитието на грипния вирус , а също така и успокоява лигавицата на стомаха.

 

Предпазва от образуването на камъни

Хлорогеновата киселина в ябълката е добро профилактично средство против образуването на камъни в организма. Това е така, понеже тя предотвратява натрупването на оксалова киселина, а танинът възпрепятства образуването на пикочната киселина.

 

Изхвърля излишните течности от организма

Благодарение на калият съдържащ се в ябълката се отстраняват излишните течности от организма и се намаляват оттоците, които се появяват при сърдечна и бъбречна недостатъчност.

 

Нискокалорични

Ябълките са нискокалорични и са прекрасно средство за отслабване. Благодарение на голямото количество пектин и целулоза съдържащи се в тях те ни дават усещане за ситост и са много подходящи при изпълняването на всякакви диети.

 

При анемия

Поради високото съдържание на желязо и фолиева киселина ябълките са полезни при анемии.
Наличието на лесноусвояеми захари и витамини прави консумацията на ябълки полезна при чернодробни и жлъчни заболявания. Комбинацията от витамин С и Р, както и наличието на магнезиеви соли, намаляват чупливостта и пропускливостта на кръвоносните съдове и оказват

 

Благоприятно влияние при артеросклерозата

Ябълките са природно средство за укрепване на организма и тонизиране на нервната система. Установено е ,че при хора редовно консумиращи поне три ябълки дневно намаляват случаите на грип, бронхит.

 

Ябълковия сок също притежава лечебен ефект поради съдържащите се в него органични киселини, пектин, фруктоза, дъбилни вещества, минерални соли. Консумацията му се препоръчва най-вече при хронични гастрити, язви, за регулиране на чревната перисталтика, бъбречни заболявания, възпрепятства образуването на пясък и камъни в бъбреците и жлъчката. Ябълковият сок е полезен още при лечение на чернодробни заболявания, подагра, анемия, затлъстяване и др.