HDL холестерол

Референтни стойности ВМА, София:

1,0 – 3,0 mmol / l

 

Взема се:

Венозна кръв (Епруветка за серум със сепарационен гел) или периферна кръв. Епруветката със гел се центрофугира след ретрахиране на съсирека и серумът се отделя в рамките на 30 мин. до 1 час. Отделеният серум (чрез гел-бариера или отделен, в подходяща епруветка за транспорт) се съхранява и транспортира при (2-8°С) до 24 часа.

 

Условия за вземане:

Сутрин до 10:00ч. На гладно. 12 часа след последния прием на храна, бедна на мазнини, без употреба на алкохол 2 – 3 дни преди изследването. Препоръчва се и прекъсване на лечението с медикаменти, свързани с липидния обмен най-малко 2 седмици преди изследването.

 

 

HDL-холестерол

 

HDL-холестеролът има доста названия – (α-холестерол, холестерол на липопротеините с висока плътност, “добър холестерол”). Функция на значителна част от тази фракция липопротеини е извличането на холестерол от тъканите и пренасянето му към черния дроб, където част от него се преработва в жлъчни киселини.

При ниски стойности на HDL-холестерола е нарушена обмяната на липидите в серума. Нарушено е извличането на холестерол от тъканите и пренасянето му към черния дроб.

Приема се, че при стойности на HDL- холестерола в референтните граници, поради извличането на холестерол от тъканите е намален рискът от ранна исхемична сърдечна болест (отрицателен рисков маркер).

 

Висок HDL-холестерол

Горна граница за HDL-холестерол при изследванията няма.

В почти всички случаи, колкото повече HDL-холестерол, толкова по-добре – намаля рискът от развитие и прогресия на атеросклеротичните плаки, оттам и на усложнения като инфаркти, инсулти, запушвания на периферни артерии.

Жените до менопаузата имат по-високи средни нива на HDL-холестерол от мъжете, поради ефектът на естрогените.

След менопаузата, HDL-холестеролът им намаля и при тях зачестяват сърдечно-съдовите инциденти.

HDL е прекалено висок при стойности над 2.5 mmol/l.

Над тях рискът от смърт се покачва. При мъже над 2.5 mmol/l се покачва с 36%, а при жени над 3.5 mmol/l е покачен с 68%.

 

Нисък HDL-холестерол

HDL-холестерол под 1,0 mmol/l е свързан с увеличен риск от сърдечно-съдови заболявания.

Особено в комбинация с други рискови фактори за атеросклероза – хипертония, захарен диабет, тютюнопушене, фамилност.

 

Причини за нисък HDL-холестерол са:

  • физическа активност;
  • Фамилна пЗахарен диабет;
  • Тютюнопушене;
  • Наднормено тегло (изчисли индекса си на телесна маса – ИТМ тук);
  • Липса наредразположеност и др.