Яйца

143
Калории 
13
Протеини 
1
Въглехидрати 
10
Мазнини 

Яйцата все повече възраждат старата си слава на здравословен продукт, става ясно от ново изследване на учени от САЩ.
Животинският продукт съдържа необходимите витамини и минерали, които са от ключово значение за организма.
Добрите новини са, че яйцата забавят процеса на стареене.

Проучването доказало още, че едно яйце на ден подобрява цялостния външен вид, придава свежо и младежко излъчване.
Интересен факт е, че в днешните яйца има по-малко холестерол, отколкото преди десетина години например. Учените обясняват факта с напредъка на технологиите. Установено е още, че количеството на витамин D в продукта също е повишило нивата си.
Освен това яйцата са изключително богати на почти всички минерали, необходими за нормалното функциониране на телата ни.

В допълнение калцият, влизащ в състава на яйцето, укрепва костната система. Оказва се, че едно яйце на ден действа благотворно и на паметта, подобрява зрението и стимулира мозъчната дейност.
Белтъкът на яйцето се състои се от около 85-90% вода, 10-12% белтъчни и под 1% въглехидрати, мазнини и минерални вещества. Мазнините, съдържащи се в белтъка, основно са полиненаситени и поради това безвредни.
Жълтъкът е най-ценната хранителна част на яйцето. Около половината от съдържанието на жълтъка е вода. Мазнините заемат около 1/3. Белтъчините са около 15-16%. В жълтъка се съдържат и витамините А, D и E. Енергийната стойност на 1 средно голямо яйце е около 80 ккал.
Химичният състав на яйцето се влияе освен от режима на хранене на птицата, така и от сезона и други фактори. Например съдържанието на витамин А в яйчния жълтък през лятото е многократно по-голямо, отколкото през зимата.

 

Яйцата носят щастие

Яйцата подобряват настроението ви буквално минути след като сте хапнали от тях. Всяко яйце е съдържа коктейл от полезни вещества – Омега-3 мастни киселини, витамини от група В и цинк. Комбинирани заедно, тези съставки са рецепта за щастие.

 

Яйцата са храна за мускулите

Яйцата са един от най-добрите източници на протеин в нискокалорична храна. Затова и са основна част от менюто на мнозина, които искат бързо да натрупат мускулна маса. Причината за това, освен протеинът, е и високото количество на витамин В12 във всяко яйце.

 

Яйцата в полза на здравето

В жълтъка на всяко яйце се съдържат високи количества от веществото холина. За него се смята, че предпазва дамите от рак на гърдата. Проучвания в САЩ и Канада показват, че жените, които редовно консумирали яйца, са с 24% по-малко застрашени да развият страшното заболяване в сравнение с тези, които не са приемали храни, богати на холина.

 

Яйцата – храна за мозъка

Яйцата хранят мозъка. Отново се връщаме на полезното вещество холина, което помага за паметта. Холината повишава отделянето на невротрансмитер, който пряко влияе на способността на мозъка да запомня и да съхранява за по-дълго време информацията. Ако яйцата са от наистина свободно отглеждани кокошки, в тях има повече Омега-3 мастни киселини, които също са своеобразна храна за мозъка.

 

Яйца за по-остър поглед

В жълтъците на яйцата също така се съдържат лутеин и зеаксантин, антиоксиданти, които се грижат за здравето на катарактата.  Ако искате да добавите още от тези антиоксиданти, добавете спанак към омлета и имате ястие, напомпано с полезните вещества.

  

Яйца за закуска = тънка талия

Ако изберете яйца за закуска, ще се чувствате по-сити през останалата част от деня. Така ще ядете по-малко, което в дългосрочен план ще доведе до плавно сваляне на килограми. Няма единодушно мнение обаче колко яйца седмично са твърде много. Според някои проучвания човек не трябва да консумира повече от 3 яйца седмично, според други – най-много по 1 яйце на ден (7 за седмица). Трети пък казват, че дори 2 яйца на ден не пречат, ако имате действащ метаболизъм и избягвате пържените яйца.

 

Яйца за плодовитост

Яйцата са задължителна храна за жените, които искат да станат майки. Причината отново е веществото холина, в комбинация с всички останали полезни съставки, които споменахме. Тези вещества са нужни на плода за развиването на мозъчната тъкан. Някои проучвания показват връзка между високият прием на холина  и пониженият риск от развиване на заболявания като деменция и Синдром на Даун.