Ябълков оцет

21
Калории 
0
Протеини 
1
Въглехидрати 
0
Мазнини 

Несъмнено, ябълковият оцет отдавна присъства във всекидневието ни, предимно като подправка за салата. Освен това, обаче, ябълковият оцет е древно народно средство, за което се твърди, че помага при множество здравословни проблеми. Причина за това е съдържащите се в него многобройни хранителни вещества и ензими

Ябълковият оцет се приготвя от двойно ферментирал ябълков сок. Образуването на оцет протича в двуетапен процес: В първия етап настъпва ферментацията на ябълките, при която под влияние на дрожди, захарите се превръщат в алкохол. Във втория етап се намножават бактериите, които ферментират алкохола и го превръщат в оцетна киселина - основното активно вещество в оцета. На френски думата "оцет" всъщност означава "кисело вино".

Биологичният, нефилтриран ябълков оцет съдържа т. нар "майка" - нишки на протеини, ензими и полезни бактерии, които дават на продукта мътен, паяжиноподобен вид. Някои хора вярват, че "майката" носи отговорност за повечето от ползите за здравето, въпреки че понастоящем няма категорични проучвания в подкрепа на това.

Ябълковият оцет съдържа само около 3 калории на супена лъжица, което е много малко. В него няма много витамини или минерали, но съдържа малко количество калий. Качественият ябълков оцет съдържа някои аминокиселини и антиоксиданти.

 

 

Ползи за здравето от ябълковият оцет:

 

Ябълковият оцет понижава риска от сърдечно-съдови болести

Днес сърдечните болести са най-вероятните причини за смъртността на населението. Оказва се, че някои от рисковите фактори на болестта се повлияват от ябълковия оцет. Проучвания върху плъхове показват, че след консумация на киселата течност значително се понижават нивата на холестерола и триглицеридите. Според други проучвания се наблюдава понижаване на кръвното налягане, което е основен рисков фактор.

Антиоксидантната хлорогенна киселина предпазва LDL-холестероловите частици от окисляване, което помага при борбата и превенцията на сърдечните заболявания. Според някои учени това, което се оказва ефикасно при животните, не винаги има подобен ефект при хората.

Единственото доказателство са наблюдения на учените от Харвард, че жените, които използват ябълковия оцет като дресинг към салатата са изложени на по-малък риск от развитие на сърдечни проблеми.

 

Ябълков оцет при диабет тип 2

Според изследванията, ябълковият оцет помага да се понижат нивата на глюкоза в кръвта, което е необходимо при лечението на хора, страдащи от диабет тип 2. Оцетната киселина има способността да забавя усвояването на въглехидрати. Подобрява се инсулиновата чувствителност и се балансира кръвната захар.

Тялото има способността да произвежда ежедневно инсулин, чрез който се регулира кръвната захар, което помага за лечение на хора с инсулинова резистентност. Препоръчително е да се разтваря една лъжичка ябълков оцет в чаша вода преди всяко хранене. Достатъчно е да се приемат 3 чаши дневно, за да се поддържат нормални храносмилателни процеси.

 

Ябълков оцет при болести на ставите

Благодарение на високото съдържание на магнезий, фосфор, калций и калий ябълковият оцет е незаменим помощник при лечение на ставни болести. При дефицит на тези важни елементи се влошава състоянието на организма и често се появяват болки в ставите. Наличието на токсини в ставите е причина за редица заболявания, понеже се получава натрупване на съединителна тъкан от метаболични опадъци. Пектинът, който се съдържа в ябълковия оцет има способността да извежда токсините от тялото и да оптимизира детоксикацията на организма. Ябълковият оцет съдържа огромно количество антиоксиданти и бета каротин, които не позволяват на свободните радикали да навредят на организма. Доказано е, че ябълковия оцет облекчава сковаността и болките в ставите.

 

Ябълков оцет при газове и подут корем

Много здравни специалисти препоръчват ябълковия оцет като безвредно средство за лечение на храносмилателни проблеми, благодарение на способността му да понижава чревната ферментация и да подобрява храносмилането. За страдащите от подуване на корема, киселини и газове е препоръчителна консумация на разреден ябълков оцет в чаша вода преди всяко хранене. Достатъчна е една супена лъжичка ябълков оцет в чаша студена вода. Ако имате непоносимост към вкуса на оцета, може да добавите лъжичка мед.

 

Ябълковият оцет помага при отслабване

Ябълковият оцет създава усещане на ситост за продължителен период от време, което го прави подходящ съюзник в борбата с наднорменото тегло. Изследванията показват, че активните съставки на ябълковия оцет регулират експресията на гени за ензими, участващи в окислението на мастните киселини. За да се изгори по-голямо количество мастни киселини е необходима по-висока концентрация на ензими в черния дроб. Колкото повече се повишават процесите на окисление на мазнините, толкова по-добър източник на енергия са те, освен това не се натрупват като резерви в мастните депа.

 

Ябълков оцет при физическа и умствена умора

При физическо натоварване или стрес се наблюдава ускорено покачване на нивата на млечната киселина. Предполага се, че в ябълковия оцет се съдържа субстанция, която действа като антидот на тази киселина. Според много учени се дължи на количеството калий, ензими и някои аминокиселини, които участват в състава на оцета. Доказано е, че полезните бактерии, калият и пектинът в ябълковия оцет имат способността да ускорят метаболизма. Тези съставки имат способността да подобрят обмяната на веществата.

 

Ябълковият оцет помага при разширени вени

Продължителното стоене в изправено положение, носенето на тесни дрехи или обувки водят до загуба на еластичност във вените. Появяват се сини възли или така наречени „ въженца“ най-често по краката. Когато клапаните на кръвоносните съдове не могат да издържат на продължителното натоварване се появяват венозни възли, забавя се кръвообръщението и се появяват отоци по краката. Оказва се, че лесен метод за облекчаване на крайниците са разтривки с неразреден ябълков оцет.

 

Ябълков оцет за здрава кожа

Употребата на ябълков оцет в козметиката се използва в традиционната медицина на много народи. Той е прекрасно средство за почистване на кожата, както и за лечение на малки възпаления. Препоръчва при лечение на мазна и проблемна кожа, понеже има високо съдържание на витамини, антиоксиданти, ферменти и микроелементи, необходими за клетъчното хранене на епидермиса.

В състава на ябълковия оцет участват 16 аминокиселини, които стимулират клетъчната регенерация и производство на колаген, което допринася за еластичността на кожата и по-младия и вид. Ефикасно средство е и при поява на акне. Не позволява да се развиват патогенни микроорганизми и неутрализира локалните възпаления.