Авена Сатива D6 Пилули 10 гр.

Цена: 9,92 лв.

 

 

АВЕНА САТИВА D6 пилули 10 гр.

 

Принципи на хомеопатичното лечение

Хомеопатията е метод на лечение с над 200-годишна практика, разработен от немския лекар д-р Самуел Ханеман (1755 - 1843 г.). Хомеопатичното лечение се основава на принципа: "подобното лекува подобно" - т.е. дадено вещество, което прието в големи дози би предизвикало същите симптоми при здрави хора, в малки дози действа лечебно.

 

Какво представляват хомеопатичните лекарства

Хомеопатичните лекарства представляват силно разредени субстанции на неорганични соли, минерали, растения, тъкани, отрови и др., които носят в себе си специфичното действие, характерно за веществото, от което са получени. Най-общо казано, действието на хомеопатичното лекарство се състои в подаването на сигнал към организма, който да мобилизира самооздравителните си сили на всички нива: умствено, емоционално и физическо.

 

Как се приготвя хомеопатичното лекарство

Първата стъпка е приготвянето на изходящата субстанция. Тя може да бъде течен еквивалент (майчина тинктура) или суха субстанция, която се стрива и се размесва с носител (процесът се нарича тритурация).

Следват стъпките по разреждането и динамизирането, т.е. потенцирането на лекарството. Динамизирането (сукусирането) представлява енергично, повтарящо се разтръскване на разтвора на ръка с почукване в твърда повърхност.

 

Какво представляват различните потенции

Потенцирането е последователното извършване на разреждане и динамизиране на хомеопатичното лекарство. При разреждането / смесването на една част от изходното вещество с девет части разтворител / носител, се получават т. нар. D-потенции (децимално разреждане). При С-потенциите (центисимално разреждане): една част от изходното вещество се разрежда / смесва с деветдесет и девет части разтворител / носител. Има и други видове потенции, но в практиката се използват предимно гореописаните.

Днес D-потенциите се използват често в Германия и редица други страни, като достъпни и практични за употреба от широк кръг пациенти, тъй като бързо повлияват основните симптоми и първопричината на заболяването. Колкото едно лекарство е повече разредено и динамизирано (например в потенция D 1000), толкова по-силно е хомеопатичното действие, но изборът на медикамент изисква терапевтичен опит.

За самолечение са подходящи предимно ниските и средни потенции (D6, D12, D30). Те дават възможност за първа и незабавна реакция за решаване на даден проблем. Можете да ги добавите в своята домашна аптечка за случаи като: настинки, грип и грипоподобни вирусни инфекции, възпаления на сливиците, алергии, травми, за възстановяване след боледуване и др.

При първи прояви на симптоми на остро заболяване можете да се доверите на съвета и на фармацевт, но при по-продължителни оплаквания, и/или хронични страдания, е необходима консултация с лекар-специалист.

 

Немски хомеопатичен съюз (DHU)

Повече от 50 години Немският хомеопатичен съюз (DHU) е един от водещите световни производители в областта на природните хомеопатичните медикаменти.

Корените на уникалния опит в хомеопатията на DHU са заложени от д-р Вилмар ШВабе, който преди повече от 150 г. открива първата хомеопатична аптека в света. Неговата книга - Pharmacopoea Homoeopathica Polyglottica, написана през далечната 1872 г., се явява крайъгълен камък в развитието на хомеопатията: тя е първата общоприложима и призната книга за стандартизация на хомеопатичните лекарства.

Философията на DHU интегрира вековния опит от употребата на натурални съставки и хомеопатични медикаменти с последните научни и клинични достижения на съвременната медицина. Немският хомеопатичен съюз създаде стандарт за безопасна, щадяща и ефективна грижа за здравето. Високото качество и широката продуктова гама допринасят за големия успех на продуктите на DHU, както в Германия, така и в над 40 страни по света.

Авена сатива (Avena sativa)
Овес
Изходен материал: Части от свежите цъфнали стълбове на растението.

 • Астения (психична, физична, имунологична, метаболитна);
 • Невротични прояви;
 • Безсъние;
 • Уморяемост.

Авена сатива е полезна за укрепване на нервите при нервна слабост (неврастения), произтичаща от особено изтощителни причини, при слабост след дълги и тежки болести, съпроводени от безсъние и при умствена преумора. Действа като тоник, увеличава жизнеността на пациента, когато тя е много ниска.

 

Активни съставки

Тинктурата майка използва свежата надземна част на растението в период на цъфтеж.

Стероидни сапонозиди и флавоноиди; сложни въглехидрати; гонадотропно подобни субстанции; силициев двуокис и калций; индолов алкалоид (грамин) - седативен, морфиноподобен ефект

 

Патогенетични обекти

 

Централна нервна система

 • психична астения, невротични прояви - хиперестезия;
 • слаба и неустойчива концентрация на вниманието;
 • безсъние; тилно главоболие.

 

Общо състояние

 • трудна реконвалесценция, чести усложнения след инфекциозни заболявания;
 • физическа астения, намаляване на мускулната сила;
 • сексуална умора;
 • склонност към спазмофилни състояния; фосфатурия.

 

Области на приложение: използва се за състояния на изтощение, преумора и липса на сили след боледуване.

 • като антиоксидант, защитава от сърдечна недостатъчност;
 • подобрява имунната система, предпазва я от инфекции и стабилизира кръвната захар, понижава риска от диабет II;
 • общоукрепващо, за възстановяване жизнените сили, при изтощени хора вследствие непълноценно хранене;
 • при авитаминози; ревматизъм, подагра.

 

Препоръка за прием на монопрепарати в D-потенции

Хомеопатията е много индивидуален терапевтичен метод и дозирането се определя предимно от силата на оплакванията и реактивността на организма. Въпреки това съществуват следните общи препоръки за прием:

 

Възрастни:

При остри състояния се приемат по 10 глобули от ниските потенции (D6, D10, D12) на всеки час (не по-често от 6 пъти на ден) до настъпване на подобрение. След това приемът се редуцира на 3 пъти дневно по 10 глобули. 
Средните потенции (D30) се дават 1-2 пъти дневно по 10 глобули.

 

За деца:

Приемът е по същата схема като за възрастни, но количеството се различава:

 • Деца от 0 до 1 година - по 3 глобули;
 • Деца от 1 до 6 год. - по 5 глобули;
 • Деца от 6 до 12 год. - по 7 глобули.

За приложение на високите потенции (D1000) се изисква индивидуално дозиране от терапевт.

Опаковка: 10 гр.

Производител: DHU-ARZNEIMITTEL, Германия.