Адренокортикотропен хормон

Референтни стойности ВМА, София:

 7,2-63,3 pg/ml

 

Взема се:

Венозна  кръв

 

Условия за вземане:

Сутрин между 7-10 ч. и между 16-18ч. след 15 мин. покой

 

При изследване на адренокортикотропен хормон (АКТХ) се измерва нивото на този хормон в кръвта. Изследването се провежда, за да се установи дали има проблеми с надбъбречните жлези или хипофизната жлеза.

Адренокортикортикотропният хормон се произвежда от хипофизната жлеза в отговор на освобождаване на друг хормон наречен – кортикотропин освобождаващ хормон, който се отделя от  хипоталамуса. В отговор на освобождаването на адренокортикотропен хормон от надбъбречните жлези се отделя кортизол, хормона който помага на организма да се справи със стреса. Кортизолът е жизненоважен хормон и неговите нива подлежат на стриктен контрол. При повишаване на нивата на кортизол се понижават нивата на адренокортикотропния хормон, както и обратното.

Нивата на АКТХ и на кортизола имат нормален денонощен ритъм. Нивата на АКТХ нормално са най-високи сутрин между 6:00 и 8:00 часа и най-ниски вечер между 18:00 и 23:00 часа.

Ако е необходимо Вашия лекар може да назначи двукратно изследване на АКТХ – сутрин и вечер. Обикновено при изследване на АКТХ се изследва и кортизол.

 

Изследването на адренокортикотропен хормон се провежда в следните случаи:

  • Да се провери за проблем с надбъбречните жлези или хипофизната жлеза. Високите нива на АКТХ и ниските нива на кортизол (или ниски нива на АКТХ и високи нива на кортизол) могат да се дължат на проблем с надбъбречните жлези. Ниските нива АКТХ и кортизол могат да се дължат на проблем с хипофизната жлеза.
  • Да се провери за свръхпроизводство на АКТХ. Това би могло да се дължи на свръхактивност на хипофизната жлеза. В отговор на това от надбъбречните жлези се отделя голямо количество кортизол. Това е една от причините за синдром на Cushing.
  • Да се коригира дозата на кортикостероидната терапия.

 

Повишените нива на АКТХ могат да се дължат на:

  • Физически или емоционален стрес
  • Болест на Addison – болестно състояние, което представлява хронична надбъбречна недостатъчност. Едновременно отпада секрецията на глюкокортикоиди (кортизол), минералкортикоиди (алдостерон) и полови хормони (андрогени). При изследване се установяват високи нива на АКТХ и ниски нива на кортизол.
  • Болест на Cushing – болестно състояние, при което се наблюдава повишена хормонална продукция от надбъбречната кора, поради заболяване на хипофизата, т.е. повишената глюкокортикоидна секреция настъпва вторично. Хипофизата отделя големи количества АКТХ, който стимулира функцията на надбъбречните жлези и води до тяхната хиперплазия. Характеризира се с високи нива на АКТХ и кортизол.
  • Тумор на хипофизната или надбъбречните жлези.

 

Понижена секреция на АКТХ може да е следствие от:

  • Увреждане на хипофизата от тумор, травма на главата, инсулт, след операция или въздействие на радиация.
  • Синдром на Cushing – увеличената кортикоидна секреция се дължи на първични патологични процеси в надбъбреците. Най-често това са аденоми или карциноми на надбъбречните жлези.
  • Продължително лечение с кортикостероиди.